Tuesday, August 12, 2014

Kirjoitan

Minun tekee mieli kirjoittaa, on oikeastaan tehnyt mieli jo jonkin aikaa. Olenkin pyöritellyt mielessäni, mitä kirjoittaisin ja miten. Minullahan on ollut vetoa kirjoittamiseen jo ala-asteikäisestä saakka, jolloin kirjoittelin tarinoita vihkoihin, tarinoita, jotka jäivät aina kesken, kun tuli muuta. Se sirkusseikkailukin, josta kovasti pidin. Yläasteella kirjoitin runoja.

Oli mukavaa kirjoittaa ihan mitä halusin ja miten halusin. Luultavasti muu elämä (eli nuoruuden hömpötykset) vei silloin ajan kirjoittamiselta, lukuunottamatta satunnaista päiväkirjan kirjoittelua, mutta tarinointi pääni sisällä ei ole koskaan lakannut. Noiden lapsuuteni ja nuoruuteni kirjoitusaikojen ja nykyajan kirjoittelun välille on kuitenkin noussut jokin seinä. Silloin kirjoittaminen oli hulluutta, vapautta, riehakkuutta ja mitään rajoja ei ollut. Sanoilla sai hyppiä minne halusi, eivätkä kirjoitusvirheetkään painaneet mitään, vaan tarina painoi ja kuljetti.

Nyt tiedostan liian selvästi sen, että kun kirjoittaa, täytyy tietää, miten kirjoittaa. Täytyy osata. Täytyy kirjoittaa jotain tyyliä, tietyllä tavalla. Blaah... joten olen antanut kirjoittamiseni olla, koska en osaa ja en ole riittävän hyvä. Siitä huolimatta, että en kirjoita mitään tarkoitusta varten ja kenellekään. Höhlää.

Olen nyt harkinnut, että jos suinkin minulla on aikaa, alan kirjoittaa. Ja aion kirjoittaa juuri niin kuin itse haluan, omalla äänelläni ja juuri sellaista tekstiä kuin mitä ikinä haluankaan. Heihei säännöt! Haluan saada yhteyden siihen vahvaan ja villiin, täräyttävään kirjoitustyyliin, joka minulla nuorena ajoittain oli (jos sellainen on siis sitä, mitä haluan). Kirjoittamisessani oli nimittäin jotain outoa voimaa, jota hätkähdän vieläkin. Minulla on nimittäin jotain nuoruuteni tekstejä tallessa. Ne tekstit yllättävät itseni vieläkin.

Kirjoituksissani oli asennetta, jota kaipaan itseeni tähän hetkeen, kaikille elämän osa-alueille. Ehkä se oli nuoruuden intoa ja tietynlaista ehdottomuutta, mutta siinä voimassa olisi ammennettavaa. Toki muistan myös sen ajan huonoja hetkiä, jotka nekin olivat varsin voimallisia, mutta ei niiden muisteleminen anna mitään tähän päivään. Olen iloinen, että olen säästänyt jotain nuoruuteni teksteistä, koska ne ovat inspiroivia.

Miksi ei saisi ja voisi kirjoittaa, vaikka on keskinkertainen kirjoittaja (ihan koulumenestyksenkin perusteella)? Ehkä kukaan ei koskaan lue kirjoituksiani, mutta luulen, että tarinointi voisi antaa itselleni niin paljon, että se kannattaisi. Olen keksinyt jo tarinalleni päähenkilön, joka kasvaa ja kehittyy hiljalleen ajatuksissani...

5 comments:

Anonymous said...

Yläaste kirjoitetaan ilman väliviivaa.

Nan said...

Juuri näin. Tätä(kin) tarkoitin osaamattomuudellani (tai huolimattomuudella) ;)

Katja - Tässä ja Nyt said...

Go for it :) Se mikä sinun sisältä tulee, anna tulla sellaisena kun on tulossa - oli pilkut ja viilat sitten paikalla tai ei :)

Teea said...

Hyvin ajateltua tekstiä. Ei kannata tehdä kirjoittamisesta liian vaativaa sillä, että keskittyy liiaksi oikeinkirjoitukseen tai punaiseen lankaan. Kirjoittaminen on loistavaa terapiaa ja se toimii parhaimmillaan juuri silloin kun ajatuksen antaa vapaasti virtaa. Tosin olen sitä mieltä, että kirjoittaminen saattaa kannattaa silloinkin kun se ajatus ei kulje täydellisesti ja teksti takkuaa, juurikin siksi, ettei tule tehneeksi kirjoittamisesta täydellisyyttä hipovaa pakkoa. Mitä sitten vaikka tekstien ns. laadussa olisikin eroja, kaikenlainen kirjoittaminen opettaa.

Nan said...

Katja: kiitos kannustuksesta! Juuri näin :)


Teea: kiitos kommentistasi! :) Näin aikuisena suorittaminen tuntuu astuvan kuvaan vähän kaikessa. Kaipaan kirjoittamisella varmaankin juuri tuota terapiavaikutusta ja ajatusten selkeyttämistä, vaikka tarinaa kirjoittaisinkin. Kirjoittamistani haittaa juuri tuo täydellisyydentavoittelu. Jos vain antaisin palaa ja kirjoittaisin, ehkä pääsisin eroon tuostakin. Ei tekstin tarvitse olla täydellistä. Mistähän sellainen ajatus päähäni juurtuikin?