Sunday, May 18, 2008

Toivoton kokki

Minä olen onneton keittiössä. Onnistun uskomattoman usein sähläämään jotain väärin ja lopputulos epäonnistuu tai muodostuu muuten jotenkin hmm... epämääräiseksi. Joskus en ole edes pystynyt syömään tekelettäni, vaan epäonnistunut mössö on lentänyt suoraan roskiin.

Olen ajatellut, että harjoitus tekee mestarin, joten olen harjoitellut ahkerasti ja pitkäjänteisesti. Ehkä, ehkä, mutta silti jokin keittiösählääjän suuri sydän sykkii minussa varmaankin iäisyyden, uskon näin. En tiedä, mikä siinä on, että en osaa seurata edes ohjeita. Aiemmin ongelmani oli liian suuri into, ohjeiden seuraamattomuus ja taitojen puute. Nykyään kärsivällisyyteni riittää ohjeiden lukemiseen, mutta se ei näköjään riitä.

Tein tänään sienirisottoa. Kuulostaa helpolta, eikö? Olin napannut ohjeen lehdestä ja hain tarvikkeet kaupasta. Olin varma, että mikään EI voi mennä pieleen, KUN luen ohjeet huolellisesti ja tarkkaan.

Sipulien paistaminen, riisin ja veden lisääminen onnistui. Odotin, kunnes riisi kypsyi. Seuraavaksi liemikuutio ja mausteet - ohjeessa ei ollut mainittu mausteiden määrää, joten huomasin vaaranpaikan: maustoinkin mielestäni hyvin varovaisesti ja arvelin tyytyväisenä, että suolaa ei ainakaan tullut liikaa (ehdin jo unohtaa aiemmin lisäämäni liemikuution). Seuraavaksi piti lisätä pilkotut sienet ja paprika, joten heitin ne huoletta sekaan. (Ai niin, olin lukenut ohjeen jo moneen kertaan ennen tätä.) Vilkaisin ohjetta ties kuinka monennen kerran ja totesin, että sienien olisi pitänyt olla kypsennettyjä. "Tuota sanaa ei varmasti aiemmin ollut ohjeessa", totesin mielessäni ja totesin, että pitää varmaan odotella sienien kypsymistä. Lopuksi heitin sekaan kerman ja ihmettelin, että 2 desilitraa on aika paljon tekemääni määrään eikä se oikein edes sekoitu siten, siten että se ei näyttäisi kermavelliltä. Ihmettelin ja päätin tarkistaa ohjeen vielä kerran: se olikin hämmästyttävästi taas muuttunut: siellä olikin 1 desilitra! Mistähän saisi muuttumattomia ruokaohjeita?!

Nyt minua janottaa ihan älyttömästi! Söin väkisin tekemääni ylisuolaista kermavelliä ja voin kertoa, että vit... siis ottaa päästä. Mikä siinä onkin, että sapuskan laittaminen on niiiiin haastavaa? Vai enkö vain osaa lukea vai miten ihmeessä osaan sählätä? Mikähän tuo suolasähläyskin oli, kun yleensä en edes käytä suolaa ruoanlaitossa?! Ääh... no, yritystä olisi laittaa tänään vielä jälkiruokaa. Palaakohan se pohjaan, tuleeko liikaa sokeria vai tuleeko uuniini oikosulku?! (Pitäisi kai iloita siitä, että minulla ei ole korkea verenpaine...)

5 comments:

veekoo said...

Kuule, mulla on just noin kanssa..ohjeet muuttuu ja sanojakin puuttuu välistä. Sitten ne yhtäkkiä ilmestyy sinne jostakin kun on liian myöhäistä. Sitte vituttaa.
Mä meen nyt tutkimaan mitä muuta blogistasi löytyykään. =)

Nan said...

Tervetuloa :) Kiva kuulla, että en ole ainoa keittiösäheltäjä.

Joo, kai tuo on jotain sellaista, että ei osaa keskittyä tarpeeksi hyvin siihen, mitä on kullakin hetkellä tekemässä, vaan ajatukset harhailevat. Ärsyttää vain jo nämä ruokasählingit, kun niitä tapahtuu vuodesta toiseen jatkuvaan tahtiin :(

ipo said...

Ihana! :)

Pitäisköhän pitää joskus blogistanin (tai salaseuran) kokkauskerho?

On kivempi kokkailla porukalla ja siinä taitavimmat saavat hoidella vaativimmat osuudet. Kaikki pääsevät kuitenkin nauttimaan samasta hyvästä ruuasta.

...

Mä pidän kokkaamisesta (ja hyvästä ruuasta) todella, mutta harvoin ehdin. Siksi taidot ovat vähän ruosteessa.

Nan said...

Ipo: minäkin pidän kokkaamisesta tosi paljon, mutta harvemmin yksin tulee todella panostettua ruokaan (eikä aikaakaan usein ole), usein sovellan jostain puolivalmiista jotain... Viime aikoina olen tosin yrittänyt oikein harjoitella ja kokeilla eri ohjeita.

Porukalla kokkaaminen olisi tosi kivaa! Siinä voisi tehdä kaikessa rauhassa alkupaloja, pääruokaa ja jälkiruokaa ja tosiaan, ei haittaisi vaikka joukossa olisi yksi tohelompikin kokki, kun muut pitäisi kuria yllä ;)

Tulisin mielelläni mukaan kokkauskerhoon! :) Saisikohan kiinnostunutta porukkaa kasaan?

dudivie said...

:) kyll se on keeneissä
mutta eiks geenitkii kehity
pusnus