Saturday, March 29, 2014

Liikkumista, palautumista

Minua on puraissut liikuntakärpänen nyt kunnolla. On ollut ihanaa liikkua, hikoilla ja puuskuttaa, antaa lihasten kipeytyä ja parantua. Olen käynyt ryhmässä, jossa liikutaan kunnolla hiki päässä ja se on tuntunut aivan mahtavalta. Olen kaivannut sellaista liikuntaa, jossa saa hieman koetella rajojaan ja jossa todella tuntee kropan tekevän töitä. Tuollaisen treenin jälkeinen olo on myös aivan huikea, koukuttava!

Tällä ihanuudella on nyt sitten ilmennyt myös kääntöpuoli: palautumisen hitaus. Jos käyn päivällä tai illalla vetämässä kunnon hikitreenin, kehoni ei ehdi palautua ennen yötä. Tämä tarkoittaa sitä, että nukun korkeintaan tunnin pätkissä yön, oikein kunnon koiranunta siis. Kehoni rullaa ylivireänä tuhatta ja sataa ja rauhoittumisen voi vain yksinkertaisesti unohtaa. Ei onnistu. Seuraavana päivänäkin on vielä tosi ylivireä olo, mutta iltaa kohti alkaa rauhoittua. Tuollaisesta kunnon korkeasykkeisestä treenistä palaudun siis melkein vuorokauden, ennen kuin keho alkaa hiljalleen rauhoittua.

En muista tällaista aikaisemmin olleen, joten iän karttumisen piikkiin tämä taitaa mennä. Täytyy sanoa, että on kurjaa! En silti aio luopua tällaisesta treenistä, mutta usein näitä ei kyllä voi tehdä. Yhden huonon yön viikossa kyllä sietää, mutta ei niitä montaa voi kerätä ilman että arkiaskareet kärsivät. Voisikohan tuota palautumista jotenkin nopeuttaa? Nopeutuuko se ajan myötä, jos vain sinnikkäästi treenaa?

3 comments:

Katja - Tässä ja Nyt said...

Illalla tehokas liikkuminen saa minutkin ylikierroksille yötä vasten. En osaa sanoa mikä siihen auttaisi. Tosin nyt "jumppa-tunnit" on sellaiseen aikaan ettei niillä vaikutusta :)

nainen.kuvastimessa said...

Olen myös koukuttunut tuollaiseen treeniin. Palatumista minulla edesauttaa hyvin lämmin kylpy jumpan jälkeen ja pieni iltapala ja juotavaa, teetä tai mehua. Ja sitten loikoilua ja vaikka lukemista ennen yöunia. Liian myöhäisiin jumppiin en mene, koska rauhoittuminen ottaa oman aikansa.

Toivottavasti löydät oman tapasi rauhoittua hikiliikunnan jälkeen, sillä sen hyviä vaikutuksia on niin monta, sekä kehoon että mieleen...=)

Nan said...

Katja: se olisikin hyvä, jos aina voisi rehkiä riittävän aikaisin :) Yritän löytää keinoja palautua ja rauhoittua, saa nähdä, löydänkö mitään.


Nainen.kuvastimessa: kiitos vinkeistä :) Minulla ei ole mahdollisuutta kylpyyn, mutta muihin rauhoittumiskeinoihin voisin kokeilla panostaa. Olen myös ajatellut, että oikeanlainen ruoka voisi olla hyvä juttu. Joskus tulee nimittäin sellainen tunne, että vaikka söisin, jotain jää saamatta. Keho jää ikään kuin ilman tarvitsemaansa. Josko jokin palautusjuoma/syötävä auttaisi. Tuollainen hikiliikunta on kyllä ihanaa ja todellakin koukuttavaa! :)