Tuesday, July 28, 2020

Listoilla elämälle suuntaa

Mieleen on noussut uusia ajatuksia ja suuntaviivoja tulevaisuuden suhteen, mikä on isosti korona-arkeen rauhoittumisen ansiota.

Tein listoja liittyen elämäni tämän hetkiseen tilanteeseen:
  • Hyvää nyt
  • Muutostarve eli asioita, joita haluaisin muuttaa
  • Tavoitteet puolen vuoden sisään
  • Tavoitteet vuoden sisään
  • Seuraavat askeleet

Hyvien asioiden listan on tarkoitus muistuttaa minua hyvistä asioista, joita elämässäni tällä hetkellä on. Muutostarve-lista näyttää asiat, joihin haluan muutoksia. Tavoite-listat näyttää konkreettisesti asioita, joita pystyn tekemään muuttaakseni muutostarve-listan asioita. Seuraavat askeleet -lista näyttää konkreettiset seuraavat askeleet, joita voin juuri nyt tehdä.

Näiden listojen tekeminen on ollut tosi hyvä ja kiinnostava asia! Ne avasivat silmäni hyville asioille, joita on yllättävän monta ja joita haluan vaalia jatkossakin. Lisäksi ne näyttävät minulle, että voin oikeasti tehdä jotain niille asioille, jotka hiertävät. Seuraavat askeleet -lista on tosi motivoiva, koska se luo muutosta, uutta suuntaa.

Listoilla on isoja ja pieniä asioita, konkreettisia asioita sekä tunteita. Laitoin esimerkiksi yhdeksi asiaksi epätäydellisyyden hyväksyminen, jolla tarkoitan sitä, että voin tehdä esimerkiksi luovia asioita siten, että lopputuloksesta ei tarvitse tulla täydellinen. Minulla on iso kynnys tehdä asioita, kun onnistumisen paine on suuri (mikä onnistuminen, miksi?!). Otin keinoksi mm. värittämisen eli väritän välittämättä siitä, sopiiko värit yhteen tai millainen lopputuloksesta tulee. En jumiudu siihen, että sopivatko värit yhteen, osuuko kaikki kohdilleen. Väritän miettimättä turhia ja rentoudun. Nautin väreistä ja katson, miten ne piirtyvät papereille. Tähän mennessä lopputuloksista on kaiken lisäksi tullut oikein kauniita, vaikka en ole sitä tavoitellutkaan. Värittäminen on tässä myös yksi keino rauhoittua, mikä on myös tavoitteeni.

Suurempiakin tavoitteita on, mutta tärkeintä ei ole tavoitteen suuruus, vaan tunne siitä, että elämä tuntuu omalta ja hyvältä, kun se sisältää itselle tärkeitä asioita ja tavoitteita. On lisäksi innostavaa tehdä asioita, jotka konkretisoituvat hiljalleen. Yksi iso tavoite konkretisoituu vuoden päästä, mutta on kiva odottaa tehden sillä välin muita kivoja asioita. Olen kiitollinen, kun pystyn miettimään näitä asioita ja toteuttamaan elämässäni itselleni tärkeitä asioita. Se on jo itsessään valtavan iso hyvä asia.

2 comments:

Tyyne said...

Tuntuu, että tunnistan itseni myös kirjoituksesta.
Tarvitisisn myös selvempää listaa siitä millä toimilla sitä lähtisi purkamaan omaa täydellisyydentavoittelua - joka tuntuu toisinaan jotenkin lamauttavan.
Tunnistan vaikeuden luomisessa myös hyväksyä epätäydellinen tulos.

Kiitos kirjoituksesta :) Mukavaa syksyä.

Nan said...

Kiitos :) Hyvää syksyä sinullekin!

Täydellisyyden tavoittelu on tosi raskasta, enkä tiedä, pääseekö siitä eroon, mutta jonkinlaisen rentouden opettelu varmasti onnistuu. Itselläni listat toimii hyvin elämää suuntaavina tavoitteina, kun olen hieman listaihminen ja pitkäjänteinen tärkeiden asioiden tavoittelu motivoi. Toiselle sopii toiset keinot :)