Thursday, February 12, 2015

Tavoitteita vuodelle 2015

Vuosi alkoi aika kiireisissä ja stressaavissa merkeissä. Monelta eri suunnalta satoi vaatimuksia ja pyyntöjä ja minusta tuntui, että repeän eri vaatimusten keskellä. Ymmärsin, että tulva täytyy saada aisoihin tai uuvun ja nyt näyttää vihdoin siltä, että tilanne alkaisi olla hallinnassa. Kunnes kenties jotain uutta taas tulvii :)

Olen nyt nukkunut tosi huonosti luultavasti stressin vuoksi. Ajatukset ovat pyörineet päässäni ja vihdoin tunnen jonkin rauhan koskettavan itseäni. Paljon on edelleen tehtävää, mutta vihdoin tunnen selviäväni hommista ilman suurta stressiä.

Olen miettinyt tavoitteita tälle vuodelle ja jotenkin asia on kiireiden myötä vain kadonnut mielestäni... Tavoitteiden miettiminen tuntuu tärkeältä, kun vuosi vaihtuu, mutta vuoden kuluessa asia menettää tärkeyttään. Kirjaan tähän silti jotain ajatuksiani, joita olen aiemmin tänä vuonna listannut. Tarkoitus on, että tavoitteita voi tulla lisääkin.

  • Valmistuminen opinnoistani (tämän toteutumiseen on helppo nyt luottaa)
  • Toimeentulon järjestäminen ja töiden hakeminen (töiden saamista ei voi laittaa tavoitteeksi, kun siihen ei voi itse vaikuttaa, mutta aion hakea töitä tarmokkaasti)
  • Kodin laittaminen ja tavaroiden raivaaminen (tarkoitus on edelleen poistaa tavaraa, sisustuksellisesti suuria muutoksia ei tarvitse, mutta jotain pientä, tarpeen mukaan toteutettavaa muutosta voisin tehdä, esim. parvekkeelle)
  • Vaatekaapin sisältö järkeväksi (minulla on edelleen mm. liikaa takkeja ja kesäkenkiä, tarkoitus olisi siis järkevöittää tällaisia kohtia ja hankkia töihin tarvittavia vaatteita, jos saan töitä)
  • Videokasettien digitointi (tätä piti tehdä viime vuonna, mutta jäi tekemättä, joten nyt haluaisin saada loput digitoitavat kasetit hoidettua)
  • Retken toteuttaminen (pyrin toteuttamaan jonkin retken tai pienen vaelluksen)
  • Blogin muokkaaminen jollain tavalla
  • Viivyttelyn ja vitkastelun lopettaminen tai ainakin vähentäminen (eli hoidan asiat silloin, kun ne eteen tulevat, enkä jää tyypilliseen tapaan venyttämään niitä, mikä aiheuttaa turhaa stressiä)
  • Tilaisuuksiin tarttuminen ja rohkeuden löytäminen muutoksiin
Saa nähdä, kannustaako tavoitteiden listaaminen vai lannistaako. Joskus kaipaan sitä, että asiat ovat listattuina näkösällä, jotta ne konkretisoituisivat.

6 comments:

Helmi Nainen said...

Tsemppiä!!

Huopalintu said...

Hyvä lista. Olen itsekkin listaihminen. Nykyään tehtävälistani on kännykässä. Siihen on helppo lisäillä mieleen tulevia asioita ja tarkistaa, mitä pitäisi tehdä.

Hehkuvainen said...

Tuo viivyttelyn ja vitkastelun lopettaminen tai ainakin vähentäminen on loistava tavoite, siihen pyrin itse tänä vuonna (ja toivottavasti myös tulevina vuosina).

Ymmärrän tuon sellaisena, ettei koko aikaa tietenkään tarvitse olla hösäämässä, vaan se on ainakin itselle lähinnä sitä että kun jotain tehdään niin tehdään kanssa. Aloittaminen on aina se tekemisen hankalin osuus, huomaan.

Huomaan myös että tässä tarvitsen jonkinlaisen asennemuutoksen. Minulla on esimerkiksi pari sähköpostia kirjoitettavana, mutta aina tulee koneella ollessa tehtyä jotain ihan muuta ja toisarvoista surffailua. En tartu kirjoittamiseen, kun kai jotenkin asennevamma aiheuttaa ajatuksen että kirjoittaminen olisi jotenkin työläämpää kuin se päätön hyppelehtiminen sivulta toiselle.

Kyse ei ole ainakaan minulla isoista asioista. Ehkä se vitkastelu tuntuu juuri siksi niin tyhmältä, kun kyse on pienistä asioista.

En tiedä, pohdin vain.

Nan said...

Helmi: kiitos, tsempeille on tarvetta :)


Huopalintu: minulla on haasteena se, missä listaa pitäisin. En tiedä, jäisikö kännykkälista katsomatta... kirjaan siis omiani kalenteriin tai paperille.


Hehkuvainen: olen samaa mieltä kanssasi. Erityisesti viimeinen lauseesi osuu, koska yleensä kyse on pienistä asioista. Aloittaminen on tosiaan se vaikein osuus ja siihen pitäisi kiinnittää huomio. Olen myös ajatellut, että on parempi tehdä ylipäätään jotain kuin olla tekemättä - eli vaikka ei tekisi juuri sitä asiaa, mikä ensisijaisesti pitäisi hoitaa, niin tekee edes jotain, jotta asiat etenevät. Jotta aika ei kuluisi johonkin joutavaan nettisurffailuun :)

Maria said...

Rohkeuden löytäminen tuntuu olevan vaikein. Kun käsittää ja tietää, että joihinkin asioihin voi itse vaikuttaa, mutta kun ei uskalla...miten sitä välillä tunteekin itsensä niin kertakaikkisen nössöksi. Ja vieläpä aikuiseksi nössöksi.
Pidän peukkuja listallesi, ja ennen kaikkea sille rohkeuden löytämiselle <3

Nan said...

Maria: kiitos peukuista :) Joo, harmittaa olla aikuinen nössö, joka voisi tehdä elämässään paljon enemmän kaikenlaista, kun vain olisi rohkeutta. No, askel kerrallaan rohkeammaksi!