Thursday, November 03, 2011

Toive terveemmästä selästä

Eilen ja tänä aamuna minusta tuntui siltä, että joku flunssapöpön kaltainen kolkuttelee ovellani eli kurkkussani tuntui alkavaa kipua. En kuitenkaan avannut oveani eli oloni on nyt kohentunut! Olen iloinen, että tämä meni näin pian ja helposti ohi (*koputtaa puuta*). Nythän taitaa olla monenkinlaista pöpöä liikkeellä.

Selkäni ei kuitenkaan päästä minua yhtä helpolla. Alaselkäni on oireillut jo vuosia: sitä toisinaan särkee (varsinkin istuessani) ja välillä se lähettelee särkyä hermoja pitkin jalkoihini kummallisesti (eli on vaikea joskus älytä, että kyse on selkävaivasta eikä ongelmasta jaloissa). En ole varma, mistä ongelma on alunperin tullut. Vaihtoehdoiksi olen arvellut liian syvät venyttelyt ja/tai istumisen.

Nyt minulla on taas ollut oireita jaloissani, mutta en heti ymmärtänyt selkäni yhteyttä sinne. Vaivan symmetrisyys molemmissa jaloissa ja aiemmat vastaavat kokemukseni ovat saaneet minut kuitenkin oivaltavaan, että selästähän tämä vaiva on luultavasti lähtöisin. Tai ainakin jokin selästä lähtevä hermo on jumissa jossain. Särky on onneksi melko lievä ja liikunta, erityisesti kävely, tuntuu tekevän hyvää. Kokemuksesta tiedän, että näin vähäinen vaiva ei lääkäreitä kiinnosta, joten ei auta muuta kuin keksiä itse ratkaisu ongelmaan.

Selkääni ei auta lepo ja liikkumattomuus. Nykyinen määrä liikuntaakaan ei tunnu tekevän ihmeitä, se lähinnä pitää vaivoja tasaisina, välillä lievästi parempina ja välillä pahempina. Olenkin ajatellut varovaisesti lisätä monipuolista liikuntaa ja liikkuvuusharjoituksia ja toivon, että se tekisi hyvää. Tuntuu ikävältä ajatella, että minun täytyy joskus palata työelämään, kun tiedän, että istuminen ja seisominen eivät selälleni oikein sovi, ainakaan liiallisessa määrin. Onneksi tässä on vielä aikaa "kuntouttaa"...

Ymmärrän kyllä mainiosti ihmisiä, jotka valittavat selkäänsä. Se voi kyllä järjestää viheliäisiä vaivoja pitkin kehoa ja niiden hoitaminen voi olla tosi vaikeaa!

Olen tosi kyllästynyt terveysvaivoihini, vaikka tiedänkin, että ne ovat ainakin vielä tässä vaiheessa varsin lieviä. Osa voi parantua kokonaankin, osa luultavasti pysyy tällaisenaan ja osa saattaa pahentuakin. On masentavaa todeta, että 30 täytettyäni en ole juuri tervettä päivää nähnyt. Melkein joka päivä jokin paikka on rieponut ainakin pienesti, mutta ei kai tässä auta muuta kuin tehdä parhaansa kehonsa eteen ja siinä sivussa kehittää vaivojen sietokykyä.

5 comments:

Hehkuvainen said...

Se voi olla, etteivät lääkärit ehkä kuuntelekaan, mutta naprapaatit, kiropraktikot ja jäsenkorjaajat kyllä varmasti kuuntelevat! Heille siis kannattaa valittaa juuri tuollaisia "epämääräisiä" vaivoja :).

Parasta mahdollista loppuviikkoa sinulle ja selällesi!

Anonymous said...

Suosittelen kalevalaista jäsenkorjausta, olen itse saanut siitä avun selkävaivoihini. Täältä www.kansanlaakintaseura.fi, kohdasta hoitajat löytyy jäsenkorjaajat alueittain. Toivottavasti saat selän kuntoon.
-Eva-

Nan said...

Hehkuvainen: kiitos, loppuviikko onkin mennyt hieman paremmin! Olen joskus käynyt kiropraktikolla ja niin kovakourainen käsittely kauhistuttaa minua. Kai se tehokasta oli, mutta en enää uskalla mennä... ja samasta syystä en uskalla mennä jäsenkorjaajille...Eva: kieltämättä hieman pelkään noita jäsenkorjaajia, kun en tiedä asiasta mitään. Pelkään sen olevan liian kovakouraista käsittelyä ja aiheuttavan vain lisää ongelmia. Voisin kuitenkin yrittää ottaa tietoa asiasta ja katsoa, kuulostaako jäsenkorjaus sellaiselta, josta voisi olla apua. Kiitos vinkistäsi!

trina said...

Itse suosittelisin OMT-fysioterapeuttia, jotka myös manipuloivat niveliä. Tekevät sen hellästi, ainakin minulla on hyviä kokemuksia. Omituinen vuosia kestänyt hermosärky selästä pakaraan hävisi samointein. Juoksin ensin erikoislääkärin lähetteellä röntgenit, magneettikuvaukset ja vielä myöhemmin hermoratatutkimukset kirurgin konsultaatiota myöten. Mitään ei löytynyt, joten uskalsin mennä 'käsittelyyn'. Eräs tuttavani oli käynyt jollain kiropraktikolla tai muulla niksauttajalla ilman lääkärin tutkimusta ja oli meinannut halvaantua, kun selässä olikin ollut välilevypullistuma, joten ehkä on turvallisempaa käydä ensin vaikka yksityisellä lääkäriasemalla (jos varat sallii) varmsitamassa ettei selässä ole mitään erityistä.

Itse olen kokenut tuohon selkävaivaani (meinaa uusia välillä) venyttelyä tehokkaammaksi syvien lihasten treenaamisen. Se vie lihasjännitystä hyvin pois. Esim. lattialla mahallaan olen kipristänyt selkälihaksia taaksepäin ruttuun (siis jalat polvista koukussa ja jalkoja ylös tai sitten käsiä suoraksi niin että napa irtoaa lattiasta).

Sulla voi tietysti olla eri vaiva kuin mulla, mutta ajattelin kertoa kokemuksiani, kun ainakin itseäni kiinnostaa kaikki muiden konstit vaivojen liennyttämiseksi.

Mukavaa viikon jatkoa :)

Nan said...

Trina: kiva, kun kerroit kokemuksistasi! Kiitos vinkeistäsi :) Olen joskus vuosia sitten käynyt OMT-fysioterapiassa ja se oli ihan positiivinen kokemus. Kävin silloin röntgenissäkin ja mitään ei löytynyt enkä usko, että siitä löytyisi vieläkään mitään, vaikka tällä kertaa säteilevä hermo onkin eri kuin viimeksi. Oikeastaan juuri tuo ihmetyttääkin, että miten minulla on nyt tullut jo toinen hermo jalkoihin säteileväksi?! Onko minulla nikamissa jotain enemmänkin pielessä?!

Tilanne on nyt kuitenkin treenaamalla ja venyttelemällä hiljalleen parantunut, joten en mene vielä lääkäriin. Toisaalta lääkärille pääsy on joko hankalaa tai kallista, joten sekään ei innosta, jos vain voin kokeilla jotain itse ensin.

Alaselkäni on notkea kuin rautakanki. Olen varonut sen taivutteluja ja liikutteluja, kun siinä on ollut oireita, särkyä. Tämä on ehkä ollut virhe, koska nyt kun astangajoogan myötä liikuttelen sitä enemmän, oireet tuntuvat helpottavan! Olin tosi epävarma tuon astangan suhteen alkuun, että mitenhän selkäni kanssa käy. Ensimmäisen kerran jälkeen selkääni särkikin, kun en ollut tarpeeksi varovainen. Suureksi hämmästyksekseni selkäni kuitenkin näyttää pitävän tuosta venymisestä ja vääntelystä! Kyllähän tuo myös vahvistaa syviä lihaksia. Täytyy tosin sanoa, että en pysty vielä kaikkia liikkeitä tekemään mitenkään oikeaoppisesti, kun selkäni on mikä on, mutta ehkä se tästä notkistuu :)

Olen iloinen, että otin riskin ja menin joogaan ja aloin liikuttaa selkääni enemmän. Olen myös käynyt enemmän kävelyillä ja se on varmasti auttanut myös. Suunta on lupaava, joten jatkan näin ja toivon parasta :)

Kaikkea hyvää sinunkin selällesi! :) Eiköhän selkä liikkeestä yleensä tykkää, jos siellä ei ole mitään suuremmin rikki :)