Friday, May 02, 2008

Heräilevän luonnon rauhaa

En viettänyt perinteistä vappua, johon kuuluu juhliminen, alkoholi, väkijoukot (tai vähintäänkin kaveriporukka) ja meteli. Juhlistin vappupäivää hyvässä seurassa metsässä kävellen, lintujen laulua kuunnellen ja sammakoiden riemua katsellen. Maasto oli vaihtelevaa: kuivaa, kosteaa, soista, ryteikköä, kalliota ja lammen rantaa. Oli kaunista ja rauhallista, mikä tunkeutui vahvasti sisuksiini asti.

Voinkin sanoa, että vappu oli todellakin minun näköiseni. En välttämättä siis kaipaa suunnatonta sosiaalisuutta ja hilpeää heilumista, vaan rauha, kauniit äänet ja maisemat riittävät - toki hyvässä seurassa kuitenkin. Olen yllättynyt, miten pienestä ilahdun, mutta kai se johtuu siitäkin, kun tekee sellaista, joka on ominta itseään.

Olen aikanaan juossut pirskeissä enemmänkin, mutta sen aika oli silloin. Toki vieläkin se on ajoittain mukavaa, jos tarjolla on hyvää seuraa, mutta nyt ymmärrän pirkeissä juoksemiseni aiemmin olleen enemmän pakoa omasta ahdistuksestani, toisten hyväksymisen tavoittelua, sosiaalisen paikkani hakemista ja *sen jonkin* etsimistä. Siis sellaisen asian, joka tekisi elämästäni täydellistä (mikä se asia siis ikinä onkaan). Usein kuitenkin olen tuntenut varsinkin suuremmissa pirskeissä ulkopuolisuutta ja jonkinlaista pakkososiaalisuutta ja hampaat irvessä tapahtuvaa pakkonautintoa; olen näytellyt "bileminää", joka ei kuitenkaan ole se todellinen minä. Näytteleminen on väsyttänyt enkä ole jaksanut sen kuvan käsittelyä, jonka ihmiset minusta pirskeissä saavat.

Taidan siis todellakin olla aika erakkoluonne, mutta kuitenkin niin, että nautin suunnattomasti hyvästä, samanhenkisestä seurasta. Olen iloinen siitä, että olen hieman päässyt irti siitä, että asioiden pitäisi olla "suuria, mahtavia ja sosiaalisia" ja osaan nauttia nyt yksinkertaisistakin asioista. Kai itsetuntemuksen ja -hyväksymisen lisääntyminen tuo tasapainoisempaa oloa, kun ei enää yritä samassa määrin kuin aiemmin tunkea itseään sellaiseen muottiin, johon ei todellakaan mukavasti mahdu.

Nyt on hyvä olla, mukavaa arkipyhää muistellessa.

1 comment:

Palaga said...

Kiitos osanotostasi!