Sunday, December 23, 2012

Hyvää joulua!

Uusimmassa Tiede-lehdessä (12/2012) on joulupukkiaiheinen artikkeli, jossa kerrotaan. että usko joulupukkiin haihtuu keskimäärin seitsemän vuoden iässä. Artikkelin mukaan suurin osa lapsista suhtautuu asiaan positiivisesti: kaksi kolmesta on ylpeitä oivalluksestaan ja moni heistä pitää joulupukkitarinaa hyvänä. Vain harva lapsi kokee tulleensa petetyksi.

Muistan elävästi omat mietteeni ja epäilykseni joulupukista. Meillä kävi joulupukki, kun olin pieni. Jossain vaiheessa kiireinen pukki oli poikennut juuri sillä aikaa, kun olimme käyneet viemässä tutuille paketteja, joten lahjasäkki odotti ulko-oven vieressä. Parin tällaisen vuoden jälkeen epäilykseni alkoivat herätä.

Muistan aaton ulkoiluhetkeni, kun mietin, että näkyyköhän pukkia missään. Jostain syystä pukkia ei kuitenkaan näkynyt, ei edes naapureiden suunnalla.

Minä kuuluin lapsiin, jotka kokivat tulleensa petetyksi. Olin tosi pettynyt, kun minua oli huijattu. Vannoin, että omalle lapselleni en moista huijausta ja pettymystä tuottaisi, olisin rehellinen alusta lähtien.

En nyt ota kantaa siihen, miten kunkin pitäisi joulupukkisadun suhteen menetellä. Se on vanhempien valinta. Lapset voivat kuitenkin suhtautua hyvin monin eri tavoin "huijaukseen" ja se kannattaa huomioida. Minusta tosi lohdullista on se tieto, että suurin osa suhtautuu huijauksen paljastumiseen positiivisesti.

Aion aattona uskoa joulupukkiin ja jouluihmeisiin. Tätä tärkeämpää on kuitenkin hyvä tahto, rauha ja läsnäolo.

Oikein hyvää ja rauhallista joulua kaikille!

10 comments:

Teea said...

Mukavaa joulua myös sinulle :)

Hehkuvainen said...

Hyviä pyhiä! ^_^

trina said...

Hyvää joulua!

En muista miten suhtauduin joulupukkiasian paljastumiseen, mutta sen muistan, kun oikeasti uskoin joulupukin asuvan Korvatunturilla. Lähetin sinne joskus jopa kirjeenkin. Sain paluupostissa melko "teollisen" oloisen koneella kirjoitetun monistetun vastauskirjeen pukilta. Taisin olla hieman pettynyt tuohon vastaukseen ja ehkä kirjeellä oli jonki verran epäilyksiä lisäävä vaikutus. Ainakaan en sen jälkeen enää kirjoittanut pukille.

Maelka said...

Rauhallista Joulua :)

Nan said...

Kiitos toivotuksista!

Trina: kyllähän noissa pukin kirjeissä varmaan väkisinkin on teollinen maku, kun niitä lähtetetään (kopioidaan) niin monta.

pekka paiva said...

Apua! Eikö joulupukkia olekaan oikeasti? Silti hyvää joulua.

Katja Sonninen said...

Hyvää Joulua Nan!

Minun 4-vuotias tyttöni sanoi hiljattain kuulleensa televisiosta, että joulupukkia ei ehkä olekaan. Sanoin hänelle, että kaikkea mitä tv:stä tulee ei kannata uskoa. Aattona hän saattoi epäillä aluksi huomioidessaan varmaan joulupukin "tuttuuden", mutta lahjapaljouden keskellä halusi selvästi uskoa satuun. Ja hyvä niin!
Lapsen usko <3 Jatkukoon se vielä kauan meillä ja kunpa asian paljastuessa osaisin olla tukena hänen pettymyksessään ja selittää asian hänelle!

Nan said...

Pekka: eiköhän pukki ole aina olemassa heille, jotka uskovat häneen.


Katja: eri lapset suhtautuvat asiaan eri tavalla. Tuo on hyvä idea, että olet tarvittaessa tukena ja keskustelet aikanaan lapsesi kanssa asiasta. Sellainen voi auttaa, kuvittelisin. Minä petyin ihan yksikseni, hiljaa mielessäni. En toisaalta olisi puhunutkaan, kun muutenkin häpesin sitä, että minua oli pidetty ihan tyhmänä.

SatuMaria said...

Toivottavasti joulusi oli oikein rentouttavan mukava :)

Nan said...

SatuMaria: kyllä, jouluni oli rentouttava ja tosi mukava :)