Saturday, May 28, 2016

Rennompaa kesää aloitellessa

Olen pinnistelijä ja ponnistelija, joka kuitenkin ajoittain sortuu kehän kiertämiseen siinä mielessä, että aikaansaavuus on heikkoa. Välillä taas suoritan hurjasti. Olenkin ajatellut nyt ottaa rennommin, ainakin opetella, ja samalla miettiä mihin kaikkeen aikaani menee.

Takaraivossa huutaa ääni, joka kehottaa lähettämään urakalla työhakemuksia. Avoimia hakemuksia voisin laittaa moneen paikaan. Teeteetee. Joo, voisin tehdäkin, mutta miksi? Saisin ehkä töitä? Olisi mukavaa saada jossain välissä töitä toki, mutta miksi käyttäisin vapaa-aikaa ihan ylettömästi pakertamiseen, joka ei välttämättä johda mihinkään? Nythän on kesä ja kaikenlaista kivaa tekemistä olisi vaikka kuinka paljon! Kasvimaastakin saa velvollisuusprojektin, jos sitä suorittaa urakalla. Kylvöjäkin ehtii tehdä hiljalleen. Suunnittelemani kaappien siivoaminen voi sekin odottaa. Ei ne tavarat kaapeista itsestään karkaa. Hylly kerrallaan ehtii hyvin sitten, kun jaksaa.

On vaikeaa rentoutua, jos velvollisuudet kummittelevat jossain pimeissä nurkissa, mutta aion opetella. Teen tänään yhden työhakemuksen ja parin päivän päästä toisen. Siinä välissä siivoan yhden hyllyn. Luen ammattiini liittyvää kirjallisuutta. Luen dekkaria. Etenen hiljalleen kohti niitä asioita, mitä haluankin, mutta sen kummemmin stressaamatta matkasta tai päämäärästä. Ei kaikkea voi hallita eikä jaksaa. Paljon on kiinni myös sattumasta.

Tämä on ehkä helpommin suunniteltu kuin toteutettu, mutta nyt voisi olla hyvä väli ottaa hieman rennommin ja keskittyä mukaviin asioihin, kuten kasviin, luontoon, kirjoihin, liikuntaan. Ei maailma suorittamalla valmiiksi tule. Mitä enemmän suorittaa, sitä enemmän sitä suoritettavaa taitaa taas vastaan tulla. Ehtiihän tässä ja jos ei ehdi, olkoon niin.

5 comments:

nainen.kuvastimessa said...

Aivan totta, että paljon on kiinni sattumasta. Nykyisen työpaikkani saantiin mulla vaikutti sattuma, satuin oikeaan aikaan näkemään ilmoituksen, satuin tarttumaan luuriin, sattui olemaan auto käytössä....asioilla on taipumus järjestyä, ennenmmin tai myöhemmin.

Oon ihan samaa mieltä, että suorittamalla asioita pakonomaisesti ei ole hyvä juttu. Ja tosiaan, kun suorittaa ja suorittaa vaan, suoritettavaa tulee aina lisää ja lisää. Sopivassa suhteessa tekemistä ja rentoa oleilua itse kullekin on hyvä. Ja sen tekemisen ja oleilun määrän arvioi parhaiten itse kukin.

Kasvien hoito ja dekkarin lukeminen kuulostaa ihanalta :) Mullakin on pitkästä aikaa lainassa hyvä dekkari, se odottaa yöpöydällä sopivaa hetkeä tullakseen avatuksi.

Ihania kesäpäiviä sulle Nan, nauti luonnosta ja kaikesta mieleisestä tekemisestä :)

Ryövärintytär said...

Kesällä ei saa, vaan PITÄÄ ottaa rennommin! Olet asian ytimessä. Elämästämme ei jää mitään pysyvää tälle planeetalle. Meistä ihmisinä ei jää pitkää muistijälkeä, eikä arkista työtämme tule kukaan kauan muistamaan. Ilon unohtaminen, pelkkiin velvollisuuksiin keskittyminen, on lyhyen elämän hukkaan heittämistä. Suorittamisen tarve on omakin ruoskani, se on pakko myöntää, mutta onneksi ikää on tullut sen verran, etten enää ota siitä samalla tavalla paineita kuin joskus nuorempana. Toivottelen siis ihania, aurinkoisia kesäpäiviä ja seesteisiä hetkiä puutarhassa!

"Jos haluat olla onnellinen yhden päivän, ota humala. Jos kolme päivää, mene naimisiin. Jos kahdeksan päivää, teurasta sika ja syö se. Jos haluat olla ikuisesti onnellinen, ryhdy puutarhuriksi."
- Kiinalainen sananlasku

Nan said...

Nainen.kuvastimessa: näinhän se menee, että moni asiaa osuu kohdilleen, jos osuu oikeana aikana oikeaan paikkaan. Siksi kannattaa pitää silmänsä auki :) Suorittaessa helposti sortuu siihen ajatukseen, että "sitten kun olen suorittanut tehtävän 1 ja 2, niin saan palkkion". No, eipä välttämättä palkkiota kuulu tai näy, vaan saa/keksii lisää suoritettavaa. On niin ihanaa, miten paljon kesällä on kivaa tekemistä. Hyvä kirja on aina iso ilo. Hyviä lukuhetkiä ja retkiä sinulle!


Ryövärintytär: kyllä suurin osa meistä on "vain" pelkkää ihmismassaa, josta ei jää mitään jälkeä. Karua, mutta olet oikeassa. Ilon löytäminen elämään ja tästä hetkestä nauttiminen ovat mielestäni avaimia hyvään arkeen, nauttikaamme siis hyvistä asioista, kesästä! Ikä on tuonut itsellenikin rentoutta ja perspektiiviä asioihin. Osaan ottaa rennommin kuin aiemmin, mutta silti on vielä tehtävää. Tuo kiinalainen sananlasku on mainio, olen varsin paljon samaa mieltä tuon kanssa :D Keskittynen siis puutarhanhoitoon ;) Kiitos toivotuksistasi. Toivon sinulle samaa, ihania kesäpäiviä ja -hetkiä!

Hehkuvainen said...

Olet todella oikeiden ja tärkeiden ajatusten äärellä (taas). Aivan sattumoisin (?) katselin (tai oikeammin kuuntelin) Youtubesta videon, jossa oli juuri tästä - tietoisesta hidastamisesta ja suorittamisen turhuudesta. Video on pitkä, ja melkoisen provosoiva (en ole ihan kaikesta aivan samaa mieltä ja puhujan tyyli on jossain määrin hyökkäävä), mutta ydinajatus on houkutteleva ja järkevä. Jos suorittamisesta luopuminen, läsnäolemisen opettelu ja onnellinen elämä kiinnostavat, voi olla että kannattaa katsoa/kuunnella. Ainahan voi lopettaa kesken, jos ei osu omalle kohdalle :D.

https://www.youtube.com/watch?v=XR7mjtoAdpM

Nan said...

Hehkuvainen: kyllähän nuo, suorittamisesta luopuminen, läsnäolemisen opettelu ja onnellinen elämä, kiinnostavat :) Siihen pääseminen on sitten toki eri asia. Olen edistynyt, mutta matkaa toki on vielä. Kiitos vinkistäsi! Pitääpä tsekata tuo, vaikka tyyli olisikin hyökkäävä. Voisihan siitä jotain irti saada :)