Thursday, October 22, 2015

Retkellä suolla

Tarkoitukseni ei ollut retkeillä suolle, vaan lähdin kävelemään kartasta katsomalleni retkeilyreitille. Tarkoituksenani oli viettää rentoa päivää, tutustua uuteen paikkaan ja samalla tarkastella, jos reitin varrella oleva metsä olisi mustikka- tai puolukkamaastoa. Ilahduinkin suuresti, kun metsä oli nimenomaan marjastusmetsää: mustikanvarpuja oli paljon ja laajalla alueella ja puolukkaakin löytyi. Yllätys oli tosi suuri erityisesti siinä, että puolukoita ei ollut poimittu, vaan niitä löytyi ylikypsänäkin vielä aika paljon. Hyvä löytö.

Kävellessäni hieman vielä eteenpäin saavuin suolle. Hetken ihmettelin, että onkohan polku riittävän kova melko helposti kastuville kengilleni, mutta oli se. Pysähdyin hengittämään suon tuoksuista ilmaa ja katselemaan ympärilleni. Oli ihanaa. Lopulta katsoin jalkoihini, jotta olisin löytänyt mahdollisimman kuivan reitin pois. Karpaloita! Aloin etsiä niitä lisää ja niitähän löytyi varsin paljonkin:


Karpalot olivat melko pieniä, mutta aloin innoissani kerätä niitä. Kuvaan tuli myös kenkäparkani, joka kastui, kun hyörin innoissani karpaloiden perässä suolla ja ilman kumisaappaita. Olipahan kokemus :) Lopulta oli pakko lähteä pois, kun jalkani olivat märät ja kylmät ja en ollut varma, kuinka pitkä matka edessä vielä oli (ei ollut karttaa mukana, tosi fiksua kuljeskella oudoissa metsissä ilman karttaa). Matka oli lopulta varsin lyhyt.

Saalista ei tullut hurjasti marjojen muodossa, noin puoli litraa, mutta kokemus oli itselleni merkittävä. Marjapaikka oli ensimmäinen ihan itse löytämäni nykyiseltä asuinpaikkakunnaltani! Olen aiemmin marjastanut vain kotiseudullani tai muilla paikoilla, jotka ovat olleet läheisteni tai ystävieni jo tietämiä marjapaikkoja. Tunsin oloni tosi onnelliseksi ja onnistuneeksi. Kiitolliseksi. Jotenkin tuli sellainen olo, että tämä on omaa elämääni.


4 comments:

Huopalintu said...

Suot ovat ihania, varsinkin se tuoksu! Vieläköhän puolukoita voisi kerätä? Karpalothan ainakin ovat ihan hyviä syötäviä, vaikka olisi ollut pakkastakin. Kiva lähiluontoretki ja löytö ollut sinulla.

Nan said...

Uskoisin, että puolukka kestää kyllä pakkasta. Ne olivat paikoitellen aika tummia, joten en tiedä, voisiko niitä kerätä vai alkavatko olla ylimenneitä. Ehkä ovat hyviäkin, pitäisi kai uskaltaa maistaa ensin :)

nainen.kuvastimessa said...

Ihana löytö Nan...:) Ymmärrän tunteesi löydöstäsi, olen kokenut samanlaista onnistumisen iloa uudella paikkakunnalla löytämistäni sieni- ja marjapaikoista. Varsinkin karpalosuon löytäminen on sykähdyttävää, tiedän! Tärkeää ei aina ole saaliin määrä, vaan muut asiat.

Pitäisikin pikapuoliin käydä karpalopaikallani.....

Nan said...

Nainen.kuvastimessa: löytäminen on nimenomaan sykähdyttävää, olin kyllä ihan hymy korvissa löytöni jälkeen :) Mustikka- ja puolukkametsää voi ajatellakin löytävänsä, mutta en olisi uskonut osuvani karpalosuolle, se oli kyllä iso oho! Olin myös ylpeä keräämistäni karpaloista, vaikka määrä ei ollutkaan suuri. Reissun kokonaisanti oli kyllä tosi iso :)