Thursday, December 29, 2016

Ilmaistyön haittoja tekijälleen

Pää pyörii täynnä ajatuksia niin, että on vaikeaa saada jostain ajatuksesta kiinni. Väsyttää ja hieman ahdistaakin, elämä on ollut aikataulullisesti täynnä ja liikaa vaatimuksia sinkoaa liian monelta suunntalta, itseltänikin. Arki on suorittamista ja uupumuksen välttelyä.

Mutta siis ilmaistyöhön, josta minulla alkaa olla runsaasti kokemusta. Olen tänä vuonna tehnyt yli puolet tästä vuodesta ilmaiseksi työtä ja nyt minusta tuntuu (kun ilmaistyötä riittää ensi vuodellekin yllin kyllin), että kamelin selkä alkaa katketa. Toisin sanoen en jaksa olla "aina" tällainen alimman tason orja, jolle annetaan ne työt, joita muut eivät halua tehdä ja jolla ei ole oikeuksia. Näin joulun aikaan on tympinyt esimerkiksi se, että vapaata on ollut minimaalisesti. Olen saanut nähdä erityisesti vaivaa, jotta olen pystynyt näkemään rakkaita läheisiäni. Samalla "työkaverini" voivat ottaa palkatonta vapaata, jos muuta lomaa ei ole, ja tehdä mitä ja miten haluavat lomallansa. Hammasta purren on täytynyt tehdä töitä.

Jos mietin ilmaistyöurani alkuaikoja, niin silloin olin innokas ja tein työni hyvin. Hymyilin, olin aktiivinen ja ahkera. Jotenkin ajattelin, että kun näyttää olevansa hyvä ja ahkera, niin siitä palkitaan. Saan jotain, edes hyviä taitoja jatkoa ajatellen, koska tarkoituksena oli tosiaan oppia uutta. Ajattelin myös, että mikä tahansa työ voisi auttaa työllistymään ja/tai ilmaistyössä ollessani olisin halutumpi työmarkkinoilla.

Erehdyin joka kohdassa. Minua ei palkittu mitenkään. En saanut minkäänlaista jatkoa työlleni, palkkaa tai palkintoa. En oppinut hyödyllisiä taitoja, vaan tein töitä, tuotin lisäarvoa yritykselle. Kiinnostavuuteni työmarkkinoilla ei lisääntynyt yhtään. Olo oli lähinnä hyväksikäytetty, vaikka toki yrityksen henkilökunta ja minun kohtelu oli todella hyvää.

Tämän jälkeen olisi luullut, että en ilmaistöihin menisi. No, huomasin pian töitä hakiessani, että minulla ei ole mahdollisuuksia työllistyä hakemuksia lähettämällä. Ajattelin, että voisin tehdä töitä ilmaiseksi, jos oikeasti on työllistymismahdollisuuksia ja opin sellaisia taitoja, joille on kysyntää työmarkkinoilla.

Nyt siis olen taas tehnyt ilmaiseksi töitä ja saldoa en osaa vielä sanoa. Saatan työllistyä tai sitten en. Oppimieni taitojen kysynnästä en osaa sanoa mitään, mutta mielellään minulla teetetään töitä ja vähemmän annetaan aikaa uuden opettelulle. Toisaalta saan nyt kyllä opetella edes jonkin verran verrattuna ensimmäiseen paikkaan. Aika näyttää, miten käy.

Nyt olen toisenlainen kuin ensimmäisessä paikassa. En enää luota työllistymiseeni. Tiedostan eriarvoisuuteni ja oikeuksieni puutteen ja tunnen niistä katkeruutta ja vihaa. Olen jotenkin lannistunut enkä koe, että minulla on mitään hyödyllistä osaamista tai edes paikkaa tässä yhteiskunnassa. Uskon entistä vähemmän työllistymismahdollisuuksiini (nykyisen firman ulkopuolelle). Suhtaudun entistä vihamielisemmin työttömien parjaamiselle, tähän maahan ja maan työttömyyden hoitoon. Inhoan tätä luotua orjatyömarkkinaa, jota luultavasti vain laajennetaan.

Tämä ilmaiseksi työskentely vie minulta työitsetuntoa, vähentää haluani tehdä mitään tämän maan hyväksi ja lisää inhoa työnantajia kohtaan, jotka haluavat vain noukkia rusinoita pullasta. Ei ihan kevyttä settiä, mielestäni.

Nyt yritän luvata ja vannoa itselleni, että en enää koskaan tee ilmaiseksi töitä. En enää ikinä kuvittele, että tässä maassa palkittaisiin ahkeruudesta ja aktiivisuudesta. Muistan, että tavallista tallaajaa käytetään heti hyväksi, kun hyväksikäyttö jotenkin mahdollistetaan. Ymmärrän, että jokainen meistä on työelämässä korvattavissa koska tahansa. Tiedän, että työmarkkinoilla ei pärjätä ja pysytä olemalla ahkera, hyvä tyyppi.

Ehkä "huikeinta" oli kuulla yhdessä haastattelussa (ilmaistyöpaikasta oli toki kyse), että he käyttävät ilmaistyöntekijöitä, kun se on kustannustehokasta. He sanoivat jopa suoraan, että eivät palkkaa ketään uutta, kun kerran ilmaiseksikin saa. Jipijee, tällä Suomi nousuun! (Joo, en mennyt tuonne.)

3 comments:

Huopalintu said...

Ikävää hyväksikäyttöä. Itse olen ajatellut, että jos ilmaistyöpaikkaan joskus päädyn, niin menen vain kuukaudeksi, jos vaan ajan pituuteen voi vaikuttaa. Puoli vuotta vuodesta kuulostaa aika pitkältä ajalta tehdä palkatta työtä. Niinhän sitä toivoo, että aktiivisuudesta palkitaan, mutta kyllä minustakin tuntuu siltä, että ei kukaan ajattele työttömän, työnhakijan parasta, vaan firman parasta tai työllisyysviranomaisten parasta. Väsyttää taistella jatkuvasti sen ajatuksen puolesta, että vika ei ole minussa vaan tässä yhteiskunnassa ja järjestelmässä, kun mahdollisuuksia ei juuri ole päästä ulos tilanteesta ja kokee syyllistämistä yhteiskunnan puolelta.

Toivotaan parempaa vuotta työn suhteen ensi vuodelle. Pakko on jaksaa uskoa ja toivoa, vaikka aika vaikealta tuntuu. Voimia sinulle :)

Between said...

Tällaiseksi tämä on mennyt. Inhottaa vielä lukea kommentteja siitä, kuinka laiskat ihmiset elävät sosiaalituella, eivätkä edes halua tehdä töitä.

Nan said...

Pahoittelen, että huomasin kommenttinne vasta nyt. Olen sekoillut kommenttiasetusteni kanssa :(

Kiitos kommenteistanne!

Minusta ilmaistyön tekemistä kannattaa rajoittaa ajallisesti. Kyllä kuukausi-pari pitäisi riittää, mielellään ei sitäkään. Omaa pitkää aikaani selittää se, että olen ollut kahdessa pätkässä, kahdessa eri paikassa ja kahdessa eri "rekryjärjestelmässä". Itsepä hain, mutta olenpahan oikeasti yrittänyt jotain. Tähän toiseen menin, kun vaikuttaa siltä, että tällä firmalla on oikeasti tavoitteena työllistää (ovat siis aiemmin työllistäneet vastaavia). Tuo jää nähdäväksi. En pidättele hengitystä.

Vika on tosiaan tässä yhteiskunnassa ja järjestelmässä, joka kannustaa ottamaan palkattomia orjia. Työllisyystilanne on niin heikko, että ei työtön voi siinä paljon tehdä. Siihen nähden syyllistämiset ja haukkumiset ovat käsittämättömiä. Tuollainen toiminta kertonee olennaisen näistä ihmisistä, jotka kannattavat moista. Omat ponnistelut työllistymisen eteen eivät todellakaan riitä, vaan vaaditaan hyvää tuuria ja verkostoja. Niitä ei kaikilla ole.

Toiveikasta uutta vuotta teillekin :)