Tuesday, June 17, 2008

Hyvä hammaslanka hakusessa

Minulla on kolmea erilaista hammaslankaa. Ne ovat kertyneet sen jälkeen, kun suosikkihammaslankaani ei enää kaupasta ole ikävä kyllä saanut ja minun täytyi ostaa toista merkkiä ja/tai mallia. Nämä kolme hammaslankaa poikkeavat hieman toisistaan, mutta niillä on yksi yhteinen piirre: ne ovat kaikki huonoja minulle. Minun pitäisi siis ostaa neljäs hammaslanka testaukseen. Kallista hommaa tämä suuhygienian ylläpitäminen.

Yksi hammaslangoistani on ihan liian paksua ja se ei todellakaan sovi useisiin hammasväleihini. Kaksi muuta ovat eri merkkisiä ns. "easy slide" -hammaslankoja, joiden ostamisessa älysin sentään huomioida sen tosiasian, että hammasvälini ovat ahtaat. Kokemuksesta tosin tiesin, että en pidä näistä "easy slide" hammaslangoista, mutta muutaman kaupan kiertämisen jälkeen huomasin, että ahtaille hammasväleille ei muuta ole tarjolla. Siispä tyydyin liukkaisiin malleihin.

Ensimmäinen "easy slide" ostokseni oli todellakin liukas. Se luistaa niin hammasväleissä kuin sormissakin. On tosi vaikeaa käyttää kyseistä lankaa: langan saaminen hammasväleihini vaatii ahtauden vuoksi jonkin verran varovaista voimaa, mikä aiheuttaa sen, että tämä onneton lanka luistaa käsissäni. Sitä pitäisi olla varmaankin metrin pätkä, jotta saisi kunnon otteen ja luistovaraa olisi. Lisäksi tämä lanka lähinnä vain luistaa eikä juurikaan kerää hammasvälitöhniä mukanaan. Välillä täytyy putsata sama väli useampaan kertaan. Näppärää.

Minusta paras tapa käyttää hammaslankaa on sopivan pätkän solmiminen lenkiksi. Olen jo vuosia putsannut hammasvälini tällä tavalla, mutta en käsitä, miten se voi toimia näillä nerokkailla "easy slide" -hammaslangoilla: niissähän ne solmut luistavat jo muutaman hammasvälin jälkeen auki, vaikka kuinka yrittäisi sormilla estellä!

No, ostin siis kolmannen hammaslangan, taas "easy slidea", kun muuta ei tarjolla ollut. Tämä ostos on osoittautunut melkein käyttökelpoiseksi, mutta edelleen solmut luistavat auki liian helposti. Tämä lanka on kuitenkin edellistä hieman parempi, kun se ei ole yhtä terävä: tuo hammaslanka nro. 2 nmimittäin kaiken muun mukavan lisäksi helposti rikkoi ikeniäni, kun se oli typerän terävää. Ahtaiden hammasvälieni vuoksi tarvitsen tosiaan hieman voimaa, jotta langan saa hampaideni väliin ja tuo lanka napsahti välillä kipeästi ikeneen. Auts.

Pystyn siis jotenkuten käyttämään kolmatta ostostani, mutta muistelen suurella lämmöllä ja kaiholla suosikkihammaslankaani. Miksi niin hyvää lankaa ei enää löydy? Ei kai suurin osa ihmisistä voi aidosti pitää näistä kammottavista "easy slide" tuotoksista; toinen toistaan liukkaammista langanpätkistä, jotka viiltävät ja eivät edes puhdista? Vaadin parempaa!

10 comments:

Elegia said...

Olen salaa miettinyt, että onko minussa ja leegoissani jotain vikaa, kun tavalliset hammaslangat eivät käy minullekaan juurikin ahtaiden välien takia. Minulla siis hampaat ovat myös tiukasti vieri vieressä ja langan pitäisi olla hyvin ohutta joustavaa. Minulla on sama ongelma, että liian paksuja tuntuvat olevan ja niillä saa ikenet helposti rikki. Eräisiin hammasväleihin en saa lankaa ollenkaan, koska väli on niin ahdas (vaatisi todella ohkaisen langan).

Olisi pitänyt hamstrata Jenkeistä hammaslankaa. Sieltä ostin sellaista halpaa (en muista merkkiä), mutta se oli "naihamaista" eikä sellaista lankamaista niin kuin useimmat. Nauhamaisuuden hyvä puoli oli se litteys, joten se suhahti helposti rakoon kuin rakoon eikä rikkonut ikeniä.

Tällä hetkellä käytössäni on Dentotape (jotain halpista), joka sekin on liian paksua. Käy vain "isompiin" rakoihin. Lisäksi se nukkaa, mikä on kyllä iso miinus. Jos löydät hyvän ohkasen langan, niin kerro minullekin!

ipo said...

Hyvä, kun muistutit! Kävinkin lankaamassa hampaat. :)

Mä en jaksa koko ajan ja joka välissä, vaan vasta sitten kun tuntuu olevan ihan pakko. Harjaamista toki harrastan.

Hyvää lankaa en valitettavasti taida osata suositella. Mulla on jotain ihan normilankaa: Jordan Fresh & Clean. Ei ole mitenkään erityisen kaposet hammasvälit mulla.

paivansade said...

En ole kovin tottunut hammaslangan kayttaja, mutta hammaslaakarin suosituksesta ostin tuota easy slide tavaraa... Etuhampaat menee ihan jees, mita nyt valilla tuntuu vetavan ikenet auki kun ei meinaa valeihin menna, mutta takahampaat... Ei toivoakaan, silla lanka luistaa kasista ja tulee turhautuminen. Niinpa, lankarulla keikkuu enimmakseen hyllylla tyhjan panttina ja kaytossa se on silloin kun viitsii alkaa aheltamaan sen kanssa. Se siita hyvasta ajatuksesta, etta alkaisi panostamaan enemman hampaiden hoitoon.

Anonymous said...

Entä jos kysyisit vinkkejä hammaslääkäriltä? Minä kysyin viimeksi ja sain mukaani ilmaisia näytteitä mm. suuvedestä ja hammastahnasta ja löysin itselleni uuden suosikin.
-mari

Nan said...

Elegia: mukava kuulla, että en ole yksin ongelmani kanssa, tosin eihän tämä kiva ongelma ole :( Pidän myös noista nauhamaisista enemmän, ne jotenkin toimii paremmin. Minulla taitaa olla yhtenä hammaslankana myös tuota Dentotapea, mutta se on ihan liian paksua :( Muuten se olisi ihan käyttökelpoinen, vaikka rispaantuukin.

Ipo: minä olen huomannut, että jos hammaslanka on hyvää, jaksan putsailla välejä. Noilla huonoilla välit venyvät, mikä on ikävää... Siksi haluaisin löytää jotain hyvää tilalle. En ole kokeillut tuota Fresh & Cleania. Olisi kai kohta pakko uskaltaa kokeilla jotain uutta.

Päivänsäde: niin, on tuo hammaslangan käyttö kyllä melkoista ähellystä, varsinkin noiden easy slide -lankojen kanssa. Se liiallinen luisto on kamala.

Mari: kiitos loistavasta vinkistä! En huomannut ajatellakaan tuota. Minun täytyykin mennä syksyllä tarkastukselle, joten voisin samalla kysyä :)

Anonymous said...

Suosittelen lämmöllä Plackersia (apteekista löytyy). Paketissa on 30 kipaletta kertakäyttöisiä hammaslankaimia. Käyttö helpon näppärää (ei aukeavia solmuja)ja tuntuu menevän suht sutjakasti ahtaistakin hammasväleistä. Koklaappa.

Nan said...

Kiitos vinkistä! Täytyykin kokeilla. On nimittäin hyvä hammaslanka vieläkin hakusessa...

Schippy said...

En huomannut katsoa, oliko tämä vanhakin postaus. Mutta siis:
Lenkki pysyy ihan missä tahansa hammaslangassa, kun tekee ensin umpisolmun ja sitten perään hevonsenhäntäsolmun. Jälkimmäinen solmu kannattaa tehdä umpisolmun lenkin puolelle ja venyttää lenkkiä sitten niin, että hevosenhäntäsolmu liukuu umpisolmuun kiinni. Pitää!

Itselläni ongelma on löytää paksua hammaslankaa. Tuntuu, että kaikki ovat jotain tosi ohutta easy slidea, mutta sellaista napakkaa lankaa ei saa tavan kaupoista. ApteQin prof on vissiin ainoa, minkä osaan nimetä.
Onneksi niitä on monenlaisia, jokaiselle jotakin!

Schippy said...

Lisään vielä, että vetämällä lankaa ees taas ja enempi kohti hammasta kuin ientä se ei napsahda niin herkästi ikeneen.
Ne terävät langat on ikäviä.

Nan said...

Schippy: kiitos solmuvinkistä, pitääkin kokeilla! Olen toistaiseksi ratkaissut solmuongelman siten, että teen neljä solmua. Vasta niin moni riittää pitämään langanpäät yhdessä. Saa nähdä, miten tuo hevosenhäntä toimii :) Joo, tosiaan, onneksi hammaslankoja on monenlaisia ja kokeilemalla löytää sopivan. Täydellistä en itse ole löytänyt, mutta kyllä tuollaisella ahtaille hammasväleille tarkoitetulla pärjää...