Monday, June 06, 2011

Ilta-ajatuksia

Olen viime aikoina nukkunut varsin hyvin. Joskus kuitenkin iltaisin hiljaisen hetken koittaessa ajatukseni ovat alkaneet elää omaa elämäänsä. Ne ovat rynnänneet tietynlaisten ajatusten kimppuun, jotka ovat virkistäneet mieltäni ja karkoittaneet unen, valitettavasti. Siksi olenkin nyt pohtinut, että iltaisin pitäisi olla ihan omia ilta-ajatuksia.

Olen miettinyt iltaisin mm. sellaisia asioita kuin hammaslääkärissä tapahtuvia toimenpiteitä (heihei uni) ja erilaisia murheita (joita kyllä keksii vaikka tyhjästä, jos mitään suurempaa ei ole). Tiedän, että näiden ajatusten pohtiminen iltaisin on ihan joutavaa, mutta en hallitse ajatuksiani.

Olenkin ottanut nukahtamiseen ja ajatusten harhailuun avuksi sellaisia kirjoja ja lehtiä, joiden aiheet ovat neutraaleja ja ei-ahdistavia. Ne auttavat jossain määrin.

Haluaisin olla aamuvirkku. Nyt kun minulla on aikaa, voisin kokeilla siirtää unirytmiäni, mikä on aiemmissa kokeiluissani osoittautunut hankalaksi. Minulla on tapana nukkua liikaa, jos saan nukkua vapaasti. Tämä tekee sen, että illalla ei uni tule ja seuraavanakaan yönä rytmi ei siirry. Kesäaamut ovat kuitenkin niin upeita, että haluaisin kokea niitä enemmän...

Apuna tähänkin voisivat olla ilta-ajatukset eli ilta-ajalle räätälöidyt ja omistetut turvalliset ajatukset. Muutenkin minusta on parempi pohdiskella erilaisia itseensä liittymättömiä ajatuksia, kun ne ovat paljon antoisampia ihan omankin elämänsä kannalta. Murheissa kieriminen on helposti kehä, joka ei pääty.

7 comments:

Hehkuvainen said...

Ajatuksiaan on hirmu vaikeaa kontrolloida, ainakin toisinaan ja varsinkin silloin jos ne saavat kuljeskella vapaasti niin kuin nukkumaan mennessä on tapana. Mutta kyllä se vaan auttaa, kun sitkeästi ajattelee sellaisia hyviä höttöajatuksia :).

Mun lemppariajatukseni hankalina hetkinä on kuvitelma siitä, että olen suuressa hovissa suunnittelemassa ja ompelemassa kuningattarelle pukua. Kuvittelen tekeväni myös itselleni iltapuvun ja pääsen sitten tanssiaisiin. XD

Ihan höpöhöpöä, mutta juuri sopivan päätöntä siihen hetkeen kun tarvitsee nukahtaa ja ajaa päästä pois ikävämmät ajatukset :D.

Toinen, paljon yksinkertaisempi metodikin minulta löytyy: pelaan kännykän sudokua. Ei ole liian stimuloivaa ja piristävää miettiä numeroita 1-9, vaan se on ollut juuri sopivan aktivoivaa, ettei juuri muuta ehdi ajatella.

Harvoin, mutta joskus kuitenkin, olen turvautunut musiikkiin. Kun taustalla soi hyvää musiikkia, johon voi sopivasti keskittyä, ei tule mietittyä niin hanakasti muuta. Ja jos musiikki on todella hyvää, ei se haittaa jos uni ei ihan heti tulekaan ;).

trina said...

Olen miettinyt viimeaikoina, että miksi yöllä on helpompia ajatella ikäviä ajatuksia kuin mukavia ajatuksia. Yleensä ihminen karttaa ikäviä asioita, mutta jostain syystä yöllä juuri nuo ongelmat vetävät puoleensa. Oikeastaan on ihan hölmöä, että oikein joutuu tietoisesti kääntämään ajatukset hyviin asioihin ja niitä joutuu oikein etsimään, kun ikävät asiat kyllä pulphtavat mieleen aivan pinnistelemättä.

Hyvää yötä, mukavia ajatuksia ja kauniita unia!

pelle gudsson said...

Kiitos taas ajatuksia herättävistä kirjoituksista, miten tunteita voisi hallita.

Toivottavasti pääset nauttimaan kesäaamuista. Itselleni aamu-uinti parin kilometrin päässä olevassa järvessä on mukava alku päivälle.

pelle gudsson said...

Kiitos taas ajatuksia herättävistä kirjoituksesta, miten tunteita voisi saada säädeltyä.

Toivottavasti pääset nauttimaan kesäaamuista. Itselleni aamu-uinti lähijärvessä antaa mukavan alun kesäpäiville.

Nan said...

Hehkuvainen: kiva tuo höpöhöpöajatuksesi hankaliin hetkiin, juuri tuollaiset on hyviä :) Minäkin joskus suunnittelen jotain turhaa hömppää, kuten vaatteita tai kodin järjestelyä. Sudoku kuulostaa näin äkkiseltään aika aktivoivalta, mutta kai se riippuu ihmisestä :P

Kiitos hyvistä vinkeistä ilta-ajatuksiksi! Sain noista hyviä ideoita itsellenikin :)Trina: Kiitos :) Ehkä se johtuu siitä, että iltaisin ihminen on vihdoin itsensä kanssa "kahden", silloin kuuluu oman ajatuksen ääni ja tunne ja se voi olla pelottavaa ja ahdistavaa. On tosi hankalaa saada ahdistavat ajatukset kaikkoamaan, mutta kyllä se joskus onnistuu.Pelle G: aamu-uinti varmasti avaa aamun raikkaasti ja virkistävästi. Enköhän tässä ehdi vielä kesäaamuistakin nauttia :)

Anonymous said...

Mulla on sääntönä nukkumaanmennessä "ei isoja ajatuksia eikä riippuvuusajatuksia". Isot ajatukset ovat esim. huolia, joiden tiedän saavan minut levottomaksi. Riippuvuusajatukset taas jotain asioita, joita obsessoin, ja joista on tosi vaikea päästä väljemmille ajatusvesille; mieli alkaa kiertää pientä, päättymätöntä kehää, ja sellainen mieli ei nukahda. Siivous- ja kodinjärjestelyajatuksetkin voivat helposti mennä tälle linjalle.

t. Maria

Nan said...

Maria: olet jakanut ajatukset mielenkiintoisesti. Juuri noita iltaisin pitäisikin vältellä. Eri ihmisillä eri ajatukset menevät tietysti eri kategorioihin ja minulla nuo siivous- ja järjestelyasiat harvemmin aiheuttavat suuria mielenmullistuksia ainakaan ilta-aikaan, joten ne sopivat. Olisi hyvä löytää hyvä "setti" ajatuksia, joita voisi käyttää iltaisin :)