Tuesday, January 08, 2008

Tyhmyyden nakertamaa

Minusta välillä tuntuu, että olen tyhmä. Vuodet työelämässä tietynlaista, aika kapea-alaista työtä tehden eivät ole tarjonneet älyllisesti paljon pohdittavaa, ja opiskelusta alkaa olla sen verran aikaa, että muistot siitä ovat pelkästään hyviä. En tunne käyttäneeni päätäni kovinkaan paljon viime aikoina ja minusta tuntuu, että nyt sen alkaa huomata. Vai olisinko tulossa vanhaksi?

Tyhmeneminen on sietämätöntä. On kamalaa alkaa miettiä jotain yksinkertaista päässälaskutoimitusta ja oikein tuntea, kuinka päässälaskuun tarvittavien aivo-osien välillä ei ole enää yhteyksiä, on vain omituisia tuntemuksia, jotka kertovat, että jotain, mitä joskus oli ei enää ole. Miettiminen vaatii ponnistelua, asiat pomppivat päässä ihan järjettömästi, laskun joutuu aloittamaan alusta useamman kerran ja lopulta lopputuloksesta on niin epävarma, että tulos pitää varmistaa laskukoneella.

Onhan se niin, että jos jotain tietoa ei käytä, se unohtuu. Silti mietityttää, että olenkohan kuitenkin oikeastikin tyhmentynyt? Aiheuttaako vanheneminen jo tässä vaiheessa tällaista? Vai olenkohan aina ollut tyhmä? Olisiko niin, että näin "vanhemmiten" alkaa nähdä omia rajoituksiaan, tiedostaa, että ei tässä ihan mitään einsteineja ollakaan, vaikka oikeasti olisikin ihan "normaali", eli riittävän älykäs tähän elämään.

Jotenkin minua silti ahdistaa tämä tyhmyys. Tiedostan omia rajoituksiani juuri nyt liian selkeästi, ja kriittisyyteni itseäni kohtaan alkaa nousta uusiin ulottuvuuksiin. Sisin huutaa, että minun pitää olla älykäs, mutta hyviä perusteluja tuolle huudahdukselle ei ole.

Taitaa tämäkin olla taas vain osoitus siitä, että kuinka mielettömän vaikeaa minun on hyväksyä itseni tällaisena kuin olen. Aina pitäisi olla parempi, mutta mitä/ketä varten? Olisinko tyytyväinen, jos olisin "parempi" vai vaatisinko itseltäni vieläkin enemmän?

Pitäisiköhän syksyksi hakea opiskelemaan...

2 comments:

Anonymous said...

Itse tunnen kanssa tyhmentyneeni sitten kouluaikojen. Osittain syynä on työ jossa ei juurikaan tarvitse ajatella ja se ettei enää ole pakko lukea mitään oikeaa tietoa (esim. historia)sisältäviä kirjoja, jos ei halua. Eikä kukaan pidä kokeita! Välillä käy mielessä, että jos saa joskus lapsia niin...voi lapsi parkoja. Ja voi lapsenlapsi parkoja, jotka käsittelevät koulussa aikaa, jota itse on eläny eikä itellä oo yhteiskunnallisista tapahtumista kunnon käsitystä. Syystä että mulle ei tule sanomalehteä, enkä aina ehdi katsoa uutisia ja netissä on niin paljon kaikkea muuta.

-päivänsäde-

Nan said...

Kiinnostaisi tosiaan tietää, että onko tämä tunne tyhmenemisestä tosiaan oikea; johtuuko tämä aivojen käyttämättömyydestä vai vanhenemisesta vai molemmista :(

Nykyään näyttää olevan niin paljon tietoa, että on tosi vaikeaa muistaa "kaikkea" oleellista. Minä luen uutisia, mutta on kyllä ihan eri asia, mitä muistan siitä.