Monday, November 24, 2008

Kodin ongelmakohtia

Erääksi tämän vuoden teemakseni voisin nimetä kodin laittamisen. En tosin ole kotiani kovinkaan paljon järjestellyt (lähinnä vain pintapuolisesti kirjahyllyjä ja vaatekappeja), mutta olen sitäkin enemmän katsellut ympärilleni ja miettinyt, että mitä voisin tehdä, mitä voisin muuttaa. Minulla on selkeä tarve saada muutos ympärilleni, eikä sen tarvitse sinällään olla mitään suurta, vaan se on lähinnä muutaman ongelmakohdan ratkaisemista.

1. Niskakivun myötä olen oivaltanut, että taidan tarvita selvän parannuksen ergonomiaan tietokoneella työskennellessäni. Asuntooni ei kuitenkaan varsinaisesti mahdu työpöytää, mikä on selkeästi ongelma, mutta jos järjestelen muita huonekalujani ja tavaroitani, niin johonkin väliin saattaisi mahtua hyvin pieni työpöytä, mutta tämä siis vaatii todellakin tarkkaa suunnittelua (ja mittanauhaa) ja pohdintaa.

2. Tarvitsen myös uuden tietokoneen. Työpöydän myötä senkin paikka ratkeaisi ja myös johto-ongelman voisi toivottavasti saada jonkinlaiseen hallintaan. Tässä ongelmana on se, että tarvitsen jonkinlaisen helposti kannettavan (mini)läppärin, mutta kuitenkin koneen, jonka voisi saada ergonomisesti uudelle hienolle (tai no edes jonkinlaiselle) työpöydälleni, eli siis sekä näppiksen että näytön saisi aseteltua hyvin. (Siis sekä läppäri reissuja varten että pöytäkone kotiin?!)

3. Kasvit pitäisi saada sijoiteltua mahdollisimman vähän tilaa vievästi. Tähän minulla onkin jo ihan toteutuskelpoisia ideoita.

4. Haaveenani on uusi sohva, jota tuskin kuitenkaan lähiaikoina ostan. Se olisi jo varsin tarpeellinen, mutta luulen, että juuri asuntooni sopivaa JA itselleni mieluisaa on ihan liian vaikea löytää.

5. Keittiö on yksi iso ongelma: liian vähän kaappitilaa, tavaroita levällään siellä ja täällä, ei juuri pöytätasoa ja yksi tyhjä nurkka. Yksi mahdollisuus olisi hankkia jonkinlainen laatikosto tyhjään nurkkaan, mutta silläkin on hyvin tiukat kokovaatimukset. Se voisi kuitenkin ratkaista hieman kaappitila- ja pöytätaso-ongelmaa. Silti pitäisi löytää jostain sen verran rohkeutta, että saisin edes hieman heitettyä rompetta joko roskiin tai varastoon (miten se onkin niin vaikeaa?).

6. Stereoiden sijainti on ongelma. Kyseiset stereot ovat seilanneet jo kolmessa eri paikassa, mutta missään ne eivät ole olleet "omalla paikallaan". Sijoittaminen on sikälikin hankalaa, kun samalla pitäisi sijoittaa myös 2 kaiutinta mielellään hieman etäälle toisistaan. Nykyinen ratkaisu, jossa kompastelen kaiuttimiini, ei ole oikein toimiva.

Ääk, tarvitsen lisää tilaa! Tai oikeastaan tarvitsisin vain jonkun käskyttäjän, joka pakottaisi minut heittämään ylimääräiset romut pois.

7 comments:

ipi said...

Oletko koskaan lukenut mitään fengshui opuksia? Itse en tuosta energioiden liikkumisesta niinkään perusta, mutta sain eräästä kirjasta inspiraation vähentää radikaalisti rojun määrää. Teki hyvää, kannattaa kokeilla!

Nan said...

Kiitos hyvästä vinkistä! On minulla tuo fengshui pyörinyt mielessä, pitääkin tutustua. Olisi kiinnostavaa lukea, mitä se oikein tarkoittaa ja voisiko siitä tosiaan olla apua kodin laittamisessa. Ja tosiaan kaipaisin potkua siihen, että pystyisin vähentämään rojun määrää, kun tiedän, että se tekisi hyvää. Inhoan sekasotkua ja turhaa irtorojua, mutta rojun poisheittäminen on niiiiin vaikeaa.

ipi said...

Minua huvitti eräs asia ylitse muiden kun tutustuin fengshui kirjaan. Meidän talon ehdottamasti sotkuisin tila - ihan liian pieni vaatehuone - sijaitsee talomme levollisuus & tasapaino alueella. Ehkä ei olekaan sattumaa, että olen ollut levoton siitä lähtien kun olemme tähän taloon muuttaneet ;)

Hehkuvainen said...

Hanki läppäri ja siihen sitten irrallinen näyttö (tai läppäri ja sitä varten erillinen näppis) kotiin, se helpottaa ergonomiaa jonkun verran :).

Ja rojun poisheittäminen kyllä selkeästi parantaa fiilistä, se on moneen kertaan todettu. Yksi hyväksi havaittu mutta toisinaan vaikeasti toteutettava idea: ota joku kaverisi valvomaan siivoamista. Hän voi toimia makutuomarina ja orjapiiskurina, joka huomauttaa heti jos meinaat eksyä raivaamisesta muihin puuhiin tai säästää jotain oikeasti tarpeetonta. Toimii, tai jos ei toimikaan, niin on kuitenkin saanut viettää aikaa kaverin kanssa :D.

Pilviharso said...

Kotiergonomiasta omakohtainen juttu: Sovittelin tähän työpisteeseeni vaikka miten tietokonetta, niin mikään ei käynyt, aina oli liian ylhäällä tai alhaalla eikä ollut mahd. ostaa hienoja säädettäviä huonekaluja ja rullahiiriä. Lopulta sain (vanhan) läppärin ja hokasin istahtaa sen kanssa työpöydän vieressä olevalle napakalle sohvalle. Kas tässä onkin hyvä, läppäri sylissä (alla yksi "taso", ei tunnu liian kuumalta) ja sohvan molemmilla puolilla on laskutasoa papereille. Läppärin kanssa ei hiirikäsi vaivaa, kädetkin somasti yksikympin kulmassa. Suosittelen.

Eräs vaan ei Aaltonen said...

"koneen, jonka voisi saada ergonomisesti uudelle hienolle (tai no edes jonkinlaiselle) työpöydälleni"

Osta jollekin tasolle sopiva tuoli ja lisäksi läppäriteline (niitä on monenlaisia), jotta katseen suunnassa on mieli ja merkitys eikä olo ole kyyry kuin loukutetulla rotalla. Myös ehdotetut erillinen näyttö ja näppäimistö ovat mahdollinen vaihtoehto. Pelkkä näppäimistökin saattaa riittää standin kanssa.

Ruokapöytäkin käy läppäripöydästä, kunhan ostaa sopivan korkuisen. Joskus ahdoin ahtaaseen asuntoon suuren ruokapöydän niin, että pitkä sivu oli vasten seinää. Ei tyylikäs, mutta toimi.

http://the-gadgeteer.com/review/xbrand_360_height_adjustable_laptop_stand

http://www.verkkokauppa.com/popups/prodinfo.php?id=9866

http://images.google.fi/images?um=1&hl=en&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Aen-US%3Aofficial&hs=yZz&q=laptop+stand&btnG=Search+Images

http://www.ikea.com/fi/fi/search/?query=ruokap%C3%B6yt%C3%A4

Nan said...

Ipi: mielenkiintoista :) Olen kuullut tuosta toisaaltakin, että asunnon/talon ongelmakohdilla on yhteyttä oman elämän ongelmakohtiin. Hämärää, mutta mielenkiintoista ;) Tuskin maltan odottaa omaan kotiini perehtymistä!

Hehkuvainen: olen miettinytkin juuri tuota, että hankkisi sitten erillisen näppiksen ja/tai näytön, mutta päätöksiä en ole osannut vielä tehdä. Kiitos hyvästä ideasta tuohon romuongelmaan! :D Tuo on kyllä totta, että kaverin kanssa vietetty aika on arvokasta, ja jonkun toisen edessä ei ehkä viitsi alahuuli väristen selittää jonkin hämärän menneisyyden romun ns. tunnearvoa.

Pilviharso: tuo on varmasti hyvä :) Minulla on nyt käytössä suunnilleen samanlainen ergonomiaratkaisu: istun läppäri sylissä ja yleensä sohvalla. Olen vain huomannut, että se ottaa niskaan, kun joutuu könöttämään pää alaviistoon näytön ollessa liian alhaalla. Sitten jos läppäriä nostaa, näppis on liian ylhäällä :\ No, ihan hyvä tämä on ollut, kun aika vähän olen konetta kotona käyttänyt, mutta jatkossa opiskelun lisätessä käyttöä täytyisi kai keksiä jotain parempaa. Lisäksi tarvitsisin jonkin ratkaisun siihen, missä konetta säilyttää silloin, kun sitä ei käytä.

Ei Aaltonen: Kiitos vinkeistä :) Minulla ei oikeastaan ole tarvetta uudelle ruokapöydälle ja nykyiseen (korkeaan) on vaikea löytää hyvää tuolia. (Minusta on ihan hyvännäköistä (eli ei häiritsevää), jos ruokapöytä on pitkä sivu seinää vasten.) Läppäriteline, erillinen näppis ja/tai näyttö ovat hyviä ideoita.

Jatkan asian pohdintaa.