Friday, February 01, 2019

Vilpoista tuppaa olemaan

Lumista talvea on nyt riittänyt ja se on ollut mukavaa. Hiihtokausi alkoi ja lumessa on saanut muutenkin taaperrella. Pakkanen on nipistellyt poskia ja välillä on ollut kauniita lumimaisemia ja tähtitaivasta.

Olen iloinen siitä, että on talvi, mutta siitä en ole iloinen, että kotonani lämmitys ei toimi kunnolla. Pattereiden kanssa on ongelmaa siten, että sisälämpötilaksi on muodostunut nyt 17 astetta (makuuhuoneessa on kylmempää, kun siellä patteri on kylmä). Lämpötila nousee hieman, kun olen kotona ja teen normaaleja kotiaskareita, mutta ei se suurta helpostusta tuo. Huollosta kävivät ilmaamassa patterit ja sen myötä lämpötila nousi kahdella asteella eli sentään tuohon seitsemääntoista. Töissä on mukava käydä lämmittelemässä, onpahan yksi syy lisää tuohon hommaan.

Nyt kun tätä kylmyyselämää on viettänyt yli viikon, täytyy sanoa, että se kiristää hermoja enemmän kuin olisin arvannutkaan. Kotona oleminen on joko peiton alla möllöttelemistä tai sitten yritän hermot kireällä ja palellen tehdä jotain kotiaskareita. Tietokoneen ääressä en juuri viihdy, kun paikallaan ollessa tulee kylmä. Toki pidän nyt enemmän vaatteita päällä, mutta ei ne silti auta pitämään kaikkea kylmää loitolla. Vähintään nenänpää on jäässä, jos ei muu.

Yritän miettiä illoille harrastuksia ja muuta tekemistä, jotta ei tarvitsisi olla kotona ja palella. Nyt sitten koitti viikonloppu, joten ehkä vetäydyn peiton alle. Siivoaminen voisi olla hyvä tekeminen, kun siinä varmaan tarkenee, ainakin toppahousuissa ja villapaidassa. Olen alkanut huomata itsessäni orastavaa suuttumusta tästä tilanteesta. Pattereiden ilmaamisen jälkeen "työn piti jatkua" (ilmoituksen mukaan), mutta mitään ei tapahdu. Ärsyttää sekin, kun piti siirtää tavaroita ja kasveja pattereiden edestä ja nyt niitä ei saa laitettua paikalleen.

Ei oikein tekisi mieli haaskata rahoja lämmityslaitteen hankkimiseen (+ sähköön), kun sellaista ei pitäisi tarvita. Tiedän, että makuuhuoneen patterissa on ongelmana ainakin termostaatti, joten yksi vaihtoehto olisi käydä ostamassa (taas rahan haaskausta sellaiseen, mitä ei pitäisi tarvita) työkalu, jolla termostaatin saisi irti. En vain tiedä, jaksanko vääntää termostaattia auki työkalullakaan, joten tämä olisi epävarma tuhlauskohde. Yksi vaihtoehto ensi viikolle olisi heittäytyä hankalaksi tässä lämmitysasiassa, mutta en tiedä, mikä on oikea kohde. Ja toki yksi vaihtoehto olisi löytää sisäinen rauha tässä asiassa ja palella leppoisalla asenteella. Tuohon viimeiseen ei ole ainakaan juuri nyt mitään kykyä.

Hrrrrr, kyllä olisi luksusta, jos olisi 20 astetta ja koleus väistyisi. Mitää tropiikkia en todellakaan kaipaa, viime kesän kauhut muistuu vieläkin mieleen.

3 comments:

Liiolii said...

Samat tunnelmat oli täällä, syynä juuttunut patterin termostaatti. 18.2°C oli, eli lämpimämpää kuin sinulla, mutta kyllä se rassasi. Odotin huoltomiestä vajaan kuukauden, hmm... Ja ehdin ostaa sähköpatterin siinä välissä.

velkanainen said...

Tiedän tunteen, olin useampi vuosi sitten kevättalvella vaihdossa keskieuroopassa ja siellä sisällä 15-17 astetta aluun lämmintä. Yritin kämppäkavereille sanoa että laitetaan sähkölämmitys päälle, eivät suostuneet, kun liian kallista. Sanoin että maksan ja laitoin päälle, laittoivat aina pois. Siellä piti nukkuakkin villapaidat päällä ja pipo ja lapaset käsissä ja vähänä se oli perseestä. Tsemppiä! Toivottavasti ongelma ratkeaa pian!

Nan said...

Liiolii: nämä ongelmat taitaa talviaikaan olla varsin yleisiä. Odottelu on ikävää, omalla kohdalla huoltomies tuli heti seuraavana päivänä, mutta hän ei korjannut makuuhuoneen termostaattia. Nyt sitten odottelen sen korjaajaa. Tilanne on nyt hieman kohentunut, olohuoneessa on välillä jopa 19-20 astetta (kun makuuhuoneen ovi on kiinni, siellä on kyyyyylmä), kun olen hääräillyt kotona ja kodin laitteet ovat tuoneet lisälämpöä.

velkanainen: kiitos, kyllä tämä omanlaistaan tsemppaamista vaatii :) Kyllä tuo kokemuksesi ikävältä kuulostaa, keskieuroopassa ei varmaan ole lämmitysasioita mietitty niin kuin täällä. Ehkä kämppiksesi eivät uskoneet, että olisit maksanut sähkön. Ihme, että he viihtyivät noin kylmässä, mutta ehkä olivat tottuneet tms. Mutta joo, eihän tänne kuole, mutta asumusmukavuutta kylmyys kyllä laskee merkittävästi.