Monday, October 29, 2012

Kenkäostoksilla

Kenkäostoksilla käyminen on rasittavaa. Ensinnäkin on ikävää etsiä jotain tiettyä, jonka löytyminen on epävarmaa. Toisekseen kenkien täytyisi olla täydellisesti sopivat, jotta ne olisivat hyvät. Ja kolmanneksi, vaikka löytäisikin kaupassa täydellisesti istuvat kengät, kotona se saattavat painaa ja hangata siten, että käyttämättä jäävät.

Jostain syystä ostamistani kengistä noin puolet alkavat jossain vaiheessa hiertää tai painaa siten, että ne jäävät käyttämättä. Osa tällaisista kengistä päätyy kirpparille ja osa täyttää kaappiani odottaessani ihmettä tapahtuvaksi. Eniten harmittaa rahanmeno. Kengät ovat kalliita.

Olen pari vuotta yrittänyt löytää ja ostaa uudet kengät eräiden rakkaiden vanhojen kenkieni tilalle. Nämä vanhat kengät ovat olleet napakymppi, tosi hyvät, toimivat ja istuvat. Ne kestivät noin 10 vuotta ahkeraa käyttöä, mutta nyt niistä on hiljalleen alkanut saumat aueta. Ei yksi sauma minua pari vuotta sitten haitannut, mutta nyt saumoja näyttää olevan kohta enemmän auki kuin kiinni. Saumojen lisäksi välipohja on toisesta kengästä jotenkin pudonnut, jolloin toinen kantapääni on alempana kuin toinen. Lisäksi tämä välipohja on alkanut narista kuuluvasti. Kaipa minun on pakko luovuttaa noiden kenkien suhteen...

Ostin pari vuotta sitten korvaavat kengät noille vanhoille. Ne ovat matalavartiset toisin kuin vanhani, ja pian huomasinkin, että matalavartisuus kura-ja talvisään kengillä ei ole oikein toimiva asia. Luonnollisestikaan juuri nämä uudet kengät eivät hankaa, mutta en vain pidä niistä, kun ne eivät täytä tarkoitustaan.

Kului vuosi ja ostin uudet kengät, tällä kertaa tosin melko halvat. Ne tuntuivat kevyiltä ja mukavilta kaupassa, joten ostin ne. Jonkin aikaa käveltyäni huomasin, että kengät hankaavat nilkoista niin, että niitä ei voi käyttää. En ole keksinyt, mutta kenkien "nilkkapannalle" saisi tehtyä, että kenkiä voisi ylipäätään käyttää.

Viime viikolla ostin uudet kengät. Sovitin niitä (ja muutamaa vaihtoehtoa) kaupassa ja totesin, että hyvältä tuntuu. Sovituksen jälkeen kysyin kenkien hintaa ja järkytyin: mukavalta tuntuvat kengät ovat törkeän kalliit! Mietin pitkään, että ostaisinko todellakin elämäni kalleimmat kengät vai en. Toisaalta taas ymmärsin sen, että vanhojen kenkien korvaavat kengät ovat jo nyt tulleet tosi kalliiksi (kahdet turhat kengät). Ostin kengät, vaikka kirpaisi. Jos nuo kestävät 10 vuotta, ne ovat hintansa väärti.

Uudet kengät ovat nyt olohuoneeni lattialla. Minua kylmää ajatuskin, että ne saattaisivat alkaa hiertää ja painaa. En oikein uskaltaisi laittaa niitä jalkaani, vaikka pakkohan se on... Kenkien ostaminen on kamalaa ja ennen kaikkea kamalan kallista!

12 comments:

Tuija said...

Minäkään en tykkää kenkien ostosta,joten luinkin kirjoituksesi antaumuksella ja voin alleviivata kaikki nuo mitä sanoit. Aivan samaa mieltä. Olen tässä siirtänyt ja siirtänyt kenkäkauppaan menoa, mutta varmaan on kohta mentävä, kun saapikkaissa näytti olevan saumassa reikä...huoh...parasta olisi jos kirpparilta löytyisi, vähän käytetyt hyvä kengät kohtuu hintaan. Joku olisi jo muokannut ne, niin ne eivät alkaisi puristaa. Mutta harvemminhan tuolta sellaisia löytyy..ei voi ostaa toisten jäljiltä linttanoita, jo valmiiksi.
Onnea kenkäkaupoillesi, toivottavasti ovat kestävät ja ennen kaikkea hyvät! Hinnasta siis viis.....
Mukavaa marraskuun alkua.

Teea said...

Ymmärrän täysin, kenkien ostaminen on tuskallista. Jo niiden hyvien kenkien löytäminen on kiven alla ja sitten tulee vielä tuo hinta siihen päälle. Ja kun sen kalliin hinnankaan jälkeen ei voi olla varma, että tuliko tehtyä hyvä ostos, ennenkuin kenkiä on tovi käytetty. Argh! Olisi myös talvikenkien etsintä käynnissä kun vanhoissa kengissä ei liima enää pysy, mutta onnistuneesti olen siirtänyt tämän asian hoitamista viikosta toiseen :)

Liirumin maailma said...

Onnittelut sinulle järkivalinnasta !
Tunteet kulkee kuitenkin perässä.
Hinta - laatu ovat yleensä käsikkäin. 10 vuodeksi kengät on tosihistoriallisen pitkät ! Kengäkaupassa asiointiin tarvitsen 4 koetta :
1.Kengän keskiosan sivuttaispito.
2.Kengän pohjan taite yhdessä varpaiden kanssa.
3.Kengän kantapään puristuksen jäykkyys.
4.Ominaisuus on kantapään pohjan iskunkestävyys.
Näillä testeillä järki ostos syntyy.
Mitä sitten tunnemaailma ajattelee.. taitaapa olla naisille tärkein juttu nauttia mieleisen värisistä ja siroista kengistä.

Ostin minäkin toissapäivänä työkengät ulkokäyttöön, edellisen historian mukaan ne kuluvat arfaltilla ja portaikoissa 1 1/2 vuodessa loppuun.
Tavanomaisessa kävelyssä ne kestäisivät vuosikausia.
Zepa said...

Hei kuules, suutarit on ihmeidentekijöitä, ne osaa fiksata monista kengistä hyviä!

Hehkuvainen said...

Amen.
Toivottavasti uusista kengistäsi tulee lempparit - tosin yleensä se tapahtuu vasta melko pitkän sisäänajon jälkeen.

Mari Koo said...

Samaa mieltä Zepan kanssa: aina kannattaa vilauttaa kenkiä suutarille ja kysyä, voiko jotain tehdä ja mihin hintaan.

Nan said...

Tuija: Kiitos! Olen myös miettinyt monesti, että kävisin kirppareilta katsomassa kenkiä, mutta toisaalta kaipaan niin paljon sitä, että kenkä muokkautuisi nimenomaan omaan jalkaani sopivaksi, joten en sitten ole käynyt. Nämä ostamani kengät ovat tosin sellaiset (vaelluskenkätyyppiset ulkoilukengät), että uutena olisi varmaankin paras löytää, jotta ne kestäisivät pitkään. Onnea sinunkin kenkäkaupoillesi sekä pitkää pinnaa! :)


Teea: kenkäostoksille menoa on niin helppo siirtää :) Minäkin menin vasta nyt, kun keli vaati uusia kenkiä. Onnea kenkien etsintään!


Liirumin maailma: kiitos hyvästä listastasi, tuohan on oikein hyvä ohje kenkäostoksille! Sopisi itsellenikin. 10 vuotta on tosiaan pitkä aika kengille, vaikka käytinkin vanhoja kenkiäni lähinnä syksystä kevääseen, ja en edes joka päivä. Minulla tosin on se onni, että yleensä tavarani ja vaatteeni kestävät pitkään, jos vain laatu on kohdallaan.


Zepa: kiitos vinkistä! Olet oikeassa. Nyt muistinkin, että olen kerran nuorena vienyt yhdet kengät suutarille, kun pidin niistä niin paljon. Ne hankasivat, mutta eivät hanganneet enää suutarin jälkeen :)


Hehkuvainen: kyllä, kävellä pitää ja paljon. Toivon itsekin hartaasti, että kengistä tulisi tosi hyvät.


Mari Koo: olet oikeassa. Olen ihan unohtanut suutarien ammattikunnan aivan loistavan olemassaolon. Tulevaisuudessa varmasti käytän heidän palvelujaan, jos sinänsä laadukkaiden kenkien kanssa tulee ongelmia.

Anonymous said...

Vanhoillekin töppösille saattaa suutarin kautta löytyä lisäaikaa, kannattaa kysäistä. Suutarit vaan on katoavaa kansanperinnettä juuri siitä syystä, että harva heiät muistaa tänä kulutushysterian pyörteissä.

Mut jos hiertää elämä, niin paa punaset kumpparit jalkahan ja kuuntelemaan Veikko Lavia ;).

Terv, Kuukkeli

AAMU said...

Kokeilepa urheiltu- tai eräkauppaa: saa kestävät,kevyet, hengittävät hengät, jotka pitävät tassut kuivina, vaikka puolivarrella -- edellyttäen että sopivat kävelytyylii, kun ovat aika ryhdikkäät ja pohja on jäykkä.

Nan said...

Kuukkeli: kyllä, itse asiassa löysin oikein mukavalta vaikuttavan suutarin, kun kävin teettämässä avaimia. Sikäli tiedän, minne mennä, kun tarvetta on :)


Aamu: vanhat kenkäni ovatkin urheilukaupasta. Kiitos vinkistä. Nuo eräliikkeetkin on hyvä vaihtoehto tarkastella valikoimaa. Niistäkin voi löytyä hyviä kenkiä, vaikka ei ihan varsinaisia vaelluskenkiä etsisikään.

Tuija said...

Hei, tosi kiva kun tulit vastavierailulle, olin oikein iloinen siitä. :)
Mukavaa viikkoa ja auringonpaistetta sinulle.

Nan said...

Tuija: :) Kiitos ja mukavaa viikon jatkoa sinullekin!