Friday, March 20, 2009

Kasvakaa puurolla ja makkaralla

En voi muuta kuin taas puistella päätäni siitä, mihin suuntaan ollaan menossa. Nyt tämän Aamulehden uutisen mukaan halutaan säästää lasten sapuskoistakin, ja mitä se säästö sitten onkaan: enemmän makkaraa, puuroa ja keittoa.

Minä pidin kouluaikanani perjantaisesta puuropäivästä hyvin paljon: olipahan ainakin kerran viikossa hyvän makuista ruokaa. Söin puuroni ja olin kylläinen riittävän kauan. En todellakaan kärsinyt asiasta ja puurohan on terveellistä varsinkin marjojen kera. Keittoakaan en lähde sinällään moittimaan, mutta kyllä sitä reilusti täytyy popsia ja ehkäpä vielä leivän kera, jotta nälkä lähtee. Muutenhan keitoista saa mitä mainioimpia, maukkaimpia ja monipuolisimpia ruokia, mutta en ymmärrä, miksi leipä täytyy poistaa juuri keitto- ja puuropäiviltä, eihän siinä ole mitään logiikkaa! (Eipä päättäjillä aina kyllä logiikka olekaan hallussa.)

En vain käsitä lihan korvaamista makkaralla, joka on kuitenkin kaikenmaailman epämääräistä eläimen eri osista puristettua, suolattua ja arominvahvennettua mössöä. Sitä nyt halutaan syöttää lapsille (kuin karjalle) "säästösyistä", vaikka hieman mielikuvitusta käyttämällä voisi kehitellä erilaisia reseptejä todellakin paljon terveellisemmistä aineksista. Ainahan sanotaan, että kasvisruoka on halvempaa, mutta nyt se ei taida olla edes vaihtoehto... toisaalta itselläni on vielä muistissa se, kun jossain vastustettiin kiivaasti ja kiihkolla ehdotusta siitä, että kerran viikossa olisi kasvisruokapäivä. Sellainen olisi muka lasten terveydelle, kasvulle ja kehitykselle vaarallista. Eikö makkaran yletön mättäminen sitä varsinkin ole?! Tokihan lapset rakastavat makkaraa ja keskimäärin inhoavat kasviksia, mutta ei nyt voi oikein siitäkään lähteä, että lapset söisivät vain sitä, mitä haluavatkin eniten (eli rasvaa, lihaa ja sokeria eri muodoissaan).

Uskon kyllä, että tästä asiasta nousee niin suuri haloo, että ehdotus haudataan vaivihkaa ja toteutetaan kaikessa hiljaisuudessa joiltain osin (niin kuin eläkepäätöskin). Surettaa se, että ihmisistä on tullut ei-toivottua karjaa, josta täytyy lypsää kaikki mehut (terveys, rahat ja hyvinvointi) irti samalla, kun suunnitellaan rakennettavaksi kaiken maailman älyttömyyksiä mm. peltilehmille, joista ikävimmät suunnitelmat eivät todellakaan ole ympäristöllekään eduksi, saati että niistä olisi suurimmalle osalle meistä mitään iloa tai edes hyötyä.

Aivan kuin nykyään eloton merkitsisi enemmän kuin elollinen, ja elettäisiin jossain hötössä, jossa kuvitellaan, että tämän päivän päätöksillä ei olisi mitään vaikutusta tulevaisuuden ihmisten ja ympäristön oloon ja eloon. "Velkaa" voi näköjään ottaa kaikilla rintamilla, kun ei ole kykyä ymmärtää, että laskukin tulee myöhemmin - ja korkojen kera.

Inhottaa sekin, että aina halutaan viedä niiltä, jotka pystyvät vähäisimpään vastarintaan. Ikäviä päätöksiä joutuu varmasti tiukissa tilanteissa tekemään, mutta ihmetyttää se hinku säästää kohteista, jotka ovat nimenomaan ihmisille tärkeitä.

4 comments:

Tess said...

Huoh. Eniten tuossa pistää silmään maalaisjärjellä ajatellenkin tuo, että poistetaan keitto- ja puuroaterioilta leipä. Eikös juuri silloin olisi hyvä olla mahassa vähän ylimääräistäkin täytettä pääruoan lisäksi? Ei ihan istu minun päähän tuo idea.

Puuroihin liittyen on kyllä sanottava, että itselläni ei pelkkä puuro pidä nälkää kuin hetken. Esimerkiksi aamulla syöty puuro saa mahani kurnimaan jo parin tunnin kuluttua.

Makkararuoat saisi kyllä mun puolesta poistaa melkeinpä kokonaan ruokalistoilta. Siinähän ei lihaa ole, vaan pelkkää jauhoa, aromivahventeita ja ties mitä höttöä. Tuskin kuitenkaan kyseessä on ns. lihamakkarat, joissa sitä lihaakin olisi jonkun verran.

Eipä ole kovin yllättävää, että sellaisilta viedään, joilla ei ole äänivaltaa tässä yhteiskunnassa. Törkeää touhua.

Nan said...

On kyllä totta, että pelkkä puuro ei nälkää pidä pitkään. Se tarvitseekin lisäkseen muutakin "höystettä" puuron sekaan, hedelmiä tai vastaavaa. Itse muistan kyllä pärjänneeni puuroperjantaisin, mutta se voi johtua siitäkin, että puuroa rakastavana vedin sitä ihan älyttömät määrät :D

Noista makkaroista: todennäköisesti kouluissa käytettävät makkarat ovat juuri noita halvimpia, joten mielestäni niitä ei juuri kyllä tarvitsisi käyttää. Eikö pienimmille lapsille ole jotain rajoituksiakin niiden syönnille? Tuskin ne siis hyvää tekee vanhemmillekaan liiallisina määrinä. Eikä niillä ravintoarvoakaan ole.

Tuohan on ihan tuttua juttua, että viedään niiltä, jotka eivät osaa pitää puoliaan :(

Tess said...

Tällaisen tekstin pätkän löysin netistä aiheeseen liittyen:

"Makkarasta ja leikkeleistä löytyvä nitriitti on erityisen vaarallista lapsille, mutta myös aikuisille.
- Jo yhdestä nakista päivässä lapsi saa maksimiannoksen nitriittiä, Hirvonen kertoo. Nitriitti vaikeuttaa hapenkuljetusta veressä ja siitä voi syntyä myös syöpää aiheuttavia yhdisteitä.

Nitriittien saamista tarkastellaan kuitenkin pitkällä aikavälillä, joten kerta-annos makkaraa silloin tällöin ei haittaa.".

Lainaus on peräisin: http://www.yle.fi/genreportaalit/portaali.php?genre=terveys&osannimi=hyvaolo_ruokajaterve&jutunid=2724

Tuon syvällisempää tutkimusta en alkanut tekemään. Alle 1-vuotiaallehan ei saa makkaraa ja nakkeja edes antaa, koska ne sisältävät suolaa ja nitrittejä.

Nan said...

Kiitos tiedosta! Tuo nitriittihän se olikin se haitallinen aine. Lisäksihän noissa taitaa olla suolaa aika reilusti. Herkkujen puolelle nuo (hyvälaatuiset) makkarat itse niputtaisin, hullua, että tuollaista moskaa halutaan lapsille syöttää joka viikko.