Monday, June 09, 2008

Massakäyttäytyminen

Olen joutunut viime aikoina tilanteeseen, jossa toteutui ihmisten massakäyttäytyminen. Ihmisiä oli useita satoja ja ei ollut ketään ohjaamassa tai hallitsemassa tilannetta, vaan ihmiset toimivat siten kuin halusivat. Mitä siis tapahtui?

Suurella massalla ei ole yhteistä tahtoa, vaan massa koostuu useista sadoista yksilöistä, joilla on oma tahto ja ikioma päämäärä, jotka voittavat kaikkien muiden ikiomat päämäärät. Tuloksena on siis kaaos, jossa kenelläkään ei ole kivaa ja joka ehkä johtaa tavoitteeseen tai sitten ei. On kuitenkin uskomatonta seurata tällaisessa massassa toimivan yksilön käyttätymistä: sitä järjetöntä tuuppimista, kiilaamista, töykeyttä ja kapeakatseisuutta. Millään muulla ei ole mitään väliä kuin sillä, että itse saa sen mitä haluaakin ja mieluiten ihan ensimmäisten joukossa.

Minä inhoan jonottamista, joten sikäli ymmärrän, että joillakin pettää hermot ja käytös muuttuu hallitsemattomaksi. En vain käsitä sitä, kuinka suurelta osalta ihmisistä näyttää järkevä ja huomioiva käyttäytyminen katoavan täysin silloinkin, kun se ei palvele edes omaa etua. Tuuppimisesta saa vain tuuppimista osakseen ja kulkemisen tukkimisella tukkii omankin kulkuväylänsä. Ihailen heitä, jotka säilyttävät hermonsa ja jaksavat käyttäytyä kauniisti tuollaisissa tilanteissa.

Onneksi minulle tulee ihan ääriharvoin vastaan tilanteita, joissa törmäisin suuriin väkijoukkoihin. Ne nimittäin ahdistavat minua suunnattomasti (mm. juuri tuon hallitsemattoman massakäyttäytymisen vuoksi) enkä välttämättä saa itsekään (aikani tuuppimista ja älytöntä käytöstä katsellessani) pidettyä hallintaani kasassa, jotta käyttäytyisin joka hetki hyvin ja ystävällisesti toisia ihmisiä kohtaan. Kai minusta on tullut jo vanhakin, kun mieluummin valitsen rauhan kuin suunnattoman hälinän ja sen mukanaan tuoman pakko"sosiaalisuuden" ja pakon sopeutua massakäyttäytymiseen. Tai olla sopeutumatta.

Joskus minusta on kuitenkin hauskaa, jos pääsen sivusta seuraamaan jotain älytöntä massatohinaa. Jotenkin minusta monen yksilön käyttäytyminen sellaisessa on sen verran hullua, että sen seuraaminen ja käyttäytymisen pohdinta tuo omituista iloa. Kummallisia huvituksia minulla :)

No comments: