Sunday, December 23, 2007

Kirjapino kasvussa - ja jotain luetuistakin

Minulla on nyt valtavan monta kiinnostavaa kirjaa jonossa odottamassa lukemista. Tuskin maltan odottaa! En ole taaskaan viime aikoina juuri ehtinyt syventyä hyvään kirjaan, mikä on harmi. Lukeminen on kuitenkin aivan loistava keino saada liikettä pään sisälle.

Päivitin hieman kirjalistaani, joka on laahannut ajasta jäljessä viikkoja ja jopa kuukausia. Montaa sanaa lukemistani kirjoista en nyt tähän laita, mutta jotain mainintaa kuitenkin.

Kaari Utrion "Saippuaprinsessa" oli erittäin perinteistä Utriota, viihdyttävä ja lämminhenkinen tarina. Sen luki ihan mielellään, vaikka ei se mitenkään erityisesti koskettanutkaan. "Jossakin on ilo" (Ben Furman & Jussi Valtonen) -kirjaa en lukenut ihan kokonaan, vaan yritin löytää kiinnostavia pätkiä sieltä täältä. Kirjahan antaa tietoa masennuksesta, ja kun en juuri nyt ole ollut innostunut lukemaan aiheesta, niin kirja ei jaksanut sytyttää. Kyllä se varmasti kuitenkin antaa ihan kivasti tietoa aiheesta kiinnostuneille, joten en sitä tältä lyhyeltä vilkaisulta lähtisi tyrmäämäänkään.

Ylistän kuitenkin Andrew Solomonin "Keskipäivän demoni - masennuksen atlas" -kirjaa. Se on ehdottomasti paras lukemani masennusaiheinen kirja. Kirja alkaa kuvauksella kirjailijan omista kokemuksista, mikä tempaisee heti mukaansa. Sen jälkeen masennusta käsitellään monelta kantilta; kirjasta löytyy mm. historiaa, politiikkaa, evoluutiota. Vaikka kirja onkin todella paksu, se imi mukaansa ihan alusta loppuun. Luin kirjan kokonaan, vaikka kirja onkin koottu siten, että sitä voi lukea osissakin. Jos esimerkiksi masennuksen hoidon historia ei jaksa kiinnostaa, se kappale on helppo hypätä yli,

Voisin kirjoittaa paljonkin hyvää "Keskipäivän demonista", mutta enemmin suosittelen, että se kannattaa lukea, jos masennus aiheena kiinnostaa. En voi kuitenkaan olla mainitsematta erästä ihanan toiveikasta asiaa, joka jäi kirjasta erityisesti mieleeni: kirjailija kirjoittaa, että masennus tekee hyvistä ihmisistä parempia. Olen samaa mieltä; tokihan vaikeudet koulivat ihmisiä, vaikeuksien käsitteleminen pakottaa ihmisen ajattelemaan asioita, mikä tuo syvyyttä ja ymmärrystä ihmiseen. Asiat eivät ole enää yhtä yksinkertaisia kuin ennen, vaan asioilla on merkityksiä ja eri puolia, omilla ja toisten toimilla on selvemmin syynsä ja seurauksensa, ja niitä kenties osaa käsitellä vähän vähemmän mustavalkoisesti. Lisäksi toisiin ihmisiin osaa suhtautua erilailla kuin ennen, kun oma kipu on tuttu.

Ja nyt sitten uusien kirjojen kimppuun!

No comments: