Friday, June 10, 2016

Stressinsietokyky

Olen miettinyt stressinsietokykyä täällä blogissa luultavasti useaan kertaan. Milloin harmitellut sen heikkoa tasoa itselläni tai muiden parempaa stressinsietokykyä. Toivoisin sietäväni stressiä hyvin, mutta näköjään stressinsietokykyni vain heikkenee vuosien myötä. Nuorena jaksoi ja pystyi.

Kestän pientä, tasaista stressiä melko hyvin. Töissä käyminen onnistuu hyvin, jos se ei raasta päivästä toiseen ja purista viimeisiä voimiani. Hankalampia hetkiä tulee silloin, kun tulee usein stressipiikkejä, joista toipuminen jää vajaaksi. Olen huomannut kehoni reagoivan voimakkaasti piikkeihin. Stressiä voi aiheuttaa monet asiat, kuten tolkuton kiire aikataulun petettyä, liiallinen valvominen (pakosta), stressaavat tilanteet tai ihmiset jne.

Tunnettuahan on, että flunssa iskee loman alussa tai muun stressijakson loputtua. Se taitaa liittyä stressin aiheuttamaan immuniteetin heikkenemiseen. Minulle tämä on tuttua sairastamista, "tunnollisen työntekijän syndrooma". Muitakin oireita voi kuitenkin ilmeisesti olla, näin olen alkanut epäillä.

Pitää vielä tarkkailla tuota tiettyjen oireiden ilmaantumista, että liittyvätkö ne stressitilanteisiin. En sen enempää halua täällä avautua kaikista epäilemistäni oireista, mutta ainakin vatsani menee sekaisin ja tulen tosi väsyneeksi (vaikka saisinkin nukuttua hyvin).

Hankalampaa on keksiä, miten voisi välttää tuollaista erilaisia oireita aiheuttavaa stressiä, kun kaikkia stressitekijöitä ei voi mitenkään hallita. Mutta siinä, miten keho kehittelee oireita stressissä, on jotain aika pelottavaa. Jos voi tulla selviä oireita, niin miten käy pidemmällä aikavälillä? Heikkeneekö terveys, tulenko vielä herkemmäksi stressille? Toisaalta jos stressiä onnistuu välttelemään, tuleeko sille herkemmäksi? Pitäisikö itseään siedättää sopivalle stressille? En tiedä.

Tiedän varmasti, että en kaipaa liiallista stressiä, joka laittaa kehoni sekaisin. Muutama päivä sitten tuli tällaisia stressipiikkejä ja yritän toipua mahdollisesti niiden aiheuttamista oireista tässä hiljalleen. Ei ole kovinkaan mukavaa, vaikka se onkin mukavaa, että voin lomailla ja levätä ahkerointia sisältäneen talven jälkeen. Aiheuttaako stressi teille (outoja) oireita?