Monday, October 11, 2010

Erään päivän kalorit

Ei, minä en laihduta. Minun ei edes tarvitse laihduttaa. Olen vain utelias tietämään kulutukseni ja ruoasta saamani kalorimäärän. Siitä syystä päätin eräänä päivänä mitata päivän aikana syömäni ruoan määrät ja kalorimäärät. Mittaaminen oli varsin vaivalloista, mutta hyvällä keittiövaa'alla tuo onnistui kuitenkin mainiosti. Netistä löytämieni ruokien kalorimäärien (kalorilaskurien) avulla sain laskettua päivän aikana syömäni kalorimäärän. Harmillista kyllä proteiini-hiilihydraatti-rasva -suhteen laskeminen ei onnistunut kuin aamiaisen ja lounaan osalta.

Koko päivän kalorimääräksi tuli vajaa 1700 kcal. Päivään kuului ei-niin-kuluttavien töiden lisäksi puolitoista tuntia hikiliikuntaa ja hieman kävelyä. Liikunnan määrän huomioiden yllätyin, kuinka vähän sainkaan kaloreita! Tällä liikuntamäärällä kokoiseni nainen "saisi" syödä käsittääkseni 2000 kalorin edestä, jopa enemmän.

Aamiaiseni sisälsi noin 400 kcal, oikeastaan yllättävän paljon siis. Proteiineja oli 15%, hiilihydraatteja 77% ja rasvaa 8%. (Käytännössä aamiaiseni oli puuropohjainen, johon olin lisännyt mm. hedelmiä.) Lounas meni selvästi karppihengessä (en ole karppaaja): proteiineja 28 %, hiilihydraatteja 9% ja rasvaa 63%. (Lounaani oli ruokaisa salaatti.) Kaloreita reilu 400.

Päivälliseni oli pikaisesti väsätty, vajaa 400 kilokaloria (karppihenkisempi kuin yleensä), jonka jälkeen riensin hikiliikuntaan. Oli hieman "vajaa" olo, olisin tarvinnut enemmän sapuskaa. Illalla mittailu ei enää oikein jaksanut kiinnostaa, kun väsyttikin, joten söin vain jotain helppoa ja pientä (jogurttia ja pähkinöitä), jonka jälkeen yritin kuitata nälkää jäätelöllä. Ei lähtenyt kunnolla. Ai niin, päivän aikana meni muutama suklaapalakin.

Yksi suurimmista yllätyksistäni oli se, kuinka paljon kaloreita tuli herkuista! Niitä tuli 400-500 eli aika reilu osa päivän kaloreista, vaikka en syönyt kuin "pari palaa" suklaata ja "pienen nokareen" jäätelöä. Toisaalta yllätyin, miten vähän kaloreita "oikeasta" ruoasta tulee, sitähän joutuu mättämään melkoisen kasan, jotta päivän kulutus täyttyy! Ei ihme, että väsyneenä päivänä suklaa houkuttelee... sillähän kuittaa helposti yhden aterian (mutta nälkä ei lähde). Herkut hämäävät tosi paljon: pieni koko sisältää paljon, silmät eivät selvästikään käsitä sitä.

Minulle jäi päivästä sellainen olo, että olisi pitänyt syödä enemmän. Ehkä kulutukseni on siis lähempänä kahtatuhatta, kun kuitenkin liikun aika paljon. Sapuskan laadusta en osaa sanoa vielä paljonkaan, mutta veikkaan, että rasvaa menee reilusti, kun en sitä mitenkään välttele. Se pitää mielestäni hyvin nälkää loitolla. Turhia hiilareita sen sijaan välttelen (paitsi tuleehan noita herkuista...). Proteiinin määrään on todennäköisesti syytä kiinnittää huomiota.

Aion pitää näitä tällaisia laskupäiviä muutamia, joiden jälkeen pystyn paremmin vetämään johtopäätöksiä omasta kulutuksestani ja siitä, syönkö tarpeeksi. Ongelmani taitaa nimittäin olla ennemmin se, että en syö tarpeeksi kuin että söisin liikaa. Tosin herkut näyttävät täyttävän kalorivajetta oikein "mainiosti", mutta se on vaikea nähdä positiivisena asiana. Toivottavasti saisin ensi kerralla myös tarkemmin mitattua noita proteiini-hiilihydraatti-rasva -suhteita, koska se on myös mielenkiintoinen asia.

14 comments:

Hehkuvainen said...

Mielenkiintoista tutkimusta. Olen miettinyt myös kaloreiden laskemista. Minunkaan ei tarvitse laihduttaa, tiedän syöväni liian vähän. Oikeastaan haluaisin tietää, miten paljon minun pitäisi vielä syödä, että saisin ravintoa riittävästi. Toisaalta en halua laskea, sillä luulen että puuttuvien kaloreiden valtava määrä masentaisi minua. Ei siis masentaisi siksi, etten haluaisi syödä, vaan siksi, etten useinkaan pysty syömään enempää kuin nyt :(.

pelle gudsson said...

Samoilla linjoilla ollaan sillä ravitsemus on alkanut kiinnostaa, vaikken vielä kaloreita olekaan alkanut laskea. Maha kurisee aika usein, mutta melko kivasti päivän mittaan jaksan.

Kerroit harrastavasi hikiliikuntaa. Olen kuullut että rasvaton maito on mitä mainioin palautumisjuoma, mikäli haluaa lisää lihasmassaa.

Nan said...

Hehkuvainen: yllättävän haastavaa tuo riittävien kaloreiden saaminen on, jos ei pahemmin herkkuja syö. Mielenkiintoistahan näitä asioita on pohtia, mutta ei näytä kuitenkaan kannata liian vakavasti ottaa. Tärkeintähän on syödä ja voida hyvin :)


Pelle G: olen myös kuullut tuosta maidosta palautusjuomana. Sehän sopii minulle! Luulen, että paras keino tietää, onko syönyt tarpeeksi, on juuri oman olon kuunteleminen. Jos voimat riittävät päivän askareisiin, tilanne on hyvä. Minulla ei aina oikein voimat riitä, joten olen pohtinut, jos kyseessä voisi olla energiavajetta... varsinkin, kun tuota liikuntaakin on aika paljon.

Pellon pientareella said...

Kokeile kalorilaskuri.fi:tä, siitä on myös ilmaisversio (tallenna päivän päätteeksi sivu omalle koneelle copy-pastella). Ja mitä enemmän saat haettua siihen Finelissä olevia ruokia, sitä tarkemmin saat tiedot myös kuidun määrästä, vitamiineista, rasvatyypeistä (tyyd...) jne. Se on tosi hyvä laskuri!

Tunnut syövän kyllä tosi vähän. Saman huomasin itselläni, vaikka pääsin yleensä sitten johonkin parin tuhannen tienoille. Ei ihme jos sinua väsyttää (ja vituttaa ;) noin alhaisella ruokamäärällä ja runsaalla liikunnalla ja aktiivisella elämäntyylillä.

Yllätyin samoin suklaan ym. kalorimääristä. Kasviksia saa syödä mielin määrin. Myös smoothieista tuli yllättävän kaloripitoisia (hyvä niin), kun niihin laittoi siemeniä, pähkinöitä, pellavansiemenöljyä, luonnonjogurttia ym.

Kun lisäsin kalorimäärää, en lihonut vaan aineenvaihduntani nopeutui ja tunsin vointini paremmaksi. En usko, että on terveellistä näännyttää elimistöään ja pitää sitä säästöliekillä, päin vastoin se lienee terveysriski :(. Ja sitähän minä olen tehnyt koko ikäni tavalla tai toisella.

Mieluummin paljon rasvaa kuin paljon hiilareita. Liiat hiilarit ovat suorastaan terveysriski nykytiedon mukaan. Itse syön normaalirasvaisia tuotteita ja jätän rasvattomat ja kevyttuotteetkin pääsääntöisesti kauppaan.

Nan said...

Pellon pientareella: kokeilin nimenomaan tuota kalorilaskuria (mikä on muuten ihan loistava!), mutta loppupäivästä söin sellaisia ruokia, joita ei tuolta löytänyt, joten en ihan onnistunut noissa prot-hiilarit-rasva -juttujen mittailussa... mutta ehkäpä ensi kerralla onnistuu paremmin! Ymmärsin tosin, että tuossa ilmaisversiossa ei saa tietää noita vitamiini, kuitu ym. määriä, itselläni ei ainakaan toiminut :( Toisaalta pitää vielä opetella tuon käyttämistä...

En itsekään enää ihmettele, että väsyttää, vituttaa ja olo kenkkuilee ;) Varsinkin nyt, kun olen entisestään lisännyt liikuntaa tuntuu, että koko ajan on nälkäinen tai vähintään jotenkin "vajaa" olo. Sapuskaa saisi mättää ihan urakalla, mutta sekin on muka olevinaan jotenkin työlästä, on helpompaa olla syömättä.

Viime aikoina siemenien ja pähkönöiden syönti on jäänyt vähemmälle, joten pitää yrittää taas jaksaa panostaa niihinkin. Minua huolestuttaa lähinnä maitorasvan aika runsas käyttö. En mitenkään rajoita rasvan käyttöä, mikä tuntuu itselläni toimivan hyvin, mutta tuo maitorasvan epäterveellisyys on iskostunut niin syvälle, että se kaihertaa... tai se kaihertaa, kun ei tiedä, miten asia on.

Toisaalta jotkut asiantuntijat sanovat, että kun syö niukahkosti, elää pitkään ;) En itse kuitenkaan näe mitään mieltä siinä, että syö tarkoituksella liian vähän ja kitkuttaa nälissään. Eihän siinä ole mitään mieltä, elämäkin kärsii.

Kyllä minunkin oloni kohentuu runsaammasta syömisestä. Energiaakin riittää arkitoimiin ja liikuntaan ihan eri tavalla! Se kannustaa :)

Pellon pientareella said...

Joo, jos syö jotain jonkun muun tekemiä ruoka-annoksia tms. joita ei itse valmista, onkin laskurin käyttö hankalampaa. Taisi ollakin niin, että ilmaisversiossa ei ole niitä vitskuja, eikä pysty tekemään ruoka-annoksia eli reseptejä. Mä kun tein ruokaa, niin syötin kaikki ainekset ja tein niistä "reseptin" ja sitten vain merkitsin, että paljonko siitä kulloinkin söin. Sähän voisit ostaa käyttöaikaa kaksi viikkoa, ei maksa kuin 1,80e vai mitä se oli.

Mä en kans oikein tiedä enää tuosta maitorasvasta. Ilmeisesti se ei olekaan epäterveellistä, jos ei kerran tyydyttynyt rasva ole itsenäisenä tekijänä missään todettu haitalliseksi. Eli syö vaan rauhassa. Itse aloin vasta syödä maitotuotteita, kun huomasin, että ehkä homogenoimattomat kuitenkin sopiikin.

Kyllähän sinä syöt niukalti, jos urheilet hulluna ja vaikka söisit 2000 kcal tai päälle. Ei aliravitsemus voi olla hyväksi, maalaisjärjellä ajatellen. Hassua, miten samankaltaisia juttuja meillä tuntuu olevan... :). Laitan muuten kohta postausta siivoamisesta, siinä mulla on uusi ura urkenemassa ;).

Nan said...

Pellon pientareella: joo, voisin kokeilla tuota Kalorilaskuria hieman laajemminkin sitten, kun on aikaa paremmin. Ehkä ensi vuonna ;) Aion näitä laskupäiviä järjestää nyt muutaman, mutta pitää ensin varmistella, että voin syödä koko päivän omia ruokia tai muita sellaisia, joista on helppo laskea kalorit ja muut.

Olen pyrkinyt maitotuotteista (erityisesti rasvasista) valitsemaan mahdollisimman paljon luomua ja homogenoimatonta, mutta ei se aina ihan täysin onnistu. Mietin vain sitä, että vaikka maitorasva olisikin melko OK, niin jos sitä tulee syötyä paljon (kuten minulla joskus), muuttuuko se silloin haitalliseksi? Siis liika ei ole hyväksi? No, ehkä yritän olla stressaamatta asiaa liikaa ;)

Joo, ihmeen paljon askarrellaan samojen "haasteiden" parissa :) Onnittelut tuosta siivouksen uusille urille saamisesta. Minä jouduin taas toteamaan, että kaaos on asettunut taloksi... toisaalta, jos nyt saan pian raivattua lattian tyhjäksi, tilanne ei ehkä muutu ihan katastrofiksi. Kun siis tosiaan ensin saisi aikaiseksi...

Siivousiloa! :)

Anonymous said...

kiloklubi.fi laskee kalorit ja ruoka-ainemäärät automaattisesti. Se vaikuttaa siis paremmalta kuin tuo kalorilaskuri (ja on myös ilmainen).

Tuo 1700 on laihduttajalle sopiva kalorimäärä. Ja jos tuosta suuri osa on suklaata yms. herkkuja, niin ruokavalio ei oikein voi olla ravitseva. Saatko tarpeeksi kasviksia ja hedelmiä?

Maria

Nan said...

Maria: pitääkin tutustua myös tuohon Kiloklubiin, kiitos vinkistäsi! Minähän en siis laihduta, päinvastoin yritän syödä riittävästi. Syön kyllä runsaasti ja monipuolisesti kasviksia, kun syön kasvispainotteisesti, mutta niistä noita kaloreita ei oikein kerry. Tuon päivän herkkuja ei tosiaan ollut kuin kaksi riviä suklaata suklaalevystä ja 100 grammaa jäätelöä, mutta se tekee jo ihan ällistyttävän paljon!

Anonymous said...

Joo ymmärsin ettet laihduta, ja tarkoitin, että 1700 olisi sopiva kalorimäärä laihduttajalle, muttei sellaiselle, joka ei halua laihtua..

Kiloklubin systeemi käy hyvin myös sinun tarkoitukseesi. Se kertoo, mitä ruoka-aineita on tullut minäkin päivänä liian vähän tai liikaa.

terv. Maria

Nan said...

Maria: kiitos :) Ehkä tällainen syömisen seuranta on niuhottamista, mutta toisaalta, jos tuon avulla oppii syömään siten, että jaksaa paremmin, niin sehän on hyvä asia!

Anonymous said...

Olen samaa mieltä, silloin se on vaan hyvä, jos opit näin syömään terveellisemmin.

Hakoteillä ollaan vasta silloin kun neuroottisesti lasketaan joka ikisen suupalan kalorit aina jne., mutta ei kuulosta siltä, että olisit lähelläkään mitään sellaista..

Anonymous said...

edellisen sanoin siis minä, Maria

Nan said...

Maria: kyllä tuo kaloreiden ja ruoka-aineiden laskeminen niin vaivalloista on, että ei sitä joka päivä viitsi tehdä ;) Hyvää viikonloppua!