Monday, April 26, 2010

Vetämättömyyttä ja kadonneita rytmejä

Olen ollut väsynyt. Olen pohtinut pääni pyörälle, että mistä se voi johtua: miten voi väsyttää, jos nukkuu riittävästi, syö ainakin melko hyvin, muistaa vitaamiininsakin ja vuorokausirytmi on melko säännöllinen? Minä voisin todennäköisesti nukahtaa ihan mihin aikaan tahansa. Aamuisinkin (on heräämisaika mihin aikaan tahansa) voisin nukkua loputtomiin: herätessäni minun on pakko nousta heti ylös, koska nukahdan muuten sekunneissa uudelleen. Rasittaa.

Veriarvonikin ovat kunnossa. Ehkä kyse on siis vain työstäni, arkirytmistäni, toipumisestani ja sen sellaisesta. Ehkä vielä etsin arkirytmiäni.

Olenkin pohtinut, että mikä oma vuorokausirytmini oikein onkaan. Mihin aikaan minun olisi hyvä mennä nukkumaan ja milloin olisi hyvä herätä. Tuntuu nimittäin siltä, että aina on huono aika, mutta ei kai se niinkään voi olla. En enää tiedä edes sitä, paljonko tarvitsen unta, kun mikään ei tunnu riittävän. Voin nukkua 8 tai 10 tuntia ja oloni on melkolailla sama. Joskus 8 tuntia oli suunnilleen riittävä.

Hyväksyn sen, että en ole juuri nyt niin jaksava kuin joskus olen ollut, mutta se ei paljon auta, jos arkirytmi pakottaa itseni itselleni epäsopivaan muottiin. Päivälläkin olisi hyvä pitää lepotaukoja rauhallisessa ympäristössä, jotta jaksaisin, mutta työelämä tarjoaa pelkkää pakkopirteää puurtamista x tuntia päivässä. Yritä tässä nyt sitten tasapainotella ja löytää rytmejä!

Eniten minua oikeastaan rasittaa se, että olen varsin vetämätön: on vaikea alkaa tehdä mitään, kun on vain väsynyt ja veltto olo. Enimmäkseen. Välillä olen ollut toki pirteäkin. Omistuista on se, että vaikka vetelehdityttää, mielialani on ollut enimmäkseen varsin hyvä. Moni päivä onkin mennyt pirteissä merkeissä iltapäivän puolelle, mutta sitten ikään kuin minusta vedettäisiin töpseli irti ja loppupäivän venyttelen lähinnä leukojani.

Eiköhän tämä kuitenkin tästä. Minulla on ollut kuitenkin mieli pirteä ja toiveikas ja olen löytänyt itsestäni paljon uutta. Minulla on ollut jotenkin sisäisesti vahva ja itseni hyväksyvä olo, vaikka muuten en olekaan yhtä jaksava kuin aiemmin, ja tätä uutta vahvuutta en haluaisi mistään hinnasta vaihtaa pois!

6 comments:

Pellon pientareella said...

Jos katsoisit vähän pidemmän aikaa tuota väsymystä, antaisit sen tosiaan olla vain ja nukut tarpeeksi? Sinähän liikut ja syöt hyvin kuitenkin, etkä enää liikaakaan huhki? Kiva kun mieli on pirteämpi! Onko omega-3:set kunnossa (kala, saksanpähkinä, tuore pellavarouhe)? Minä tarvitsen ehdottomasti 8 h yössä, minimi. Usein nukun kauemminkin. Tiedän, että yksi syy burnoutiini oli aikoinaan myös aivan liian lyhyet (4-6 h) yöunet. Joogit sanovat, että hyvä vuorokausirytmi olisi nukkua klo 22-6. Ei kyllä onnistu minulta, yökukkujalta...

Anonymous said...

Minusta tuntuu niin monesti sivujasi lukiessa, että ihan kuin lukisin omia ajatuksiani! Kirjoituksesi ovat auttanett minua suuresti jaksamaan tänä keväänä. Olen laillasi pohtinut väsymystäni. Syön monipuolisesti ja pyrin liikkumaan säännöllisesti, mutta aina vaan tuntuu väsyttävän. Nukun 8-12 tuntia mahdollisuuksista riippuen ja kunnon yöunien ja aamupalan jälkeen tunnen oloni jo niin väsyneeksi että tekisi mieli jo käydä nukkumaan. Välillä vapaapäivänä anankin itselleni luvan käydä sohvalle päiväunille ja saata nukkua 3 tuntia oikein helposti.


Vaatiiko pää ja keho vain tätä kaikkea palautuakseen totaalisesta loppuunpalamisesta. Välillä meinaa vain usko loppua, kun iltaisin on olo että töpseli on irroitettu seinästä.

Hehkuvainen said...

Olet kirjoitellut viime aikoina useitakin sellaisia kirjoituksia joihin olisi ollut kiva kommentoida, mutta en vain ole oikein ehtinyt. Pahoitteluni!

Jos kaikki veriarvoja myöten on kunnossa, ei minusta ole syytä huolestua siitä että uni maistuu, varsinkin jos mieli on kuitenkin lopulta positiivinen uuden vahvuuden myötä.

Uskone että keholla vie paljon aikaa toipua pitkään jatkuneesta rasituksesta, väsymys voi vaivata todella kauan.

Jatka vain terveitä elämäntapojasi ja itsesi hemmottelemista siinä määrin kuin se suinkin on mahdollista :).

Nan said...

Pellon pientareella: minustakin tuo on hyvä idea, että katson väsymystäni pidemmällä aikavälillä. Se (uupumus), mikä on tullut pitkän ajan kuluessa, tuskin hetkessä lähtee pois. Minäkin arvelen tarvitsevani paljon unta, mutta ehkä tuota asiaa minun ei kannata juuri nyt pohtia, vaan tehdä asioita, jotka auttavat minua lepäämään ja voimaan paremmin.

Käytän omega-3 valmisteita kalan yms. lisäksi. Olen kokenut sen parantavan oloani, vaikkakaan ei se väsymykseeni näytä auttavan.

Minusta tuntuu, että jokaisella on oma vuorokausirytminsä. Jos sinulla ei näytä millään toimivan tuo 22-6, niin tuskin se on ainoa oikea... Omaa rytmiäni en tiedä enkä taida nyt hakeakaan, kun tunnen lähinnä olleeni vuosikaudet sekä ilta- että aamu-uninen.Anonymous: Kiitos kivasta palautteestasi ja kommentistasi! Minusta tuntuu, että on varmaan normaaliakin, että kuormituksen jälkeen unta tarvitsee paljon ja että sitä aikaa voi kestää pitkäänkin. Kyllähän stressi käsittääkseni voi aiheuttaa "vaurioita", joita tarvitsee korjata pitkään. Sitä on vain vaikea käsittää, että kuinka pitkään... loputtomiin?!

Kuulostaa tutulta tuo väsymyksesi, omani on tosiaan vähän samanlaista... on turhauttavaa, kun tietää tekevänsä asiat oikein (liikkuu, lepää, syö hyvin eikä rehki liikaa), mutta silti vain väsyttää :( No, annetaan itsellemme aikaa toipua ja levätään!Hehkuvainen: ei tarvitse pahoitella, sinullahan on itselläsikin ollut paljon aktiviteettejä viime aikoina! Kiitos kannustuksestasi, aion jatkaa itseni hemmottelemista :) Pitäisi nyt vain malttaa mielensä ja levätä, vaikka tuntuukin hullulta, että lepääminen ei vie väsymystä pois ja että väsyy hetkessä. Kai tämä tie on kuitekin oikea ja pitää olla armollinen itselleen!


---

Kiitos teille kommenteistanne ja mukavaa viikon jatkoa!

Pellon pientareella said...

Niin vielä sellaista, että nopeat hiilihydraatit ja sokerihan saavat ainakin minut ihan tukkoon. Valkoisen vehnäjauhon ja vehnän muutenkin sekä sokerin olen jättänyt pois jo kauan sitten (vehnälle yliherkkyys). Käytätkö vehnää? Voiko ruoassa olla jotain, joka väsyttää? Syötkö raakana myös hedelmiä, marjoja ja kasviksia?

Nan said...

Pellon pientareella: olen pohtinut paljon tuota ruoka-asiaa, mutta en osaa sanoa, voisiko siinä puolessa olla jotain vikaa. Marjoja ja hedelmiä syön (smoothiessa erityisesti) sekä myös viljoja... olenkin miettinyt, että kokeilen vehnätöntä ja gluteenitonta ruokavaliota ja katson, josko se auttaisi.