Thursday, July 01, 2010

Veikko Huovinen: Hamsterit

Veikko Huovisen kuoltua viime syksynä päätin lukea jonkin hänen kirjansa, ihan yleissivistyksenkin vuoksi. Toisaalta minusta on myös mielenkiintoista lukea monenlaisia kirjoja, joten senkin vuoksi tartuin "Hamsterit" -kirjaan. Koinkin hieman erilaisen lukuelämyksen kuin mitä yleensä koen, mikä oli virkistävää.

Hamsterit kertoo miehistä, jotka päättävät kerätä vahvat ruoka- ja tarvikevarastot kylmään ja tuiskuttavaan talveen varautuen. Kirja keskittyy miesten vilpittömään intoon haalia mahtavia ruokavarastoja kuten hilloja (itse kerätyistä marjoista tehtyjä tietysti), lintupaisteja, lampaan lihaa, jauhoja, mehuja yms. Näiden lisäksi pitää tietysti olla lämpimiä vaatteita ja suksia koko perheelle. Kirja on julkaistu 1957, joten kirjasta huokuu ajan henki, kun miehet tarvikkeiden eteen ponnistelevat.

Kirjassa on mielestäni erityisen hienoa siitä huokuva hyväntahtoisuus ja lämpö. Toinen miehistä on ehkä hieman yksinkertainen, mutta sitä ei pilkata eikä käytetä hyväksi, vaan tarinasta huokuu elämä sellaisenaan kuin se on sekä ihmisten hyväksyminen. Luulen, että kirja kertoo myös onnellisuudesta, joka syntyy miesten toteuttaessa vihdoin itseään.

Minä en ole yleensä lukenut tällaisia tarinoita tai kirjoitustyyliä. Olikin mukava lukea tekstiä, joka on kirjoitettu siten kuin se on, koska se herättelee omaakin kirjoittamistani, näyttää laajempia mahdollisuuksia. Mielikuvituksen lento on myös omaperäistä, mielenkiintoista, hymyilyttävää. Ja kyllä, "hamsterit" lopulta pääsevät myös nauttimaan keräämistään antimista.

"Yöllä myrsky kyyristyy loikkaan, sen hännänpää heilahtaa ja sitten se ryntää karjuen eteenpäin. Yli tundran, yli tunturien, soiden ja järvien käy kiireinen taival. Kokonaiset lumipilvet pudota mäiskähtelevät maahan, niin että pölinä käy."

5 comments:

trina said...

Minäkin luen parhaillaan Huovista, Havukka-ahon ajattelijaa. Ihastuin myös kieleen, se on elävää, niin toisenlaista kuin useiden kaupallisten nykykirjailijoiden. Ovat mainioita nuo tarinat leffoinakin.

AAMU said...

Huovinen kirjoittaa rytmikkäästi, kuin erämiehen askel kulkevat lauseet. Kannattaa katsoa myös Rauhanpiippua.

Nan said...

Trina: tuota kirjaa minäkin yritin aluksi löytää, mutta ne kaikki olivat lainassa, joten otin "Hamsterit". Seuraavaksi odotan tuon Havukka-ahon, jonka toivon myös näkeväni elokuvana, ehdottomasti! Kieli on tosiaan ihanan elävää, raikasta, mielikuvituksekasta.Aamu: niin, rytmihän onkin yksi juttu, mikä tuossa kirjoitustyylissä on :) Kiitos vinkistäsi, pitää katsoa löytyisikö tuo jostain.

Tuija said...

Hei, olen joskus kauan kauan sitten nähnyt tämän näytelmänä/elokuvana...minusta se oli tosi hyvä. Itsekkin olen lukenut tuon Havukka-ahon ajattelijan..
Itsekkin pidän itseäni välillä Hamsterina ja voisinpa oikein kuvitalla itseni tuohon samaan tilaan kuin nämä mainitsemasi miehet. Aivan ihastuttavan kaunista kesää sinulle.

Nan said...

Tuija: minäkin voisin kuvitella itseni hamsteriksi :) Todennäköisesti nauttisin hurjasti talvivarastojen keräämisestä, mistä lie johtuukaan :)

Löysin kirjastosta Havukka-ahon ajattelijan, joten se olkoon seuraava Huoviseni... Ihastuttavaa kesää sinullekin! :)