Friday, April 24, 2009

Orjameininkiäkö?

Minusta tuntuu jotenkin epämääräisesti siltä, että nykyään vallalla on piilo-orjuuttaminen. Jos ennen muinoin joko oli selkeästi vapaa tai orja, nykyään tuollainen piilotetaan jonnekin kapitalismin, "hyvinvoinnin" ja demokratian alle. Kun uutisointia seuraa, huomaa hyvin sen, että ylempää jaetaan kaikenlaisia pakkoja olla kokopäiväisessä työssä mahdollisimman nuoresta mahdollisimman vanhaksi. Poikkeavista ratkaisuista näyttää löytyvän vain erilaisia taloudellisia rangaistuksia (esim. opintotukikuukausien rajaaminen, jos erehdyt opiskelemaan väärää alaa, tukien kariseminen vähäisenkin työnteon myötä, karenssit yms.).

Työpaikat ovat keskittyneet kaupunkeihin, joissa olisi melkein pakko asua, jos toimeentuloa haluaa. Kaupungeissa asuminen taas maksaa maltaita, joten töitä täytyy tehdä ja mieluusti vielä paljon. Työmatkatkin saattavat olla kaupungeissa pitkiä tai ainakin hankalia, mikä taas mahdollisesti maksaa lisää ja vähäistä vapaa-aikaa aikaa kuluu. Kaupat ovat muuttumassa entistä suuremmiksi halleiksi automatkojen päähän. Kuluttajia kannustetaan ostamaan kaiken maailman roskaa hyvinvoinnin ja viihteen nimissä. Tavoite siis taitaakin olla: asukaa ahtaasti ja kalliisti kaupunkien kerrostalolähiöissä, kuluttakaa ja kuluttakaa, omistakaa oma peltikottero ja käykää sillä hypermarketeissa, joissa muutkin "mielellään" jonottavat. Kaameaa.

En tiedä... mitä enemmän asioita miettii, sitä inhottavammalta tuntuu ajatus siitä, että joutuu myymään suurimman osan ajastaan, jotta saa sen verran rahaa, että pystyy maksamaan ylihintaisia maksuja. Samalla täytyy asua jossain, missä ei edes halua asua, ja jonottaa joka paikkaan.

Oikeastihan vapaus on se tavoiteltava asia. Ihannehan olisi se, että voisi asua siellä, missä haluaisikin ja tehdä töitä vain sen verran kuin se on toimeentulon kannalta välttämätöntä. Tätä ei vain tämä nykyelämisen "orjameininki" missään määrin tue. (Joo, voisin toki muuttaa johonkin korpeen ja työvoimaviranomaisten pakottamana tehdä orjatöitä silloin tällöin - ellen sitten itse keksi toimeentuloa itselleni jostain.)

Tuo mikälie mediamaksukin on mielestäni vain yksi orjuuttamisen muoto.

2 comments:

päivänsäde said...

Minusta on kummallista, että tuo mediamaksu on noinkin korkea. Kuvittelin, että niitä jotka eivät maksa nykyistä tv-lupaa on paljon enemmän ja että kaikille jaettuna tuo nykyinen reilu 224e tippuisi enemmän kuin 45e. Tuntuu jotenkin väärältä näin matalapalkkaisena yhden hengen taloudellisena, ja vielä kun en YLEn ohjelmia katso vuodessa kuin ehkä kolmea.

Nan said...

Ajattelen ihan samoin, yllättävän korkea tuo maksu on ja se varmasti tulee nousemaan joka vuosi reilusti, kuten nykyinen tv-lupakin. Minustakin on ihan kohtuutonta, että tuo sama maksu tulee kaikille talouksille samana: siinä kärsii nimenomaan köyhät ja yksinasujat. Tällaisessa asiassa pitäisi lisäksi olla vapaus valita, koska eivät kaikki käytä noita maksulla rahoitettavia medioita. Minusta paras ratkaisu olisi ollut budjetoida ylelle rahat.