Monday, June 15, 2009

Työelämä kovenee

Olen blogissani kritisoinut työnantajaani ja työkavereitani jonkin verran, vaikka usein mielessäni pistääkin se, että "saako" niin tehdä. Kirjoitan anonyyminä enkä paljasta "oleellisia" tietoja, mutta silti tahoista ja henkilöistä valittaminen tuntuu jotenkin väärältä. Toisaalta olen ajatellut asiaa siltä kannalta, että ei minulla oikeastaan ole ketään henkilöä tai mitään kanavaa, johon avautua asioista, joten miksi en voisi kirjoittaa asiaa täällä, internetissä sijaitsevassa pienessä lokerossani. On täällä valittaminen siis oikein tai väärin, aion edelleen jatkaa rajoitettua kritisointiani. Ei sekään oikealta tieltä tunnu, että kaiken inhottavan vain sulkee sisäänsä ja kestää... vaikka täytyy sanoa, että asioilla on aina useampi puoli eikä omani toki ole se koko totuus. Se on vain "totuus", jonka minä näen ja koen juuri nyt.

Ennen kritisointia täytyy mainita, että on työssäni ja työkavereissani helmiäkin, todellakin. Suuntaus viime aikoina on vain ollut selkeä, sekä työnantajan puolelta harkittu, ja se suunta on huonontuminen.

On ollut uskomatonta seurata viime kuukausina, kuinka työilmapiiri romutetaan täysin harkitun näköisesti ja tietoisin askelin aivan oppikirjamaisesti. On jotenkin vaikea uskoa, että ihan kaikki askeleet olisivat olleet harkittuja, mutta en voi sitä oikeasti tietää. Suunta on ollut kuitenkin selkeä. Asioita on pehmitetty erilaisilla voivotteluilla, maailmantalouteen vetoamalla, kauniilla kirjoituksilla ja pehmittely-yrityksillä, mutta taustalla jylläävät kovat voimat, kova johtajuus ja markkinavoimat. Vaikka olisi sata kaunista kirjallista tavoitetta, niin käytännön toimet ne merkitsevät, ja tarkemmin ajateltuna nimenomaan ne ovat olleet (piilo)inhottavia.

En viitsi kaikkea inhottavuutta luetella, mutta epävarmuuden ylläpitäminen ja pitkittäminen on yksi asia. Työntekijöiden yllyttäminen kilpailemaan toisiaan vastaan on myös yksi ja suosikkityöntekijöiden näkyvä suosiminen. Työntekijöitä voidaan todellakin laittaa arvojärjestykseen, jonka annetaan hieman näkyäkin. Tärkeintä tuntuu olevan se, että työntekijät eivät liikaa luota asemaansa ja heidät laitetaan ponnistelemaan pelolla ja keskinäisellä kilpailulla.

Minä en millään taivu tuollaisiin inhottavuuksiin eivätkä ne motivoi minua, päinvastoin. En  ole enää sitoutunut, innostunut ja kiinnostunut. Minulle tulee ihan sellainen olo kuin olisi myymässä aatteitani, kuten vihreät ovat hallituspaikkansa vuoksi tehneet, ja se ei tunnu kivalta. Samalla minun olisi kuitenkin syytä muistaa, että työelämä on vain työelämää eikä sitä ole syytä ottaa turhan vakavasti. Hankin rahaa itselleni ja sillä siisti. Muuta olisi kiva olla, mutta juuri nyt ei ole ja sillä siisti. Työelämä on koventumassa ja kehitys jatkuu siihen asti, kunnes... mitä? En minä vain tiedä. Toivottavasti koveneminen ja ns. tehostaminen joskus loppuvat.

Pitäisi pohtia joskus jotain muutakin taas kuin näitä työelämän kovenemiseen liittyviä asioita, mutta toisaalta kirjoitusaiheeni kumpuavat sen hetkisistä murheistani ja iloistani. Juuri nyt minä haaveilen hyvästä työelämästä, jota kohta ei ehkä ole muualla kuin unissa...

4 comments:

AAMU said...

Minulla on sama vahva tunne, että työelämässä on viime vuodet menty jokin oppikirjan mukaisesti suuntaan, joka työntekijän kannalta olen pelkästään alaspäin. Minulta on kadonnut tyystin usko ja kunnioitus ns. ylempiini, ja solidaarisuutta riittää vain suhteessa työtovereihin.

Hupaisan kauhissani olen seurannut, miten monella takki kääntyy: taas uudessa uudessa muutoksessa halutaan hakea itselle uudet vahvat asemat: pitää tavalla tai toisella kumartaa vallalle ja ilmoittautua sen kaveriksi.

Näitä katkeran-suloisia (vai -suolaisia) tuntemuksia purin blogissani viime kesällä ollessani sairaslomalla. Nyt on tasaisempaa, mutta entinen meno jatkuu ympärillä, ja osa-aikaeläkkeen ikäraja uhkaa taas karata muutaman vuoden eteenpäin...Onnekksi opin, että elämää on työn ulkopuolellakin.

Ipo said...

En minäkään tiedä, mistä löytyy lopullinen raja huononemiselle ja mitä sitten tapahtuu.

Ahdisti, kun luin muutama päivä sitten jotakin sepustusta siitä, että suomalaisten yritysten tulisi ottaa oppia kiinalaisesta työelämästä. (Ihan kuin eivät olisi jo ottaneet – ikävä kyllä!)

Itse haaveilen ulkomaille muuttamisesta (mutta ei totisesti Kiinaan). En tosin tiedä onko sielläkään asiat kovin paljon paremmin...

Tsemppiä sulle!

Hehkuvainen said...

On se hyvä muistaa että elämää on työn ulkopuolellakin :). Tosin jos töissä on kurjaa, ei sitä voi niin vain sivuuttaa :/.

Työelämästähän minä en tiedä mitään, kun olen niin kauan ollut sieltä pois. Olenko onnekas vai en, siitä voi olla montaa mieltä. Välillä näitä sinun juttuja lukiessa alkaa kauhistuttaa, että työelämä on nykyään niiiiiin kovaa etten minä tule pärjäämään siellä lainkaan :/. Mutta kyllä minä lapsellisesti uskon pärjääväni - ja jopa viihtyväni jos vain löydän itselleni sopivan paikan.

Niin kauan kuin kyse on bisneksestä, rahan tekemisestä, on hommasta reiluus kaukana. Vahvat ja ovelat (=häikäilemättömät) pärjäävät kisassa, joustavammat saavat joustaa kunnes eivät enää kestä.

Nan said...

Aamu: Kokemuksesi kuulostavat kovin samoilta kuin minulla on ollut. Solidaarisuus työkavereita kohtaan on tosin meillä ollut vähän heikkoa, kun on pitänyt kilpailla työpaikoista ja ylennyksistä. Yhteishenkeä ei toisin sanoen ole. Tuo takin kääntäminenkin on niin tuttua: on kamalaa, kun ensisijaisesti kaveerataan sen kanssa, josta on itselle eniten hyötyä. Minä olen siis kärsinyt siitä, kun en ole kaveerannut "oikeiden" ihmisten kanssa, eikä minun kanssani kaveerata, koska en ole "oikea" ihminen. Arvojärjestys näkyy räikeästi.

Hyvä, jos sinulla on edes hieman tasaisempaa nyt. Tuo osa-aikaeläkkeen ikärajan nosto on käsittämätön: mielestäni pitäisi tarjota enemmän mahdollisuuksia joustoihin työn määrässä, kun pitäisi saada ihmiset jaksamaan töissä enemmän (ja toisaalta eihän töitä muutenkaan riitä kaikille). On tosiaan tärkeää oivaltaa, että elämää on (ja erityisesti onkin) työn ulkopuolella.

Ipo: minustakin tuntuu, että Kiinasta on otettu oppia. Selvästi jostain on tullut uutta työelämän ja johtamisen mallia, ja nyt saamme tuntea sen nahoissamme. En minäkään tiedä, onko ulkomailla asiat paremmin, mutta ehkä jossain maassa voisi olla ne itselle tärkeät asiat paremmassa jamassa kuin täällä, ehkä?

Hehkuvainen: töissä ollaan niin monta tuntia viikosta, että kyllähän siellä viihtyminen vaikuttaa kaikkeen hyvinvointiin, vaikka kuinka yrittäisi ajatella toisin. Silti kuitenkin on hyvä muistaa, että työ on VAIN työtä.

Minä uskon, että pärjäät työelämässä tosi hyvin :) Sinun pitää vain löytää juuri itsellesi sopiva paikka. Luulisin, että tiukkaa bisnestä ja tulosta takova paikka ei ole sellainen, mutta uskon hyviäkin työpaikkoja vielä olevan.