Tuesday, April 05, 2016

Kenkäostoksilla

Tarvitsin kengät, joten päätin lähteä kenkäkaupoille. Olen sen verran nirsojalkainen, että en tilaa kenkiä netistä. On nimittäin erittäin epätodennäköistä, että sietäisin tilaamiani kenkiä jaloissani. Sovitan aina lukemattomia kenkiä, ennen kuin ehkä kelpuutan jotkut. Joten suuntasin siis kaupoille. Minulle kävi syksyllä huono tuuri, kun kaksista välikausikengistä kivi tuli pohjasta läpi ja sen jälkeen kengät ovat kastuneet aina, kun kävelen märällä asfaltilla. Kengät olivat toki halpiskenkiä, joten laatua ei kai pohjien osaltakaan voinut odottaa. Silti ärsyttää kaikkialle levitetty sora.

Tuossa olivat siis kaikki siistit välikausikenkäni, joten jalkojen jatkuva kastuminen alkoi motivoida kauppojen suuntaan. Ei oikein viitsi kaikkialle talvikengissä tai kumppareissa marssia. Ajatus kaupoille menosta heräsi oikeastaan siinä vaiheessa, kun kävelin erään parkkipaikan keskellä, ainoalla kuivalla kaistaleella ja vastaani tuli auto. En halunnut väistyä, koska olisin joutunut astumaan märälle asfaltille ja kastelemaan kenkäni. Siinä tovin seistessäni ja lopulta yhdellä jalalla pomppiessani sivuun pohdin, että ei näin voi kulkea, että hyppii kuivalta maalta toiselle kuivalle läntille ja yrittää astella siten, että kengänpohjan reikä ei osuisi maahan. Siis kaupoille.

Ensimmäinen hämmästykseni kenkäkaupassa oli valikoima. Toki tiedän, että kesä on tulossa, mutta silti hylly toisensa perään sandaaleita, balleriinoja ja avokkaita hämmästytti minua. En minä tuolla ulkona tuollaisilla popoilla nyt kulkisi. Onko tämä maa siirtynyt Keski-Eurooppaan? Talvikenkiä oli tarjouksessa, mutta en kulkisi nyt talvikengilläkään. Jonkin verran tilaa oli varattu kävelykengille, joita suuntasin siis katsomaan. En valitettavasti voi pitää korollisia kenkiä kuin vähän aikaa kerrallaan, joten katsoin matalakorkoisia, mustia, siistejä kävelykenkiä.

Hymy hyytyi hintalappujen kohdalla. Tavoittelemani kengät maksavat vähintään noin satasen. Sovittelin siis satasen kenkiä ja en voinut yksienkään kohdalla olla varma, että ne eivät hiertäisi. Yleensä nimittäin matalavartiset (siis varret matalammat kuin nilkkureissa) kengät hiertävät kantapäätäni. Olen törmännyt vain harvoihin poikkeuksiin. Eli maksaisin siis satasen riskikengistä?

Budjettini ei oikeastaan salli juuri minkäänlaisia kenkiä, joten hylkäsin satasen kävelykengät. Halpiskenkiä myyvissä liikkeissä vedin vesiperän. Niissä olisi ollut joistain malleista siedettäviä kenkiä siedettävään hintaan, mutta kokoa ei ollut. Minulla lienee naisten yleisin kenkäkoko, joten en varsinaisesti yllättynyt. Olen törmännyt ilmiöön ennenkin. On esimerkiksi turha kuvitella, että alennusmyynneistä tekisi löytöjä.

Mietin tulevia sateita ja sitä, miten kulkisin kengät märkinä. Päätin antaa vielä marketille mahdollisuuden. Lopulta ostin sieltä pitkin hampain siistit, tekonahkaiset tennarityyppiset kengät, jotka olivat halpiksen oloiset ja siihen nähden hinta oli mielestäni yläkantissa. Mutta pakko mikä pakko.

Nyt olen lampsinut uusilla kengilläni pari päivää. Ne ovat jalassa tosi miellyttävät, mutta tekonahka hiostaa. Se ei näillä säillä onneksi ole vielä ongelma, mutta eivät nuo kesäkengät ole. Päätin kuitenkin pärjätä noilla ja ostaa satasen kävelykengät sitten, jos joskus saan töitä. Arjessa voin tepsutella noilla ostamillani kengillä ja työhaastatteluun ja muihin siistimpää olemusta vaativiin tilaisuuksiin voin laittaa reikäpohjakengät. Ei kukaan haastattelussa näe, että jalkani ovat mahdollisesti märät, joten se ei haittaa.

Olen ollut tosi iloinen siitä, että voin kävellä mistä tahansa. Mahtavaa, että ei tarvitse väistellä märkiä kohtia ja miettiä kävelyreittejään. Pienestä sitä voi iloiseksi tulla, kun lähtötilanne on kurja :)

5 comments:

Between said...

Köyhän ei kannata ostaa halpaa, mutta kun köyhällä ei muita vaihtoehtoja ole. Yhdessä kenkäkaupassa sanottiin, että kunnon nahkakenkien hinta nousee niin korkeaksi, ettei niitä kukaan osta ja siksi niitä ei oteta edes tarjolla.

Nan said...

Ei tosiaan kannata ostaa halpaa. Toiset noista hajonneista halpiksista ovat muutenkin jo pohjasta hapertuneet, vaikka ovat olleet vain vuoden käytössä. Kunnon kengät kestävät vuosia ja siten hinta per vuosi tulee halvemmaksi. Minulla on esim. 15 vuotta vanhat talvikengät, jotka olen taas ottanut käyttöön muutaman vuoden tauon jälkeen (kun en ole raaskinut ostaa uusiakaan). Niissä on hieman korkoa, joten ne kipeyttävät jalkojani, jos pitkään kävelen. Nyt talvella pystyin kuitenkin kävelemään niillä varsin hyvin. Ne ovat nahkaiset ja laadukkaat, näyttävät melkein uusilta, jos siistii ja aikanaan käytin niitä paljon. Tosi hyvät kengät siis.

Onkin harmi, että köyhällä ei useinkaan ole varaa ostaa kunnon kenkiä, kun se tulisi ajan myötä halvemmaksi, mutta jos ei pysty ostamaan, niin ei pysty. En ihmettele, että tällaisena taloudellisena aikana laatukenkien menekki ei ole kovin hyvä.

Ryövärintytär said...

Kenkäongelmat ovat ikuisia. Minä kävelen lenkkeilyn ja hyötyliikunnan ansiosta arviolta 10-15km jok'ikinen päivä, ja siihen päälle vielä hölkkälenkit juoksulenkkareilla. Olen huomannut, etteivät mitkään kävelykengät kestä kauan ja juoksulenkkaritkin pitää uusia hinnasta riippumatta vähintään kerran kevään/kesän aikana, olivat sitten halvat tai kalliit. Olenkin päätynyt tallustelemaan yksinomaan edullisilla lenkkareilla nämä välikausiajat, vaikka se näyttääkin varmaan tosi urpolta ja maalaiselta olla koko ajan lenkkarit jalassa. Kesällä sitten ihmisten ilmoilla kesäkengillä, jotka nekään eivät koskaan kestä kauan. Jalkapohjat ovat järkyttävän huonossa kunnossa jatkuvasta liikkeellä olosta, mutta oletko huomannut, ettei jalkoja tule ollenkaan hoidettua? Aivan kuin ne olisivat jotenkin käsiä ja kasvoja vähäpätöisemmät, vaikka ne joutuvat rasitukselle joka päivä.

Anonymous said...

Ikävä kyllä nykyään kalliimmatkin kengät tehdään nykyisin heppoisemmin kuin aiemmin, esim nuo siun 15 vuotta sitten ovat paremman laatuisia kuin nykypopot. Eli hinta versus laatu ei ole enää suoraan verrannollinen. Ennen ommeltiin esim pohja kiinni kenkäaihioon, toki liimattiinkin, mut nää nykysäädökset ovat kieltäneet senaikuset liimat yms. olihan niis joissakin terveydelle vaarallisia aineita, kuten myös nahan värjäyksessä ja käsittelyssä käytetyissä aineissa.

Soon vähän niinku tuol autonrengaspuolella, halvemmalla ku saat ni kivet puskee kumin sisälle :-D.

Kuukkeli

Nan said...

Ryövärintytär: sinullahan on paljon liikuntaa! Se on tietysti hyvä asia, mutta vaatii enemmän kengiltä. Ei ihme, että kenkiä kuluu ja jalkapohjissakin näkyy. Minusta on ihan ok liikkua mukavilla kengillä (eli lenkkareilla ja vastaavilla) vapaa-ajallaan sinne ja tänne. Miksei työaikanakin, jos on sellainen työ, että ei haittaa. Vähemmän ymmärrän sitä, että hienoilla, mutta jaloille huonoilla kengillä pilataan jalat. Ymmärrän tuon halpojen kenkien suosimisen, jos hinnalla ei ole saanut parempaa kestävyyttä. Onhan minullakin nyt ollut jotain halpoja kenkiä, joiden kestävyys tosiaan on mitä on. Mutta nuo ovat toisaalta olleet tosi mukavia jaloissa. Jalkojen hoito jää tosiaan valitettavan vähälle. Talvella muistan hoitaa, kun jalkapohjat kuivuvat niin pahasti, joten rasvaamisesta tulee rutiini, jonka voi sitten taas kesäksi unohtaa :)


Kuukkeli: olen arvellut ihan samaa, että ennen kengät tehtiin kunnolla verrattuna nykyaikaan. Silti meinaan sortua ajattelemaan, että hinta kertoo laadusta :) Kai se kertoo enemmän merkistä kuin laadusta. Minulla on jotain ihan hyvälaatuisilta vaikuttavia kenkiä, kuten vaelluskengät ja kumisaappaat, mutta siistien kenkien puolella laatu löytyy noista vanhoista kengistäni. Uudemmat ovatkin sitten kiertäneet nopeammin käytön jälkeen roskiin, vaikka hintaa olisi ollutkin. Autonrenkaissa olisi kyllä enemmän motivaatiota edes yrittää löytää laatua :)