Tuesday, October 24, 2017

Väljyyttä vaatekaappiin -haave

Minulla on varmaan aina ollut tuskastuttava suhde vaatekaappini sisältöön. Elän siinä varmaan monelle tutussa tilanteessa, että vaatekaappi pursuilee, mutta mitään päällelaitettavaa ei ole. Tähän kun yhdistää sen, että minun on vaikea luopua sellaisesta, mitä "saattaa tarvita tulevaisuudessa" ja sen, että en millään löydä kaupoista kivoja uusia vaatteita, olen päätynyt umpikujaan. On lisäksi vaikea luopua vanhasta, jos uutta ei löydy tilalle.

Eräänä viikonloppuna päätin lähteä kiertämään läpi muutaman vaatekaupan. Ajattelin tarvitsevani ehdottomasti töihin pari uutta paitaa ja uusi nollakeleille sopiva takkikin olisi välttämätön. Odotukseni eivät olleet korkealla, mutta sain kokea yllätyksen: löysin sekä sopivan takin että muutaman kivan paidan!

Löydöistä innostuneena sain jopa karsittua hieman vaatekaappini sisältöä, mutta edelleenkään en ole kyennyt luopumaan kuin ihan muutamasta vaatteesta. Osan vaatteista laitoin laatikkoon, joka menee varastoon. Yritän tällä saada väljyyttä kaappiin ja helpottaa luopumisen tuskaa. Silti vaatetta on kaapissa vaikka kuinka paljon. Haaveiluni minimalistisesta (tai edes järkevästä) vaatekaapin sisällöstä tuntuu aina vain karkaavan.

En ole vuosien varrella ostanut paljon (tai kallista) vaatetta, vaan luultavasti ostan vähemmän vaatetta kuin naiset keskimäärin. Syynä on juuri tuo yllä mainitsemani tilanne: en vain löydä kaupoista kivoja vaatteita. Olen silti ollut ahkera kirppareilla kiertäjä ja sieltä tarttuu aivan liian helposti mukaan erilaisia perusvaatteita, kuten t-paitoja ja peruspaitoja. Nämä ovat usein olleet "ihan kivoja" vaatteita, mutta ne eivät ole olleet itselleni "täydellisiä" siinä mielessä, että ne sopisivat yhteen muiden vaatteiden kanssa tai sopisivat tyyliini ja elämäntilanteisiini. Minulla on paljon vaatetta erityisesti mukavat-työelämän-ulkopuoliset ja ulkoilu -osastoilla. Takkeja on varmaan (jos ihan kaikki laskee) ainakin 20. Neuleita ainakin 10, t-paitoja varmaan noin 30.

Muistan, kun joskus nuorena (silloin olin vielä innokkaampi kirpparikiertäjä) vein kerralla kierrätykseen 11 pussillista vaatetta. Tuskin vaatekaappini tuosta kovin paljon tyhjentyi. Olen usein katsellut lapsuudenkotini vaatekaappia, johon olen aikanaan saanut kaikki vaatteeni sovitettua helposti, ja miettinyt, että miten ihmeessä pääsisin tilanteeseen, jossa vaatekaapin sisältö ei ahdistaisi.

En edelleenkään tiedä vastauksia. Olen ajatellut, että ehkä minun pitää edetä hitaasti. Positiivista on se, että hyviä vaatteita on tällä hetkellä sopivasti, negatiivista on se, että tasaisen kivoja vaatteita on paljon, joten poistettavia on todella vaikea valita. Luultavasti oikea ratkaisu on siirtää kausivaatteita pois vaatekaapista, kun kausi vaihtuu. Näille minulla on hyvin tilaa. Siedettävä väliaikaisratkaisu voisi olla se, että siirrän osan vaatteista varastoon. Siten saan sekä tilaa vaatekaappiin että vältän luopumisen tuskan.

Jos joku on joskus paininut tämän saman ensimmäisen maailman ongelman kanssa, niin otan mielellään vastaan hyviä (ja huonompiakin) vinkkejä :)

4 comments:

Kiki said...

Tässä asiassa on paljon hehkutettu kirjaa Kon Mari, kirjoittaja Marie Kondo. Siinä annetaan tähän hyviä vastauksia ja ohjeita. Ajattelin itse, että omin aivoinkin voin tämän ymmärtää. Mutta kovin kummoista järjestystä mulla ei ole, mutta muista syistä johtuen määrä on paljon kohtuullisempi kuin aiemmin. Mulla on juuri nyt lainassa kirjastosta tuo kirja ja kyllä siinä on hyviä neuvoja ja selityksiä. Riittääkö oma motivaationi, se on sitten taas toinen juttu...

Nan said...

Olen myös lukenut tuota kirjaa ja voin uskoa menetelmän toimivaksi. Sain siitä intoa aloittaa taas tavaroiden karsimisen, mutta silti karsiminen on ollut takkuista. No, pääasia on kai se, että karsimista ylipäätään tapahtuu, hitaasti, mutta varmasti. Minulla olisi periaatteessa motivaatiota karsimiseen, mutta aikaa on niin vähän, että en halua kovin isoa osaa vapaa-ajastani käyttää tavaroideni parissa puuhastelemiseen. Toisaalta haluan karsia tavaraa juuri siksi, että tavaroiden parissa järjestely ja muu puuhastelu veisi jatkossa vähemmän aikaa.

Kai tärkeintä on kuitenkin se, että itse viihtyy siinä, missä elää ja on, eli jos tavarat ei ahdista, niin ei kai siinä sitten mitään :) Hyvää viikonlopun jatkoa!

Kiki said...

Oma viihtyminen todellakin on se kaiken a ja o. :) Muistaakseni kirjan mukaan pienissä paloissa teko on huono juttu, mutta eihän sitä kukaan isommassa tavaramäärässä päivässä pysty kuitenkaan. Tärkein idea kai oli, että kukin osa-alue, esim. talvi-vaatteet, tehdään aina kerralla ja ne kerätään eri puolelta kotia. Mutta kuten sanottu, motivaatiota etsin itse edelleen, eikä lisäenergiakaan olisi pahitteeksi... :D

Nan said...

En oikein tiedä/muista, miksi se pienissä paloissa teko olisi huono juttu. En itse ehtisi tai edes jaksaisi kovin suurta erää karsia kerralla. Olen lähestynyt ongelmaa tosiaan siten, että teen pienen osa-alueen kerrallaan. Olen käynyt läpi jo alusvaatteita ja paitoja, mutta paljon on vielä edessä. Ja noissa läpikäydyissäkin olisi vielä karsittavaa...

Motivaatiota ja lisäenergiaa sinulle! :) (ja kyllä nuo itsellenikin kelpaisivat...)