Tuesday, September 02, 2014

Hankittu: hyvä itsetunto

Jotain on tapahtunut. Minulle on nimittäin tullut hyvä itsetunto, vaikka olen luultavasti koko ikäni kärsinyt vähintään hieman heikosta itsetunnosta. Sain jopa palautetta asiasta toiselta henkilöltä, eli minussa tapahtunut muutos näkyy jopa ulospäin. Lisäksi tähän liittyy hyvä olo, joka myös luultavasti näkyy. Jotain on todella tapahtunut minussa ja luulen, että osan kiitoksesta voin antaa haastavalle työlleni, joka pakotti itseni sisäiseen myllerrykseen ja joka tarjosi mahdollisuuden tavata aivan mahtavia ihmisiä. Muutokseen on luultavasti muitakin syitä kuten lisääntynyt liikunta, joka voimaannuttaa omalla tavallaan ja auttaa viihtymään kehossani. Se että on ollut aikaa, on antanut päälle aikaa kasvaa ja työstää ajatuksia.

On minulla silti ajoittain stressiä, ahdistusta ja paha olo, mutta kenelläpä ei olisi. Pääasiassa nautin tästä uudesta vahvuuden tunteesta, jota kannan sisälläni ja jonka tunnen säteilevän ulospäin. Minusta tuntuu, että olen hyvä, pystyvä ja kykenevä. Tiedän, että en ole täydellinen, mutta tiedän myös, että olen riittävän hyvä vaikka mihin. Minulla ei ole mitään syytä vähätellä itseäni tai pitää itseäni muita huonompana.

Muutos on ollut niin nopea, että minua hämmentää aiemmat ajatukseni vähintään jonkinlaisesta huonoudesta. Elämästä katoaa paljon tärkeää pois, jos ei arvosta itseään tai ei pidä itseään riittävän hyvänä. Silti en osaa antaa mitään erityisiä neuvoja siihen, miten itsetunnon saa rakennettua. Minua auttoi kai kokonaisvaltaisuus. Oli asioita, jotka myllersivät mieleni ja ajatukseni. Onnistumisen kokemus (työssä) oli tosi tärkeää. Lisääntynyt liikunta vahvisti kehoani ja nosti mielialaa. Riittävä vapaa-aika tarjosi mahdollisuuden omien aikataulujen noudattamiseen, ajatusteni kuuntelemiseen ja työstämiseen sekä riittävään lepoon.

Näin on hyvä olla :)

5 comments:

Katja - Tässä ja Nyt said...

Kuulostaa hirmuisen hyvältä :)

Nan said...

Kyllä :) Toivoisin, että olisin oivaltanut jotain sellaista, jota voisi jakaa muillekin, mutta näillä sanoilla mennään :)

Hehkuvainen said...

Mukava lukea tällaista tekstiä :).

Luulen että pienistä paloista se hyvän itsetunnon kokonaisuus koostuukin. Eikä tarvitsekaan olla täydellinen. Hyvä itsetunto ei tarkoita sitä että olisi hyvä kaikessa, vaan sitä että tunnistaa vahvuutensa ja heikkoutensa ja on tyytyväinen itseensä niiden ansiosta tai niistä huolimatta.

Älä koskaan unohda epävarmuuden ja huonouden tunnetta. Ei tarvitse tuntea sitä, mutta pitää muistaa miltä se tuntuu niin voi ehkä olla luisumatta takaisin siihen. Ja ennen kaikkea voi nähdä miten pitkälle on päässyt ja olla ylpeä siitä :).

Jari zen said...

Hienoa lukea tätä, kuulostaa että olet oivaltanut jotain ja kasvanut samalla :)

Nan said...

Hehkuvainen: minusta tuntuu, että juuri tuo mainitsemasi on tärkeä asia: muistaa epävarmuuden ja huonouden tunteet. Se on tila, johon voi aina verrata. Oikeastaan on luultavasti rikkautta, että on kokenut tuotakin, vaikka nuo ikäviä fiiliksiä ovatkin. On myös aivan mahtavaa oivaltaa, että ei tarvitse olla täydellinen :) Vaikka perfektionismi päätään ajoittain nostaakin ;)


Jari: joo, on asioita, jotka ovat sysänneet kasvua liikkeelle, mikä on hyvä asia, vaikka toki rankkaakin. Oikeastaan on hyvä kirjoittaa omasta kasvustaan, se tekee asiasta "näkyvämpää" :)