Saturday, January 12, 2013

Tavoitteita vuodelle 2013

Ajattelin ensin hieman lykätä uudenvuodenlupausteni (eli tavoitteiden) tekemistä, kun tunsin tarvetta pohtia niitä syvällisemmin. Sitten kuitenkin huomasin jääväni jumittamaan sellaiseen asiaan, joka ei ole niin iso ja tärkeä, että sitä kannattaisi päivästä ja viikosta toiseen pohtia. Eli nyt listaan jotain ei-niin-vakavia tavoitteitani tälle vuodelle. Tavoitteenani on siis lähinnä kannustaa itseäni elämässäni eteenpäin eikä hampaat irvessä suorittaa "lupauksia".


  • Pyrin tekemään mahdollisimman paljon uusia asioita sekä ajattelemaan ja näkemään asioita uusilta näkökannoilta. Tämä on viime vuodelta tuttu, mutta haastavaksi osoittautunut, joten jatkan tätä. Tämä sopii erityisen hyvin tähän aikaan, kun elämässäni puhaltavat muutoksen tuulet. On siis tärkeää, että en jää katselemaan asioita kapeasta näkökulmasta, vaan näen mahdollisuuksia sielläkin, missä niitä ei alkuun näyttäisi olevan. Lisäksi kokeilemalla uusia asioita voin oppia jotain uutta itsestänikin. Uudet asiat voivat olla pieniäkin, uutta sisustukseen tai uusi harrastus.
  • Huolehdin hyvinvoinnistani. Tämä on tärkeä pohja kaikelle. Olen huomannut, että sen horjuessa, moni muukin asia horjuu. Tavoitteenani on siis monipuolista liikuntaa vähintään saman verran kuin viime vuonna, hyvien kirjojen lukemista, uuden opettelua yms. ja kaikkea tätä sopivassa suhteessa. Terve mieli ja keho.
  • Kuuntelen ja seuraan omia arvojani, toteutan omia elämänhaaveitani ja -tavoitteitani. Olen erityisesti menneisyydessäni tinkinyt aivan liikaa omista arvoistani ja haaveistani. Nyt tavoitteenani on irrottautua tuosta niin paljon kuin se on mahdollista ja olla uskollinen ennen kaikkea itselleni. Minulla on yksi oma elämä ja se on todellakin omani. Haluan, että se näyttää minulta ja että teen niitä asioita, joita haluankin. Käytännön tasolla pyrin olemaan astetta itsekkäämpi (mutta hyvällä tavalla) ja tekemään pieniäkin asioita siten, että koen toteuttavani itseäni ja arvojani. Jos haluan esimerkiksi jotain nättiä kotiini, teen tai hankin sen miettimättä sitä, miltä se kenties muiden silmiin näyttää.
  • Opiskelen opintoni siihen pisteeseen, että voin halutessani valmistua. Tämä on täysin mahdollinen tavoite.
  • Teen kesälomalla pienen (tai suuren) luontoretken ihan yksin. Tämä on minulle todella haastava tavoite, koska jostain syystä pelkään luonnossa yksin tosi paljon. Pelkään ihan järjettömästi pimeää, karhuja ja susia. Kesä sulkee pois pimeyden, mutta sudet ja karhut ovat edelleen ongelma. Tai siis eihän ne ole ongelma kuin omassa päässäni, mutta silti... Tämän tavoitteen tavoitteena onkin siis tehdä jotain järjettömille peloilleni, jotka rajoittavat asioita, joita haluan elämässäni tehdä. Tämä liittyy osittain myös ensimmäiseen tavoitteeseeni.
Tässä on jotain pohdinnoistani ja enemmänkin on päässäni pyörinyt. Tämä kuitenkin riittää tällä erää. Haastetta riittää taatusti näissäkin :)

2 comments:

Joku said...

Omista arvoista kiinni pitäminen, jos kokee ne hyviksi, on arvokas tavoite, ja usein haastava muiden ihmisten joukossa. Siksi niistä muistuttaminen on hyvä asia. Kiitos siitä myös omasta puolestani.

Nan said...

Joku: omista arvoista kiinnipitäminen on ihan valtavan vaikeaa. Miten pitää niistä kiinni siten, että kunnioittaa omia oikeuksiaan ja itseään, mutta kuitenkin siten, että ei torju ja tyrmää muita? Rajojen vetäminen tässäkin on haastavaa.