Sunday, June 03, 2012

Tyylitajuton

Näin eräänä yönä unta, että minulla ei ole tyylitajua. Uni tuli siitä, että minun piti keksiä jotain hieman juhlavampaa vaatetta seuraavan päivän tilaisuuteen ja pelkäsin, että en löydä kaapistani mitään. Tilaisuuteen valmistautuessani minulle tuli kiire, joten valitsin vaatteet pikaisesti. Tunsin itseni tyylitajuttomaksi.

En oikeastaan ole tyylitajuton, mielestäni. Olen ehkä vain "hieman" pudonnut kärryiltä viimeisistä pukeutumistrendeistä. Lisäksi oma vaatemakuni on melkein aina pahasti ristiriidassa vallitsevan muodin kanssa, joten sekin tuo lisähaastetta. Minulla on oma selvä maku ja pidän tietynlaisista vaatteista, mutta pukeutuessani siten tunnen itseni kummajaiseksi. Aivan kuin putkahtaisin kulloiseenkin tilaisuuteen toiselta planeetalta. Asia kiusaa minua. Ehkä minulta jää älyämättä jotain olennaista sosiaalisista "säännöistä"?

Minusta on esimerkiksi ihanaa pitää kesällä hameita. Pukeudun hameeseen mielelläni myös viileämpinä päivinä, mutta eräs asia on askarruttanut minua aina. Miten pitää jalat lämpiminä?

Ollessani teini-ikäinen ja kerran pitäessäni lyhyehköä hametta minulle tuli irvailemaan mies, joka haukkui minua nilkkasukkaikäiseksi. Oli viileä ilta ja olin laittanut sukat jalkaani. Sen ikäisenä (ja näyttäessäni ikäistäni nuoremmalta) tuollaisesta pahoittaa mielensä (nuori ei halua olla kakara) ja niin asia jäikin kaivelemaan minua ja kaivelee vieläkin. Olenkin visusti pitänyt huolen, että en käytä sukkia hameen kanssa. Niin ei kuulu tehdä (eikä  kukaan muukaan näytä tekevän niin).

Jos siis en halua laittaa sukkahousuja, miten pidän varpaani lämpiminä pukeutuessani hameeseen? Mistä lisäksi on tullut se, että sukat on tosi out hameen kanssa, kun onhan niitä tosi nättejäkin sukkia? Lisäksi kaikki kesäkenkäni hankaavat, jos pidän niitä ilman sukkia, mikä on tosi hankalaa.

Käytännön ratkaisuni on ollut se, että vaikka vaatekaapissani on paljon kauniita hameita, en juuri koskaan pidä niitä. Palellutan vain varpaani ja kenkäni hiertävät, eli hameen pitäminen on aivan liian hankalaa.

Onko joku hameihminen keksinyt tähän ratkaisua? Pitäisikö minun vain yrittää löytää oikeasti mukavat sukkahousut (mahtaako sellaisia ollakaan)? Pitkiin hameisiin auttaa pitkät polvisukat, mutta suurin osa hameistani on polvipituisia, eli polvisukka ei ehkä riitä.

Miten voi kasvaa aikuiseksi ja huomata, että ei osaakaan pukeutua?

7 comments:

trina said...

Mutta eikö nykyään ole muotia pitää sukkia hameen kanssa, kun pidetään legginsejä ja muita vastaavia, niin pakkohan sukatkin on olla? Siskoni valisti minua keväällä, että hameen kanssa voi pitää stay up sukkia. Niitä on kuulemma sellaisia paksumpia, polvisukkamaisia, mutta pidempiä kuin polvisukat. En ole itse perehtynyt asiaan. Hameita olisi kyllä kiva pitää enemmän.

Oikeastaan koko muoti on ihan hupsu keksintö. Miksi kaikkien ihmisten pitää pukeutua saman muotin mukaan.

Hehkuvainen said...

Reilusti pohjepituiset saappaat/saapikkaat pitävät varmasti lämpimänä, eivätkä näytä hoopolta hameiden kanssa (jos ovat siis sellaista hameen kanssa pidettävää mallia). Kaikkein näkymättömin sukka pikkukenkien kanssa on avokassukka. Se ehkäisee hiertymiä, mutta ei oikeastaan näy mihinkään. Jos sukkahousut eivät tunnu hyviltä, voi stay up -sukista löytyä apua.

No, joka tapauksessa tärkeintä minusta on se, että et kärsi tai palellu muodin vuoksi.

Etkä sinä tässä mitenkään typerä ole, vaan se asuasi kommentoinut mies. Olipa aika ajattelematon huomautus, ja tökerö. Sietäisi hävetä.

Anonymous said...

Ehdotan, että marssit johonkin liikkeeseen, jossa on kunnollinen sukkaosasto ja kysyt myyjältä neuvoja sukkahousujesi valintaan. Joudut varmasti ostamaan muutamat parit, ennen kuin löydät itsellesi mieleiset sukkahousut. Kun olet löytänyt hyvät sukkahousut, ostat jatkossa niitä. Sukkahousuvalikoima on tänäpäivänä uskomattoman iso, ja joukossa on kelvotonta roskaa sekä hyviä tuotteita. Sitten on vielä eri mallisia ihmisiä ja erilaisia mieltymyksiä. Pienellä haeskelulla löydät varmasti mukavat sukkahousutkin.

Nan said...

Trina: olen tässä leggings-muodissa ihmetellyt sitä, että siinähän nimenomaan jalkaterät jäävät paljaiksi - juuri varpaathan palelevat helpoiten. En ymmärrä. Tuollaiset stay up -sukat voisi olla hyvä ratkaisu, pitääkin katsoa, josko moisia löytyisi. Minustakin muoti on jotenkin hölmöä. Tai oikeastaan se on ihan hauska leikki, kunhan sitä ei oteta liian vakavasti. Joskus minusta tuntuu, että siitä on tullut liian sääntö.


Hehkuvainen: Saappaat ovat kyllä hyvä ratkaisu, totta. En tosin omista kevät/syksykeleille sopivia... Avokassukkia olen käyttänyt, mutta joissakin kengissä ne eivät oikein pysy jalassa ja/tai kenkä hankaa silti. Nuohan ei juuri lämmitä. Noita stay uppeja taidan mennä joskus katsomaan. Olen samaa mieltä tuossa, että tärkeintä on, että ei palele eikä kärsi. Sitä olen noudattanutkin ja ollut ah, niin epämuodikas :)


Anonyymi: Minulla on ehkä hieman kapea käsitys sukkahousuista eli että ne ovat hankalasti pestäviä, helposti rikkoutuvia ja ällöttävän tiukkoja. Olisi siis syytäkin antaa niille mahdollisuus ja tutustua valikoimaan :) Kiitos vinkistä :)

Joku said...

En minä ymmärrä, miksi muodin pitäisi olla vielä epäkäytännöllistäkin, mutta minähän en muodista mitään ymmärräkään. :-) Minusta käytännöllinen on kaunista, ja nätti on nättiä, ja for what it's worth minusta sukat - luultavasti vähän pidemmät, mutta oman silmän mukaan - hameen kanssa voivat hyvin olla molempia.

Muutenkin tykkään, että persoonallinen (itse mietitty) pukeutuminen on ihan sallittua, ja usein suotavaakin. Se on sitten eri asia, jos on ammatillisia ambitioita jossain sellaisessa yhteisössä, jossa tietynlaista pukeutumista edellytetään tai odotetaan, mutta ovathan sellaiset yhteisöt muotteina aika ahtaita.

Aikatherine said...

monenlaisia ajatuksia.. sinulla Nan, on mielikuvitusta ja kykyä varmasti myös luovaan tekstiin. Kutsun sinut mukaan kesäjännärin kirjoittamiseen. Tutustu ohjeet ja tarinan alku, pieniä sanoja sivullani, VARJOJEN SAARI- olet tervetullut osallistumaan, yhteiseen kesäjännäriin tai kenties siitä tulee bestseller:))Tule mukaan!

Nan said...

Joku: en minäkään ymmärrä muodista oikein mitään :) Olen tosin sen huomannut, että joka muotivillityksessä on jotain kivaa ja käytännöllistä, jonka voi napata omaan pukeutumiseensa ja pukeutua siten sittenkin, kun se ei enää ole muotia :P Nyt pidän esimerkiksi pitkistä paidoista. Niitä olen ostanutkin.

Arvostan myös käytännöllisyyttä ja sitä, että on omaa silmää pukeutumiselle. Jonkinlainen oma tyylitaju. Monenlainen on nättiä. Nuo tuollaiset työyhteisöt on tosiaan asia erikseen, en usko, että viihtyisin sellaisessa. Ei niissä pelkkä pukeutuminen sido, vaan moni muukin asia.


Aikatherine: Kiitos kutsusta! Kuulostaa tosi kiehtovalta :) Olen nyt reissussa ja lomalla, joten harkitsen asiaa. En nyt ehtisi kirjoittaa, mutta ehkä myöhemmin. Kirjoittaminen kyllä kiehtoo :)