Wednesday, May 15, 2013

Palautetta esimiehelle

Esimiehelle ei kannata antaa rakentavaa eli negatiivista palautetta. Ehdottomasti ei. Olen tämän kokenut ja opetellut kantapään kautta, joten tiedän, mistä puhun. Esimies saattaa jopa sanoa, että saa antaa negatiivistakin palautetta, mutta tuohon ansaan ei kannata kellahtaa. Hänelle on todennäköisesti esimieskoulutuksessa opetettu, että rakentavaa palautetta pitää pyytää ja ottaa vastaan ja kehotus sellaiseen onkin lähinnä velvollisuus. Esimiehelle annettavan palautteen pitää olla aina häntä hivelevää ja positiivista tai sellaiseen verhottua.

Negatiivinen palaute on asia, joka aina kirpaisee. Luulenkin, että vaikka esimies sanoisi "haluavansa" rakentavaakin palautetta, hän ei kuitenkaan pienen ihmisen tasolla, tiedostamattomassa mielensä osassa, pysty käsittelemään sitä loukkaantumisen tunnetta, joka syntyy palautteesta. Siksi käyttäytyminen palautteen antajaa kohtaan muuttuu pysyvästi. Hylkiminen ei välttämättä ole tietoista, mutta se voi toki olla sitäkin.

Jos kuitenkin erehtyy antamaan rakentavaa palautetta esimiehelleen, kannattaa valmistautua pysymään organisaatioon alimmalla portaalla sen ajan, mitä kyseisessä paikassa on töissä. Silloin pitää vain hyväksyä se, että työkaverit saavat ylennykset ja uudet, mukavat työtehtävät. Lisäksi saa oivan tilaisuuden opetella keskustelua ja muuta kanssakäymistä henkilön kanssa, jonka kanssa ilmassa leijuu aina pieni kiusaantuneisuuden tunne. Jos työpaikalla päätetään aloittaa YT-neuvottelut, ei myöskään tarvitse miettiä työntekijöiden lähtöjärjestystä. Työpaikan nokkimisjärjestys omalta kohdalta on muutenkin harvinaisen selvä.

Ei kannata tehdä niin kuin minä teen, vaan niin kuin minä sanon yllä. Annoin esimiehelleni palautetta. Huomenna turpa tutisee. Minulla. Mutta en siedä mitä tahansa. Opettelen rakentavan palautteen antamattomuutta seuraavassa työpaikassani.

3 comments:

Huopalintu said...

Olen ollut esimiesasemassa omassa ammatissani vuosikausia ja voin sanoa, että palautteen antaminen ja saaminen on puolin ja toisin vaikeaa. Myös työntekijöiden on vaikea ottaa vastaan rakentavaa palautetta. Aikuisten ihmisten pitäisi kuitenkin osata suhtautua kritiikkiin rakentavasti, mutta niinhän se monesti käy, että asiat jäävät hiertämään. Viisas esimies kuitenkin haluaa kehittyä ja saada palautetta ja mielestäni sen antamiseen ja saamiseen on hyvä tilaisuus kehitys-/palautekeskusteluissa. Ainakin omassa työpaikassani käytettiin valmista kaavaketta, jossa ei käsitelty pelkästään työntekijään liittyviä asioita, vaan vaan kysymyksissä oli myös esimieheen liittyviä kohtia. En tiedä kuinka rehellisesti työntekijät sitten uskaltavat sanoa pomolle asioita, juusi esim. potkujen pelossa. Ainakin itse sain rehellistä palautetta ja oikeastaan oli kiva kuulla suoraan asiat joita oli aavistellutkin.

nainen.kuvastimessa said...

Palautteen antaminen ja saaminen on monelle meistä vaikeaa. Pyrin antamaan palautteen klassisessa hampurilaismuodossa, ensin jotain hyvää, sitten jotain kehitettävää ja lopuksi vielä hyvää.

Minulla on kokemus, että on paljon esimiehestä ja hänen persoonastaan kiinni, miten hän kykenee ottamaan hänelle annetun palautteen vastaan. Toiset esimiehet suhtautuvat siihen avoimen vastaanottavaisesti ja kehittymishaluisesti, toiset taas ottavat siitä nokkiinsa ja antavat sen vaikuttaa negatiivisesti jatkon vuorovaikutukseen. Mutta niin se on muillakin kuin esimiehillä.

Toivottavasti sinun esimiehesi kuuluu noihin ensinmainittuihin, ettei työntekosi hankaloidu sen takia.

Nan said...

Kiitos erittäin osuvista kommenteistanne.


Trina: kiintoisaa kuulla esimiehen näkemys asiasta. Olet tosi oikeassa, kirjoittamasi on asiaa. Monesti me ihmiset vain ollaan sellaisia, että asiat eivät kiistele keskenään, vaan henkilöt. Ihmiset ottavat liian helposti henkilökohtaisesti sellaisiakin asioita, joita ei pitäisi. Tosiaan molempien osapuolien pitäisi pystyä antamaan ja ottamaan palautetta, kyseessä on vuorovaikutustilanne. En kyllä kadehdi esimiehiä yhtään, he taatusti saavat lokaa niskaansa yllin kyllin. Työ on varmasti vaikeaa ihmisten erilaisuuden ja mutkikkuuden vuoksi. Siksi en ole itse halunnut kyseiseen asemaan (eipä silti, että olisin koskaan päässytkään).


Nainen.kuvastimessa: kannatan myös tuota hampurilaismallia, siitä jää kaikille osapuolille parempi mieli. Ihmiset ovat tosiaan niin erilaisia. Ehkä kannattaisi yrittää opetella tuntemaan esimiestään sen verran, että voisi edes aavistella, kestääkö palautetta antaa. Vaikea tuota on silti toteuttaa ja todellisen luonteen näkee vastaa palautteen annettuaan. Minäkin olen kuullut esimiehistä, jotka eivät anna negatiivisen palautteen vaikuttaa henkilösuhteisiin. Arvostan sellaisia esimiehiä ja heidän kykyään. Saa nähä, miten minulle käy. Toistaiseksi ei näytä kovin pahalta.