Sunday, November 18, 2018

Kylmäkiskoiset ja välinpitämättömät ihmiset

Olen viime aikoina tuntenut suurta kyllästymistä suomalaisten kylmäkiskoiseen välinpitämättömyyteen toisiaan kohtaan. Monista syistä johtuen ilmapiiri on kiristynyt, koventunut ja kylmentynyt, ja se on surullista. Häiritsevää itselleni on ollut erityisesti arjessa näkyvä välinpitämättömyys, empatiakyvyttömyys, ydinperheistyminen (joka sulkee muut ulkopuolelle) ja yksinäisyys. Kamalia asioita kaikki.

Tämän huomaa ihan kaikkialla. Ihmiset eivät kiinnitä muiden olemassaoloon huomiota muuten kuin siinä tilanteessa, jos muista on jotain harmia itselle. Kenties huomiota "annetaan" myös siinä tilanteessa, jos toisessa on jotain otettavaa, hyödynnettävää itselle. Muuten muiden olemassaolo on heille tyhjänpäiväistä, vaikka pieni ympäristön ja tilanteiden huomioiminen ei ihan hirmuisesti vaadi (tai ehkä heille vaatii, kun eivät osaa?).

Ydinperheistyminen liittyy myös yhteisöllisyyden katoamiseen. Kun itselle olemassa on enää korkeintaan ydinperhe (+ jotain ystäviä), niin muu maailma saa olla miten on. Ei edes yritetä ajatella yhteisöllisesti tai hyvän jakamista laajemmin, vaan pyöritään ihan vain parin ihmisen pienen pienessä piirissä ja muut saavat olla yksin tai omissa minipiireissään. Tämä on surullista erityisesti heille, joille ydinperheistyminen ei syystä tai toisesta ole mahdollista.

Empatiakyvyttömyyden huomaa, jos vähän vilkaiseekin uutisten kommentointia ja keskustelupalstojen kirjoittelemista. On hämmentävää, että sellaisia ihmisiä on oikeasti olemassa.

Yksinäisyys on kamalaa ja se taitaa olla leviävä tauti tässä maassa. Ihmisten kylmäkiskoinen suhtautuminen toisiinsa on tätä kehitystä ruokkiva voima. Aivan kuin olisi aivan ylivoimaista suhtautua muihin ihmisiin edes jotenkuten lämpimästi tai ystävällisesti.

Tämä tympääntymiseni johtuu monesta syystä, mutta hyviä esimerkkejä viime aikoina tästä ovat olleet mm. pihatalkoot, joissa kukaan ei oma-aloitteisesti sanonut sanaakaan minulle saati vilkaissut minuun (puhumattakaan auttamisesta). Toinen ärsyttävä asia on se, että tiedän, että vanhaan osoitteeseeni on mennyt minun postia (joo, tiedän, että osoitteen kääntäminen olisi kannattanut ottaa pitkäksi ajaksi). Jätin uuden osoitteeni asuntoon, mutta kun ihmiset ovat mitä ovat, niin luultavasti uusi asukas on heittänyt postini roskiin. En tiedä, mikä minussa on vikana, kun minulle on itsestään selvää, että toimittaisin huti menneen postin tavalla tai toisella eteenpäin (ja toimitinkin nykyisen asuntoni edellisen asukkaan postia).

Onhan ihmisissä helmiäkin, en lainkaan kiellä sitä. Mutta mun marssii päivästä ja askareesta toiseen ja näkee lähinnä yllä kuvatun kaltaista meininkiä, niin kyllä siinä usko on kovilla. Voin kun voisi tarttua ihmisiin ja ravistella heidät hereille.

4 comments:

velkanainen said...

Yksi pieni teko, hymy tai sana kerrallaan me voidaan kukainekin käydä taisteluun tommosta käytöstä vastaan. :) Ihmiset on myös aika arkoja tulemaan ulos niistä omista ympyröistään. Paljon on yksinäisyyttä ja tylytystä. Mutta paljon myös hymyä ja yllättäviä kohtaamisia. Toivottavasti sun syksy jatkuu hyvillä fiiliksillä kuitenkin! :)

Nan said...

velkanainen: olet aivan oikeassa, juuri näin :) Noita pieniä tekoja kannattaa viljellä ihan senkin takia, että siitä tulee lopulta itsellekin parempi fiilis kuin töykeästä käytöksestä ja ainoa asia johon voi vaikuttaa, on kuitenkin se oma käytös. Pienin askelin muuttaa edes omaa käytöstään, niin sekin on parempi kuin ei mitään. Myös tuo arkuus on varmasti ihan totta. On vaikeaa liikkua ulos omista ympyröistä, kun tässä maassa ollaan niin sulkeutuneita (tylyyden tai arkuuden vuoksi). Syksyni on mennyt pääosin onneksi hyvissä fiiliksissä :) En tiedä, mikä vaihe nyt on, kun tuollainen välinpitämättömyys ja tylyys on alkanut tympiä oikein urakalla. Ihanaa syksyn jatkoa sinulle! :)

Anonymous said...

Hyvä kirjoitus, kiitos. Nuo pienet teot on justiinsa sitä, mitä olen itsekin ajatellut: Jos tiuskaisen vieraalle kassajonossa tai muussa mahd. stressaavassa hetkessä niin mistä tiedän ettei se minun äyskäisy ole se oljenkorsi..
Tai kuten tänään kaupan maustehyllyllä kanssaihminen pyysi apuani, meille sukeutui hauska juttutuokio, saimme molemmat hyvän mielen.

Nan said...

Kiitos sinulle kommentistasi! Olet oikeassa, vaikka itsellä olisi kuinka huono olo, niin ei se ole syy purkaa sitä kanssakulkijoihin. Olen myös ilokseni törmännyt tilanteisiin, joissa minulta on pyydetty apua ja siitä tilanteesta on kehittynyt myös pieni jutustelu. Sellainen on ilahduttavaa :) Oikastaan ihan "vain" hymy on monessa tilanteessa tosi hyvä pieni ystävällisyys muita kohtaan.