Saturday, July 05, 2014

Menneisyyden kokemusten herättämät tunteet

Minulla on välillä ollut vaikeuksia olla sujut tiettyjen menneisyydessä tapahtuneiden asioiden kanssa. On tapahtunut ikäviä asioita, tai vielä pahempaa: olen itse tehnyt asioita, joita nykyään kadun syvästi. Kyseiset asiat eivät sinällään ole mitään erityisen järisyttäviä, mutta itselleni ikäviä, vahingollisia ja surullisia asioita tai vääriltä tuntuneita valintoja. Omat jutut voivat tuntua isoilta, vaikka ne eivät sitä olisikaan. Ihminen voi nuorena olla tyhmä, tai toki ihan missä iässä tahansa, mutta tekemällä ja kokemalla oppii.

Vaikka silti edelleen painin ajoittain menneen kanssa, olen huomannut kuitenkin päässeeni eteenpäin. Ikävät asiat ovat muuttumassa päässäni jonkinlaiseksi mössöksi, josta ne eivät enää pistä terävinä esille vuolemaan haavoja auki yhä uudelleen ja uudelleen. Tästä mössöstä nousee pikemminkin tunteita, jotka kattavat kaikkea mennyttä ikävää. Tunteet ovat harmitus siitä, mitä olen ajatellut itsestäni, ja paha olo siitä, miten olen antanut ihmisten kohdella itseäni (eli itseni ja muiden välisen rajan epämääräisyys). Nämä asiat toki kietoutuvat yhteen: miten ajattelen itsestäni ja miten kohtelen itseäni ohjaa myös muita kohtelemaan minua samoin.

Tuntuu tosi hyvältä, että olen päässyt tässä asiassa eteenpäin. Minun on nyt helpompi käsitellä heränneitä tunteita ja oivalluksia, kun tiedän, mistä on ollut ikävissä tapauksissa pohjimmiltaan kyse. Toisaalta olen valtavan surullinen siitä, millainen olen ollut itseäni kohtaan. Suren sitä, että en ole pitänyt tiukkoja rajoja ikäviä ihmisiä kohtaan. Suren myös sitä, että en ole arvostanut itseäni ja nähnyt kaikkea runsasta hyvää itsessäni. Harmittaa, että olen jättänyt lahjojani, potentiaaliani ja osaamistani liian vähälle käytölle. Minulla olisi ollut paljon syytä kulkea itsevarmasti leuka pystyssä niillä elämän osa-alueilla, joilla olen kulkenut.

Olen ollut piilossa sekä itseltäni että muilta. Tällä en tarkoita sitä, että kaipaisin julkisuuteen tms. vaan sitä, että koen pitäneeni kynttilääni vakan alla ihan kaikessa, mitä olen tehnyt. Samalla olen antanut muiden temmeltää omalla reviirilläni (heikot omat rajat) tehden asioita, joita he ovat halunneet tehdä. Minä olen tehnyt, mitä olen kuvitellut voivani tehdä huomioidessani muiden toiveet. Olen luonut itselleni rajat, häkin. Esimerkkinä tällaisesta rajoittamisesta on oma alavalintani eli ala, jota olen opiskellut. En tehnyt valintaa sen mukaan, mitä itse olisin halunnut.

Luulen, että nämä tunteet ovat osa ajoittain nousevaa pahaa oloani. Kaipaan itseäni ja itseäni esille itselleni ja muille. Elämäni ja itseni välillä on ristiriita, joka hiertää: on elämä, jota olen ajautunut elämään ja on sisäinen kokemus itsestäni, joka koen olevani. Olen häkkilintu.

Näiden mietteiden myötä minusta tuntuu ajoittain tosi hyvältä. Minulle tulee olo, että saatan pystyä avaamaan häkkini ovet. Uskon, että pystyisin lentämään.

5 comments:

Anonymous said...

Mikä estää sinua pyrkimästä nyttemmin alalle jolle haluaisit. Nykyisin on ihan tavallista että ihmisillä voiolla monta ammattia. Älä anna menneisyyden vaikuttaa nykyisyyteen. Tsemppiä sinulle.
Ps. Minullakin on kolme ammattia...
Adalmiina

Helmi Nainen said...

Kuulostaa aika tutulta. Tai ainakin luulen niin. Asioita on vaikea mieltää, kun ei tiedä faktoja.
Mutta olisiko niin, että ymmärrys omasta itsestä ja oman itsetunnon kohoaminen sekä elämän kouliminen ovat opettaneet sinua(kin) näihin ajatuksiin joita nyt tunnet?
Nyt, kun ne pääsevät pintaan ja vain uskallat, voit muuttaa elämääsi, sekä konkreettisesti, että omissa ajatuksissasi. Tehdä (tai pyrkiä kohti) sitä, mikä tuntuu itsestä Hyvältä!! Uskaltaa poistaa ne itseä häiritsevät asiat ja ihmiset..
Ja muista aina, että ilman menneisyyttämme emme olisi niin ihania (!!!) kuin nyt olemme!

Nan said...

Adalmiina: kiitos tsempeistä! Jos olisin aivan 100% varma siitä, mitä haluaisin tehdä työkseni, saattaisin pyrkiäkin sitä kohti, mutta en ole varma. Nykyinen ala voi tarjota hyvällä onnella kivojakin töitä - mutta valitettavasti myös sitä toista ääripäätä. Pitää olla siis avoin tulevaisuuden vaihtoehtojen suhteen. Opiskelussa tökkii eniten taloudellinen puoli. Jos rahaa ei tarvitsisi miettiä, opiskelisin varmaan lopun ikäni ;)


Helmi Nainen: joo, en viitsi kaikkia faktoja julkisesti kailottaa ;) Luulen, että olet oikeassa, ymmärrän nyt itseäni ja olen löytänyt itsetunnon, joten vaikuttaahan se, esim. juuri siihen, miten menneisyys nyt näyttäytyy minulle. Minusta tuntuu nyt hyvältä pyrkiä muutoksia kohti näiden oivallusten myötä. Nyt ymmärrän pyrkimysten tarpeellisuuden. Totta tuokin, että menneisyys on tehnyt meistä näin ihania kuin nyt olemme, joten ei sitä liikaa kannata harmitella ;)

Anonymous said...

Emme saa kaikkea mitä haluamme ja silloin joskus eteen tulleet tilanteet, joissa on ollu tehtävä päätöksiä, ne ovat olleet silloin. Ehkä joku on vaikuttanut osin, ehkä ei, mutta loppujen lopuksi, me itse ne päätökset teemme. Siltikään niistä olisi turha kokea niin paljon negaa. On helppo olla nyt jälkiviisaampi siitä menneestä ja muistammeko sittenkään kaikkea, mitä silloin joskus oli ja tapahtui?


Millä löytäisit tästä nykyisestä niitä hyviä puolia ja nähdä myös niissä huonommissa parempaa? Tietynlainen tyytymättömyys on hyvästä, se auttaa muutoksiin, mutta liika tyytymättömyys kaikkeen, ja omalle itselleen anteeksiantamattomuus sekä elämälle itselleen ei sitä ole.

emme saa kaikesta faktoja, emme vastauksia siihen, miksi joku teki/sanoi niinkuin teki. Nykyään sie ite asetat nuo tiukat rajat itsellesi. Uskalla höllätä, usko pois, et huku ;).

Muutokset, varsinkaan omassa itsessä, eivät oo helppoja. Menneisyys on mennyttä, et voi kaiken aikaa enää perustella kaikkea niillä. Nyt on nyt, menneisyys toki jättää jälkensä, sitä en kiellä. Mutta kuten Helmi Nainenkin sanoi, ilman menneisyyttä emme olisi sitä mitä olemme nyt, hyvässä ja pahassa.

Märehdi vähemmän. Lehmillä on neljä mahaa, meillä vain yksi. Kaikkea ei ole selitettävis järjellä, ei ees sillä naisen logiikalla :D. ANNA PALAA! Joskus kompastuu, jopa kaatuu, mut ainoa mikä merkitsee on se että nousee ylös ja jatkaa!

Kuukkeli

Nan said...

Kuukkeli: kiitos kommentistasi ja ajatuksistasi :) Minusta on kiintoisaa ja mukavaa, että menneisyyden tapahtumia alkaa vaipua unholaan, nimenomaan niitä ikäviä. Saan kyllä vielä kiinni niistä silloisista ajatuksista ja tuntemuksista, jotka ajoivat valintoihini, joten nyt pystyn ymmärtämään tilanteita paremmin. Sekin auttaa. Ymmärrän ja ennen kaikkea ymmärrän nyt toimia toisin.

Löydän nykyisyydestä hyviä puolia. Jos haluan muutoksia elämääni, minun täytyy luopua joistakin nykyisistä hyvistä puolista elämässäni ja se on vaikeaa. Kun niitä hyviä juttuja on ja sen todella tuntee, kun miettii niistä luopumista!

Minulla on jotenkin ihan uusi fiilis verrattuna aiempaan. Tuskin se päälle näkyy, mutta minusta tuntuu melkein siltä, että voisin tehdä mitä tahansa :) Ihanaa viikon jatkoa sinulle!