Monday, July 06, 2009

Aarrekarttaa tekemään

Ajattelin askarrella itselleni aarrekartan. Lyhyesti sanottuna aarrekartta on työkalu, jonka avulla unelmansa saa esille ja näkyville. Tarkoitus on siis askarrella esimerkiksi kuvista paperille "aarrekartta", josta näkee unelmansa ja sitä myöten tavoitteensa (kyseessä ei ole siis varsinainen kartta, vaan ennemminkin "kokoelma" kuvia ja tekstiä). Jotain ohjeita aarrekartan tekemiseen olen lukenut, mutta ajattelin muokata ideaa itselleni sopivammaksi. Esimerkiksi unelmat pitäisi muka rajata viiteen, mutta koen jonkin keinotekoisen rajan ahdistavaksi, joten en aio sitä noudattaa.

Tuleva askartelurupeama ilahduttaa, vaikka tarkoituksenani onkin koota aarrekarttani jonkin ajan kuluessa. En saa kaikkia kuvia järjestettyä heti, joten työstän karttaa ensin lähinnä mielessäni ja valmistelen sitä niiltä osin kuin se on mahdollista. Kuva ikään kuin piirtyy hiljalleen sen mukaan, mikä minusta oikealta näyttää ja tuntuu.

Miksi ihmeessä haluan väkertää saksien ja paperien kanssa jotain tällaista hömppää? Ihan siitä syystä, kun minusta elämä tuntuu jotenkin vailla suuntaa olevalta loputtomassa arjessa kellumiselta, jossa mielekkyys on vähemmistön asemassa. Vaikka mielessäni suunta (eli toiveita, unelmia ja tavoitteita) onkin, niin konkreettisuus puuttuu, kun mitään en näe enkä etenemistäni havaitse. Ehkä aarrekartan näkeminen keskellä arkiahdistusta auttaa minua muistamaan, että oikeasti yritän uida (enkä kellua) johonkin tiettyyn suuntaan.

6 comments:

AAMU said...

Lupaavalta tuntuva idea. Sinun pitää joskus kirjoittaa, onko kartastasi ollut millaista apua.

Hehkuvainen said...

Askartelu on eheyttävää. Siinä näkee ilahduttavasti heti työnsä tuloksen. Aarrekartta on muutenkin hyvä idea. Se tekee unelmista ja haaveista jollain tapaa konkreettisia. Pidä hauskaa :).

Pilviharso said...

Olen kerran elämässä väsännyt aarrekartan - toimi se eli uskon siihen! Minulla ei ollut edes tarkkoja ohjeita. Kaverin kanssa istuttiin iltaa ja leikeltiin lehtiä. Ei jaksettu sillä kertaa liimailla. Tein myöhemmin liimausvaiheen issekseni, asettelin kartan vaatekomeroni seinälle ja hämmäkummastelin, kuinka pikkuhiljaa asioita alkoi tapahtua.

Suosittelen.

Nan said...

Aamu: joo, yritän muistaa raportoida mahdollisista tuloksistakin aikanaan :)

Hehkuvainen: käsillä tekeminen on yleensäkin mielelle tosi tervehdyttävää, vaikka minulla peukalo taitaa ollakin melkein keskellä kämmentä. Pidän kuitenkin hauskaa haaveideni konkretisoinnin parissa :)

Pilviharso: mielenkiintoista kuulla, että sinulla aarrekartta on oikeasti toiminutkin! :) Eikä siihen tosiaan mitään ihmeellisempiä ohjeita tarvitse, vaan innostunutta mieltä ja vähän saksia, liimaa ja paperia :) Olen kyllä innostunut asiasta, mukavaa saada aikaiseksi jotain, jota voi sitten myöhemmin seurailla :)

Tess said...

Olen tehnyt aarrekartan joskus aikaa sitten. On se näyttänyt toimivan. Aika usealta muultakin olen kuullut, että se oikeasti toimii. Niitä asioita kun työstää päässään, alkaa suuntamaan kuin huomaamattaan itseään niitä tavoitteita kohden.

Nan said...

Tess: mukava kuulla, että sinullakin se on toiminut :) Jotenkin käsittämätöntä, että se voi toimia, mutta kai se tosiaan liittyy haaveiden parempaan tiedostamiseen, kun ne kokoaa esille ja sitä kautta tapahtuvaan omien toimien suuntaamiseen tavoitetta kohden :) On ollut mukavaa pala kerrallaan koota aarrekarttaani, kyllä se pian valmistuu.