Tuesday, October 05, 2010

Kuka minä olen?

Minä ihmettelen edelleen, miten oma käsitykseni itsestäni ja muiden käsitykset minusta voivatkin erota toisistaan niin paljon. Siinähän on kaksi eri ihmistä, tai useampikin! Kuvittelenko itsestäni liikoja vai onko muiden näkemys minusta pahasti vinksallaan? Olen pohtinut tätä aihetta aiemminkin, mutta en voi olla hämmästelemättä uudelleen ja uudelleen sitä, miten ihmiset minut näkevätkään. Törmään tähän ongelmaan jatkuvasti. Olen siihen jo tosi kyllästynyt.

On ahdistavaa huomata, jos toinen pitää minua jotenkin huonona ja kelvottomana johonkin tehtävään, vaikka itse tietäisinkin olevani täysin kykenevä. Tähän asiaan olen törmännyt jatkuvasti, ja uskonkin, että itsetuntoni on saanut tästäkin liikaa kolahduksia. Varmaankin perinteisin esimerkki tällaisesta "väheksymisestä" on monet fyysisesti raskaammat toimet: pienikokoisena naisena erityisesti miesten voi olla vaikea käsittää, että jaksankin, pystynkin. Olen useammankin kerran tarttunut johonkin raskaaseen ja kantanut itse, vaikka olenkin kohdannut ensin epäuskoa ja tuhahtelua.

Olen myös varsin sinnikäs, vaikka sitä ei päältä päin voi nähdäkään. Taas kun olen kohdannut väheksyntää, että "et kuitenkaan jaksa", olen näyttänyt jaksavani. Minussa on sinnikkyyttä, jota voimistaa vahva henkinen kantti, vaikka toki minullakin (kuten kaikilla) rajansa on. Se raja vain voi olla erilainen samankokoisillakin ihmisillä.

Ongelmani on ollut se, että olen ehkä liian helposti antanut periksi muiden käsityksille ja antanut muiden hoidella minulle "sopimattomia" tehtäviä. Tai toisinsanoen: olen antanut muiden tarttua tarjolla oleviin mahdollisuuksiin. Minulla ei ole ollut myöskään teräviä kyynärpäitä ta sähäkkää kieltä, jolla laittaa "väheksyjät ruotuun". Uskon toisten ihmisten kunnioittavaan kohteluun.

Miten voi uskoa itseensä, jos törmää hymähtelyihin ja väheksyviin katseisiin, vaikka tietää olevansa täysin pystyvä, joskus jopa parempi kuin moni muu? Sisältähän se lähtee, pitää itse uskoa itseensä, niin muutkin saattavat uskoa. Minulla kanava sisältäni ulos on usein tukossa: ulkokuorenani on muuri, jonka taakse ei näe. Miten voi olettaa ihmisten näkevän minussa mitään muuta kuin ulkoisen kuoreni, joka ei kerro sisimmästäni paljonkaan?

Minun pitäisi opetella tuomaan sisintäni enemmän esille. Se on vaikeaa varsinkin silloin, kun siinä on ristiriitaisuutta ulkoisen olemuksen kanssa. Olen nimittäin enemmän kuin usein törmännyt siihen, että kun olen tuonut itseäni esille, ihmiset ovat yllättyneet. Olen tuohon yllättymiseenkin jo tosi kyllästynyt, kun minusta olisi vain mukavaa toimia omana itsenäni ja olla pystyvä myös muiden silmissä. Vaikka tokihan se riittää, että itse tietää olevansa pystyvä ja hyvä, mutta olisihan se mukavaa, jos siitä saisi vastakaikuakin, joka voisi johdattaa elämää eteenpäinkin. Että ei jäisi aina siksi sivustakatsojaksi, hennoksi naiseksi, joka on tyytyväinen tuossa noin, paikallaan, muiden porskuttaessa eteenpäin. Joskus olen haaveillut asioiden hoitamisesta siten, että vastapuoli ei näe minua. Silloin ulkonäköni ei määrittäisi minua liikaa.

Minua pidetään rauhallisena eli tyytyväisenä vallitsevin olosuhteisiin, vaikka sisimpäni on levoton ja janoaa uutta oppimista. Minä olen suopea ja hyväksyvä asioita kohtaan, joita hyväksyn ja siedän. Se EI tarkoita sitä, että siedän ja hyväksyn mitä tahansa, se EI tarkoita selkärangattomuutta. Tarvittaessa olen hyvinkin jämäkkä ja suorastaan julma, jos tarve vaatii.

Vaikka minä usein annankin epävarmaa kuvaa itsestäni, se EI tarkoita sitä, että olen epävarma joka asiassa. Minun reagointitapani saattaa olla epävarma, koska minä TARVITSEN aikaa päätöksilleni. Saatan vaikuttaa ehkä perinteisen (oravanpyöräisen) elämäntyylin kannattajalta, mutta se EI tarkoita sitä, että olisin joka mahdollisessa asiassa perinteinen (mitä ihmettä se taas sitten onkaan). Oikeastaan olen varsin utelias ja seikkailunhaluinen: liika jumiminen erityisesti epätyydyttävään aiheuttaa vain masennusta.

Saatan vaikuttaa ujolta, mutta se EI tarkoita sitä, että olen ujo. Minulla vain ei välttämättä ole oikeasti mitään sanottavaa. Saatan vaikuttaa siltä, että minua ei kiinnosta, mutta se ei tarkoita välttämättä sitä: ajatukseni lentävät ja keskittymiskykyni on vielä kehittymisasteella, joten todennäköisesti ajatukseni ovat vain käväisemässä jossain ihan muualla. Saatan näyttää sinisilmäiseltä, mutta EI kannata tehdä liikaa johtopäätöksiä ulkonäöstäni ja tulkita ihan täysin NORMAALIA ystävällisyyttä kutsuksi hyväksikäyttöön.

Onneksi itsensä ilmaisussa voi kehittyä, vaikka se ei helppoa olekaan.


---
Päivän pieni ilo: saamani kasvin alut näyttävät hiljalleen piristyneen! Alkuun ne olivat kovin nuupahtaneita ja pelkäsin, että ne eivät selviytyisi. Eihän sitä vieläkään tiedä, mutta ovat ne sentään alusta jo selvinneet.

5 comments:

Pellon pientareella said...

Minä olen myös aina ollut laiha ja hento, mutta olen yllättävän vahva fyysisesti ja sitkeä niin henkisesti kuin fyysisesti. Minua on luultu vaikka miksi, esim. anorektikoksi, huumeiden käyttäjäksi tai pidetty ties minä hillujana tai blondina tai mitä vain. Täällä maallakin minusta on varmasti aika monta mielipidettä, koska en vastaa normeja.

En tiedä mitään muuta vastausta kysymyksiisi kuin se, jonka itsekin lopussa annat: ilmaise itseäsi. Ole mitä olet. Unohda mitä muut ajattelevat tai odottavat, sillä EI ole mitään merkitystä. Niin kauan kuin annat muiden määrittää itseäsi tavalla tai toisella (koska ne muiden määritykset koskettavat sinua ja annat niiden vaikuttaa), olet se "häviäjä".

Olen minäkin noita juttuja joskus miettinyt. Mutta en näe niissä mitään hedelmällistä, siis en halua laittaa turhaan siihen energiaa, koska se ei auta. Muut eivät muutu. Ihmiset ovat mitä ovat. Ei se ole sinun vikasi tai huonouttasi. Et voi muuttaa heidän ajatustapaansa.

Ole siis mitä olet, ja hymyile huvittuneena muiden ihmisten käsityksille, ennakkoluuloille ja stereotypioille. Niitä riittää, paljon ja ikuisesti. Tee niiden rikkomisesta omaa hauskaa hupiasi, onpa hassua kun toi taas yllättyi kun mä kannan tän lipaston tohon! Jaa, taisi huomata, että osaan, heh.

Vapaudu muista. Ole mitä olet, kulloinkin. Avaudu. Nauti. Ei tämä niin vakavaa :)

Maija said...

Tässä postauksessa oli paljon turhautumista. Mahtavaa, että purat sitä noin rehellisesti. Mä oon kans nyt ollut miesvaltaisella alalla harjoittelussa ja saanut nähdä yhtä ja toista. Minua se on yleensä kyllä huvittanut, johtuen varmaan osittain siitäkin, ettei kukaan ole käyttäytynyt mitenkään törkeästi.

Mä oon vähän samoilla linjoilla Pellon pientareella kanssa siitä, että kannattais yrittää vaan nauttia siitä, kun yllätät jonkun olemalla jotain muuta kuin mitä muut kuvittelee. Tee siitä itsellesi vaikka uusi harrastus! Ei se tietenkään aina helppoa ole, mutta sä voit joka tapauksessa valita miten asiaan suhtaudut. Jos päätät aina pettyä ja synkistellä, kun joku luulee sua muunlaiseksi niin elämästäsi tulee rankkaa. Toisaalta taas voit päättää että se on päivän parasta antia. Sehän voi olla tosiaan aika hauskaa. Saat ainakin hyvät naurut kun hykertelet heidän jämähtäneille käsityksille ja sille että saat katsoa vierestä kun he yrittävät sulattaa uutta informaatiota ristiriitaisin fiiliksin. Kyllä se käsitys ennen pitkää sinusta muuttuu heidänkin silmissään, takuuvarmasti myös omissasi. Jos vaan sinnikkäästi olet oma itsesi (itsensä hyvä tunteminen siis todella tärkeää) niin pikku hiljaa se näkyy myös ulospäin.
Tsemppiä!

Nan said...

Pellon pientareella: huh, onhan se inhottava, jos luullaan vaikka miksi omituiseksi vain ulkonäön vuoksi! Olet oikeassa siinä, että "ratkaisu" on itsensä ilmaiseminen. Ja vielä parempi ratkaisu on olla miettimättä ja stressaamatta asiaa. Ei minua yleensä tämä asia häiritsekään, voin hyvin elää, vaikka minusta ajateltaisiin mitä. Joskus vain kynnys ylittyy (kuten viime aikoina on tapahtunut), kun oletuksia tulee liikaa ja ne vaikuttavat asioihin ihan käytännön tasolla asti.

Tuokin olisi valtavan tärkeä muistaa, aina, että muita ihmisiä ei voi muuttaa, voi muuttaa vain itsensä, tosin muiden takia (mieliksi) ei itseään kannata suotta muuttaa.

Ei tämä ole niin vakavaa, ei :) Monesti nykyään osaankin jo huvittua näistä asioista, joten suunta on hyvä! :)Maija: minusta tuntuu, että minulla itseeni tutustuminen on kestänyt kauan! Mistä lie johtuukaan... mutta tilanne on nykyään onneksi jo parempi. Olen synkistellyt tämän "luuloasian" kanssa pitkään ja vasta hiljattain olen oivaltanut, että tähänkin asiaan voi suhtautua positiivisesti, jopa huvittuneesti. Asiathan ovat monesti niin kuin ne päättää ottaa, ainakin tällaiset käsitykset. Kyllähän nuo ihmisten käsitykset voivat muuttuakin (vaikka eihän se välttämätöntä ole), kunhan ensin tosiaan olen ja ilmaisen itse itseäni omana itseänä.

--

Kiitos teille ajatuksia herättävistä kommenteistanne! :)

Pellon pientareella said...

Hei, kiva kuulla vastauksesi ja fiiliksesi. Sen haluan vielä kommentoida, että minä en pidä anorektikoita, kuumeidenkäyttäjiä tms. mitenkään omituisina eikä heissä itsessään ole mitään "vikaa" (elämässään vain on hankalia asioita), heitäkin vain on, mutta en pitänyt siitä, että ihmiset luokittelevat minut väärin perustein.

Nan said...

Pellon pientareella: hyvä tarkennus! En minäkään tarkoittanut, että anorektikot yms. olisivat omituisia! Tarkoitin juuri tuota, että on inhottavaa, kun luokitellaan väärin perustein lokeroon, johon ei oikeasti kuulu.

On ollut vähän kiirusta, huoh :(

Hyvää viikon jatkoa! :)