Tuesday, May 10, 2011

Aika kuumuuden on alkanut

Missä välissä kesä tuli? Siinä, kun olen istunut kotona tietokoneen äärellä? Ilmeisesti. Rakastan kevättä, tätä aikaa, kun luonto heräilee. On aina yhtä sykähdyttävää nähdä vihreän ponnistavan maasta vahvasti, nähdä sen leviävän täyttämään koko maiseman. Kevät on ehkä itselleni mieluisin vuodenaika, vaikka pidänkin kaikista.

Lähestyvä kesä tuo tullessaan murheen sisälämpötilan noususta. Eilen laitoin tuulettimen päälle ensimmäistä kertaa - auringon paistaessa asuntoni lämpötila nousee nopeasti sietämättömiin lukemiin. Erityisesti näin alkukesästä kuumuus tuntuu vieraalta ja vaikealta. Keskikesällä se on vain vaikea. En ole keksinyt keinoa viilentää asuntoani.

Kaipaan luontoon tai oikeastaan "luonnossa olevaan kotiini". En tarkalleen tiedä, mitä tuolla tarkoitan, mutta kaipaan luonnossa olemista ja sen tuomaa tunnetta siitä, että olen kotona. Rauhallisuutta ja vahvaa kuuluvuuden tunnetta.

Sitä odotellessa viimeistelen kevään "töitäni"; pian olen saavuttanut kevään osalta tavoitteeni ja voin olla tyytyväinen. Pian sen jälkeen voinkin siirtyä kaivatulle lomalle. Tiedossa oleva vapaa-aika tuntuu hämmentävältä: mitähän kaikkea tekisinkään?

7 comments:

Anonymous said...

Auttaisko pimentävä rullaverho pahimman paisteen ajaksi? Entä läpiveto postiluukun kautta?

Maria

Nan said...

Maria: kommenttisi katosi jonnekin? Rullaverhot olisi tosi hyvä ratkaisu, mutta en ole halunnut ostaa niitä... Minulla on sälekaihtimet, joten niiden kaveriksi jotkut hyvät verhot voisi olla myös toimiva ratkaisu. Ei sekään tosin poista sitä ongelmaa, että asuntoni on vain kuumenevaa sorttia ja päivänpaisteen puolelle. Läpiveto on vaikea saada aikaiseksi, en ole sitä saanut oikein toimimaan...

ipo said...

Onko sulla sellanen pyörivä tuuletin katossa vai ootko löytänyt jonkun muunlaisen tehokkaan tuulettimen? Mun pitäis hommata tuuletin / muutama tuuletin, mutta en tiedä millanen olis oikeesti tehokas...

Nan said...

Ipo: minulla on sellainen lattialla seisova ISO tuuletin, jossa saa säädettyä korkeutta ja tuuletuksen tehoa. Kun tuo on aika iso, se sekoittaa ilmaa tehokkaasti. Eihän se sinällään viilennä, mutta ilmavirta tekee olosta siedettävämmän. Tuuletin on minulla parvekkeen oven luona, josta se puhaltaa viileämpää ilmaa muualle asuntoon.

En muuten kyllä osaa vinkata viilennyskeinoja, kun etsin niitä itsekin vielä... mutta jos tuollaisen lattiatuulettimen tms. ostat, niin suurempi on tehokkaampi :)

Anonymous said...

JOo, itsekin ihmettelin, oliko kommenttini poistettu vai minne se hävisi.

Pimentävä rullaverho on erittäin hyvä, niitä saa myös vaaleina (mulla on sellainen makuuhuoneen ikkunassa kun kesäisin paistaa aurinko sisään jo kuudelta aamulla. ikkunassa on myös sälekaihdin, mutta se estä aurinkoa paistamasta liian aikaisin suoraan naamaan..).

Tavalliset verhot eivät varmasti viilennä niin paljon kuin tuollainen rullaverho. On kylläkin olemassa myös pimentävää verhokangasta, joka saattaisi sopia tarkoitukseen (ulkonäöstä en tosin tiedä). Eihän rullaverhoa tarvitse pitää kiinni muuta kuin niinä pahimman helteen päivinä ja vain siihen aikaan kuin aurinko pahiten paistaa. Ja tarvittaessa ne saisi peittoon vaikka jollain kapalla.

t. Maria

ipo said...

Mä ostin sellasen ison lattialla seisovan tuulettimen. On vielä tuolla paketissa eli en ole kokeillut tositoimissa. Onneks mun kämpässä ei vielä oo niin kuuma, että olis ihan pakko pitää tuuletinta pörräämässä. Mutta kohta on...

Nan said...

Maria: Blogger oikutteli viime viikolla. Rullaverhojahan on monenlaisia, niistä voisi kyllä löytyä osaratkaisu. Eikä ne minusta rumia ole ja onneksi niitäkin on monennäköisiä. Ei sälekaihtimet oikein lämmön siirtymiseen meinaa auttaa, mutta parempi nekin kuin ei mitään. Tuo on kyllä ikävää, jos aurinko paistaa aamulla makkariin, minulla ei sitä ongelmaa ole... tosin paistetta asuntooni riittäkin sitten loppupäiväksi :(


Ipo: lämpenevää on taas luvattu. Toivottavasti tuulettimesi auttaa edes hieman! Olen omastani saanut oikeasti apua. Parashan olisi jokin oikeasti viilentävä ratkaisu...