Wednesday, July 24, 2013

Lomalla tietokoneesta ja netistä

En ollut suunnitellut sitä etukäteen, mutta niin vain pääsi käymään, että olin lomalla tietokoneesta ja netistä noin viikon. Sinä aikana oivalsin, miten vapauttavaa on irrottautua tietokoneeseen ja nettiin liittyvistä rutiineista. Olin ajatellut, että en ole erityisesti kiinni Facebookissa ja muissa netin houkutuksissa, mutta niinpä vain viikon aikana oivalsin, että kylläpä vain, minulla menee 1-2 tuntia päivässä aikaa ihan vain netissä viihtymiseen, joskus jopa enemmänkin.

Periaatteessahan tuo ei haittaa, mutta tarkemmin asiaa pohdittuani oivalsin, että en haluaisi käyttää elämässäni kovinkaan paljon aikaa ruudun tuijottamiseen. Teen oikeasti mieluummin jotain ihan muuta. Teen tietokoneella toki paljon asioita, joita haluankin tehdä, kuten kirjoitan blogia, luen toisten kirjoittamia mielenkiintoisia blogeja, seuraan jossain määrin Facebookia, maksan laskuja ja hoidan muita asioita yms. En kuitenkaan kaipaa juurikaan ajan kuluttamista tietokoneella, koska aikaa tuntuu olevan jo muutenkin vähän mielekkäisiin asioihin. Tietokoneella istuminen tekee olosta vain pöpperöisen (ennemmin siis vie energiaa kuin tuo sitä) ja sitten harmittaa, kun muuta jää tekemättä.

On silti vaikea alkaa karsia tekemisiään, mutta taidan yrittää. Ei kaikkia maailman asioita voi seurata, vaikka haluaisikin. Ehkäpä kannattaa kohdistaa energiansa ja aikansa niihin asioihin, jotka kiinnostavat aidosti ja jättää  muu vähemmälle. Priorisoinnin ohella voisi myös rajoittaa aikaa, jonka käyttää netissä. Lisäksi voisi pitää päiviä, jolloin ei istahtaisi tietokoneen äärelle lainkaan. Ehkä näillä pääsen alkuun nettiaktiviteettien karsimisessa, jotta netistä ei tulisi yksi uusi ähkyä ja ylitarjontaa tuottava, stressaava tekijä elämään.

4 comments:

Teea said...

Juuri aamulla tästä keskustelin, koskettaa omaakin elämää merkittävästi. Netissä on niin paljon kaikenlaista, että helposti tulee ähky. Olen kyseenalaistanut omaa netissä vietettyä aikaa jo pitkään, mutta silti irrottautuminen on vaikeaa. Olin juuri matkalla ja kuuden päivän aikana kävin netissä kerran, se oli todella vapauttavaa ja huomasin vaikutuksen heti kotiin tultua kun palasin netin maailmaan. Ulkomailla ja vierailla käydessä onkin niin paljon helpompaa olla ilman, kotona kiusaus on liian helposti saatavilla.

Netti on toki hyödyllinen monessa suhteessa (laskut, työ/opiskelu ja muu asioiden hoitaminen), mutta tänne on kyllä liian helppoa jäädä roikkumaan...

nainen.kuvastimessa said...

Tekee oikein hyvää touhuta muita, itselle mieleisiä asioita. On niin paljon kaikenlaista kiinnostavaa tekemistä.

Muista tekemisistä tulee välillä ihanan kylläiseksi ja niiden jälkeen on mukavaa vaan loikoilla sohvalla....=) Liikunta ja ulkoilu varsinkin tekevät ainakin minulle sen, että oltuani monta tuntia peräjälkeen vaikka marjastamassa ei tietokone houkuttele vaan enemmänkin mukava vaaka-asento.

Nyt kannattaa hakeutua marjaan, mustikat ja lakat ovat kypsiä!

Zepa said...

Mä taas yritän etten lukisi kirjoja koko lomaa :-D Netti on ihan ok, tääl on kavereita ja kivoja juttuja. Mutta kirjaan voi juuttua ihan toisella tavalla, ja se on kaikki pois ns. elämästä ja esim fyysisestä aktiivisuudesta. Kun oon netissä, vaihtelen asentoakin koko ajan. Lukiessa en.

Nan said...

Teea: netti on tosi hyödyllinen, mutta on tosi vapauttavaa olla ilman sitä, edes silloin tällöin. Liika on liikaa nettiäkin. Ikävää siinä on juuri se, että sinne on helppo jäädä roikkumaan...


Nainen.kuvastimessa: joo, minullakin ulkoilu ja liikunta tekevät sen, että haluan vain heittäytyä selälleni tai kyljelleni. Olen ollut onnekas ja ollut jo marjastamassa :) Oli aivan mahtavaa, rakastan suota ja sen tuoksuja :)


Zepa: ahaa, kirjaankin voi siis juuttua :) Minulla tuota ongelmaa ei ole. Saisi kyllä olla nyt, kun minun olisi kohta pakko juuttua tenttikirjaan...