Sunday, February 18, 2018

On unta ja on unta?

Tämä viikko on mennyt vireystilaltaan vaihtelevasti. Viime viikonloppu oli hyvä ja alkuviikosta nukuin hyvin. Olin silti maanantain ja tiistain erittäin väsynyt. Nukuin yöt pitkään, mutta silti haukottelin päivät ja ajatus ei kulkenut, oli hankala keskittyä. Aivan kuin aivot olisivat olleet jotain tahmeaa massaa, jossa mitään ei kulje. En yhtään ymmärrä, mistä tällainen voi johtua?

Näiden öiden jälkeen nukuin jännittämisen vuoksi huonosti, mutta sen myötä päivät menivät pirteämmin. Perjantai-iltana olin väsynyt viikon rasituksista (ja jännittämisestä).

Eilinen eli lauantai meni tosi väsyneesti, koko kroppa tuntui jyrän alle jääneeltä. En saanut juuri mitään aikaiseksi. Viime yön nukuin pitkään ja hartaasti ja se tuntui sentään hyvältä, mutta olo on silti väsynyt ja voimaton. Osittain tätä voi selittää ehkä jokin pöpö, kun leuan alta imusolmukkeet ovat hieman turvonneet ja arat.

On tosi kurjaa, että vähät vapaapäivät menevät väsyneesti ja sohvalla. Kaipaisin niin paljon enemmän työn oheen kivaa tekemistä, hyvää aktiivisuutta ja iloa, mutta jos fyysinen olo on kuin jyrän alle jäänyt, niin ei jää paljon vaihtoehtoja.

Jos jollakulla on ideoita liittyen stressinhallintaa ja olon voimistamiseen ja piristymiseen, niin otan mielelläni niitä vastaan. Toivon, että tämä on vain jokin väsyneempi hetki ja pian alkaa taas pirteämpi meininki, kun onhan tällaista ollut ennenkin. En vain ymmärrä, miten nukkumalla ja lepäämällä voi tulla vain väsyneemmäksi.

4 comments:

Anonymous said...

Oletko koska viimeksi tarkistuttanut veriarvosi? Myös esim ferriitin ja kilppariarvot esim. Pitkäaikainen ressi lisää väsymystä myös että vaikka nukkuisi niin silti on väsynyt. Suosittelen lääkärireissua tarkistuksen vuoksi :)

Kuukkeli

Nan said...

Ferritiini yms arvoja on otettu vuosi sitten, ferritiini oli silloin 38. Syksyllä otettiin jotain, mm kilppari, joten en usko, että niissä on nyt vikaa. Jotenkin olisi ollut kyllä helpompaa, jos noissa olisi ollut jotain selittävää, mutta ehkä tässä on taas kyse stressistä ja siitä, että töissä on välillä raskasta.

Kiki said...

Pöpöt ja muut sellaiset voivat kyllä väsyttää varsin paljonkin...

Muuten tulee mutu-tunne, että elimistösi kaipaa happea ja mielesi innostavia asioita. Millainen on makuuhuoneesi happitilanne aamupuolella, jos pitkät yöt väsyttävät? Muistatko (ainakin vapaalla) hengittää hitaasti ja syvään? Hengitys on varsin vahva elementti, periaatteessa yleisesti pitempi sisäänhengitys energisoi ja pitempi uloshengitys rentouttaa. Voihan sitä tilapäisesti yrittää myös shokkihoitoa... :D ... esim. jääkylmää vettä! Onko työmatkoistasi mahdollista tehdä pieni osa kävellen ja silloin tietoisesti hengittäen ja rennosti ottaen?

Innostavat asiat sitten.. niistähän on tainnut olla jotain juttua aiemminkin. Yleisesti energiat käyvät yhä enempi vähiin pikku hiljaa, jos antaa elämänsä olla sellaista, ettei tunne sen oikein antavat mitään iloa tuottavaa ja myös ettei itsekään pysty oikein mitään oleellista antamaan, jolloin helposti kokee itsensä ihan merkityksettömäksi.
Jos elämässä ei ole mitään, minkä kokee innostavaksi, eikä näe tulevaisuudessakaan muuta kuin ahdistavia asioita, niin se vie kyllä energiat. (Nimimerkki Kokemusta on ja paljon ).

Kirjastoista löytyy paljon oma-apukirjoja, joissa näitä asioita neuvotaan. Olen lukenut ne "kaikki" varmaan useaan kertaan. Vaan teenkö minä ne neuvotut muutokset elämääni...??!! Arvaa vain.. ;)

Nan said...

Kiki: kiitos kommentistasi! Luulen, että sinulla on hyvä mutu-tunne :) On totta, että mieleni kaipaa innostavia asioita. Jos teen jotain tosi innostavaa, se piristää. Voi se toki väsyttääkin, mutta mieli virkistyy ja se tekee hyvän nosteen ololle. Kokonaisuus ikään kuin virkistyy. Makuuhuoneen happitilanne on kiinnostava kysymys. Kieltämättä makkari on varsin tunkkainen aamuisin, joten voisin kiinnittää tuohon asiaan huomiota. Toisaalta viikonloppuisin pitkät unet usein virkistää, toisin kuin arkipäivien pitkät unet. Tuossa voi siis olla taustalla erilaisia asioita.

Kyllä minun on mahdollista kävellä pieni osa työmatkastani ja hieman kävelenkin. Enemmänkin toki voisin. Joskus jos täytyy keskellä päivää käydä asioilla, tekee kyllä tosi hyvää kävellä hieman ulkona.

Luulen, että tuossa kirjoittamassasi asiassa liittyen energioihin on ajatusta. Taidan olla tuollaisessa kierteessä, että energiat vähenevät, jolloin teen vähemmän (innostavia asioita), jolloin energiat vähenevät entisestään ja elämä innostaa vähemmän ja alkaa tuntua merkityksettömältä. Kiitos vinkistä, tämä avasi silmiäni. Väsymys voi johtua osittain tuollaisestakin tekijästä (uskon, että väsymykseni koostuu erilaisista tekijöistä).

Oma-apukirjat, joo ;) Tunnistan hyvin tuon, että tulee luettua vaikka mitä kiinnostavaa ja hyödyllistä, mutta opitun siirtäminen käytäntöön ontuu ;) Olen jotain kirjoja lukenut, mutta en kovin paljon. Kyllähän noiden lukeminen innostaa ja antaa uutta ajateltavaa, niiden tuoma muutos tuntuu käytännössä vain niin kovin pieneltä. Toki sekin on parempi kuin ei mitään ja pitkällä aikavälillä sitä muutosta voi tapahtuakin.

Ihanaa viikon jatkoa! :)