Tuesday, October 09, 2012

Kiihdytys, vauhti ja seis

Syksyn alku toi mukanaan erilaisia hoidettavia asioita ja läjän tenttikirjoja, joihin tartuin aika innokkaasti hyvin levätyn kesän jälkeen. Kuljin opinahjooni ja takaisin, lueskelin kotona ja välillä hoidin muita paperiasioita ja terveyteeni liittyviä juttuja. Tunsin, kuinka stressin rengas alkoi kiertyä pääni ympärille. Ahdisti, kun piti joka päivä suoriutua johonkin. Niskani alkoi kipeytyä, minkä myötä päätäni alkoi särkeä päivittäin. Olin myös tosi väsynyt.

Nyt kuitenkin huomasin oireeni ja tiesin, että tuo velvollisuuksien suorittaminen pitää pistää poikki. Aiemmin olisin luultavasti vain jatkanut suorittamista raivaten kalenteriini tilaa karsimalla itselleni mieluisia asioita (kun kukapa velvollisuuksiaan voisi väistää). Tämän myötä olisin kävellyt suoraan seinään. Nyt käänsin suunnan, ehkäpä jopa ajoissa. Ja mitä karsin? Niitä ikävämpiä velvollisuuksia. Heitin tenttikirjat sivuun ja otin pienen kotiloman. Tein itselleni mieluisia asioita. Nyt voin paremmin. Olen kiitollinen siitä, että elämäntilanteeni on nyt sellainen, että pystyin toimimaan näin.

Arvioin syksyn alussa, että paljonko saan opiskeltua tietyssä ajassa. Kuten aina ennenkin, arvioni menivät pahasti yli: pystyn paljon pienempään määrään hyvinvointini häiriintymättä. Voimavarani eivät juuri nyt yksinkertaisesti riitä siihen, että pakerran aamusta iltaan ja juoksen paikasta toiseen suorittamaan. Tämän tosiasian myöntäminen tuo minulle syyllisen olon: pitäisi pystyä, kyetä, jaksaa. Onhan opintopistemäärissäkin suosituksia, paljonko pitäisi suorittaa lukukauden aikana. Minunkin pitäisi pystyä siihen. Vaan ei, myönnettävä on, että tämänhetkiset kurssini ovat sellaisia, että ne vaativat paljon töitä. Ne vaativat niin paljon tekemistä, että minun on luultavasti karsittava syksyn opintopistetavoitteitani.

Yritän olla ajattelematta sitä, että jos lykkään yhdenkin kurssin, se menee päällekäin töissäkäymisen kanssa ja sitä en taatusti jaksa. Yritän keskittyä tähän hetkeen. Nauttia elämästä. Jättää tulevaisuuden ongelmat tulevaisuuden ongelmiksi. Yritän löytää tasapainon tähän hetkeen ja ammentaa iloa opinnoista sekä nauttia siitä, että minun ei tarvitse olla töissä juuri nyt. On paljon hyvääkin, eikä sitä kannata uhrata suorittamisen ja ahdistuksen alttarille. Ei juuri nyt. Syksyinen luontokin tarjoaa nähtävää, kun jaksaa avata silmänsä.

6 comments:

Hehkuvainen said...

"Yritän keskittyä tähän hetkeen. Nauttia elämästä. Jättää tulevaisuuden ongelmat tulevaisuuden ongelmiksi."

Tavattoman viisaasti sanottu. Asioilla on tapana järjestyä. Itsensä hajottaminen nyt on varma tapa estää tulevaisuudesta nauttiminen.

Nan said...

Hehkuvainen: näin on. Tässä hetkessä luodaan suuntaa tulevaisuudelle. Haluanko siis tämän hetken olevan tasapainoinen ja hyvä vai väsynyt, ahdistunut ja niskakipuinen?

FeminineApproach said...

Hyvää pohdintaa, luen aina mielelläni ajatuksiasi ja mietelmiäsi. Auttaako sinua, kun kirjoitat pohdintasi sanojen muotoon?

Itse nimittäin olen huomannut, että ajatusten kirjoittaminen auki selvittää niitä itselle paljon ja ratkaisuja mieltä askarruttaviin asioihin löytyy siten helpommin.

Nan said...

FeminineApproach: minuakin kirjoittaminen nimenomaan auttaa. Voisin ihan hyvin osan näistä blogini teksteistä kirjoittaa vain omalle koneelleni... ja usein minusta tuntuukin, että jauhan täällä samoista asioista. Kirjoittaminen jäsentää ajatuksiani, tuo ne näkösälle. Kommentointikaan ei ole välttämätöntä, mutta toki minusta on melkeinpä parasta se, kun lukijani keskustelevat kanssani. Kommenttien kautta saa uutta näkökulmaa asioihin.

Anonymous said...

Nan, näin "uutena" opiskelijana itsekin päätin heti nyt alussa tuon seis-käskyn. Opiskelun oheen kun liittyy myös töitä, niin on osattava säännöstellä sillee sopivia annoksia kaikkee.

Mars muuten puolukkamettään! Mut elä jää hirvestäjien luotien alle ;). Ja jos suppiksia haluaisit, niin tiedän oivan mestan, voisin tulla vaikka hakeen siut. Mut rentoa sunnuntai-iltaa siulle.

Kuukkeli

Nan said...

Kuukkeli: tuo säännöstely on ollut minusta varsin vaikeaa, mutta kaipa sitä harjoittelemalla oppii. Toisaalta kilttinä ihmisenä on vaikea kieltäytyä "velvollisuuksista" ja sanoa ei. Kiitos tarjouksestasi, suppikset saattaisivat kiinnostaakin :) Iloista uutta viikkoa sinulle!