Sunday, January 10, 2010

Keinokuituisten paitojen karsintaa - viikko 36

Minulla on kaksi keinokuituista paitaa, joita en ole viime aikoina enää pitänyt. Syynä on se, että luovuttuani antiperspiranttien käytöstä, näiden paitojen kanssa hiki haisee. Muiden materiaalien kanssa en ole huomannut tätä ongelmaa, mutta näiden muovisten paitojen kanssa se on ihan todellinen. En muutenkaan ole keinokuitujen suuri ystävä muuten kuin treenivaatteissa. Arkivaatteissa muovi on usein sähköistä, huonoryhtistä ja karkeaa. Tämä hajuongelma on viimeinen pisara.

Minulla on keinokuituinen kerrasto esimerkiksi hiihtolenkkejä varten, ja sitä ei kyllä voita mikään: kerrasto on lämmin eikä kastu, vaan kosteus siirtyy ulompiin kerroksiin juuri niin kuin pitääkin. Tavallinen arkipaita ei mielestäni kaipaa tällaista ominaisuutta ja ajatuskin muovin pitämisestä ihoa vasten ei tunnu hyvältä. Kyseessä on nimenomaan tunne: en tiedä voiko muovivaatteesta siirtyä muovia ihon läpi.

Olen kuullut, että muovivaatteiden (esimerkiksi akryyli) kanssa hiki haisee, mutta en tiedä, mihin se perustuu. Eivätkö vaatteet puhdistu kunnolla pesussa? Omituista. Antiperspiranteista luopuminen on ollut loistava päätös eikä ole aiheuttanut mitään muita ongelmia kuin mitä näiden paitojen kanssa on ollut. Käytän toki arkisin deodorantteja, mutta niiden kanssa ongelmia ei ole. Toisaalta en kyllä ole mitenkään erityisen runsaasti hikoileva, mikä on tietysti asiaa kaikin puolin helpottava.

Tein viime viikolla lisäksi neljä uutta hankintaa, joista kolme oli alennusmyynneistä ostettuja hiihtosukkia. Poistan siis keinokuituisten paitojeni lisäksi yhden muun puseron ja kolmet kulahtaneet sukat.

2 comments:

Anonymous said...

Hmm. Keinokuitu ei ainakaan hengitä yhtään. Minulla ei ole ainakaan käyttövaatteina mitään tekokuituvaatteita, ei polyestereitä eikä varsinkaan akryylia (en edes muista nähneeni koskaan akryylia missään muissa vaatteissa kuin sellaisissa muka-villapaidoissa), en koskaan ostaisi sellaista, koska en pidä siitä tunteesta joka tulee joka on sellainen vaate päällä, enkä myöskään näiden materiaalien tunnusta sormiin.

Hmm. äidilläni on voimakas tekokuitu-antipatia, ja se näyttää periytyneen suoraan minulle ;)

Joskus aiemmin, kun olin vaateostoksilla kaverini piti outona tapaani katsoa aina kaikista potentiaalisesti kiinnostavista vaatteista niiden valmistusmateriaali. Hänelle riitti, jos vaate oli hyvännäköinen - materiaalista viis. En ikinä voisi ostaa vaatetta pelkästään sillä perusteella, miltä se näyttää (uutena). Materiaali kuitenkin vaikuttaa niin paljon paitsi siihen, miltä ne tuntuvat päällä, myös siihen, miten ne kestävät käyttöä ja kulutusta.

Maria

Nan said...

Keinokuitu on tosiaan usein hengittämätön materiaali... tosin tuo urheilukerrastoni on niin ohut, että siitä kosteus siirtyy hyvin seuraavaan kerrokseen, jolloin ihoa vasten oleva vaate pysyy kuivana eli lämpimänä. Se on erityisesti talviliikuntaan hyvä (vrt. puuvilla, joka kastuu ja muuttuu kylmäksi)! Myös fleecet ovat lämpimiä samaan tarkoitukseen välikerroksiksi. Muuten en sitten keinokuituisista vaatteista pidäkään.

Ei minullakaan taida enää olla arkivaatteissani juuri keinokuitua, kun noista paidoistani luovun. Polyesteriähän nuo ihoa vasten olevat vaatteet usein kai ovat ja ne neuleet sitten sitä akryyliä: akryyli on kyllä ihan karmea materiaali: neuleetkin ovat usein (ainakin parin käytön jälkeen) karmean näköisiä, eivät pysy muodossaan. Onneksi en ole moisia ostanut. Joskus ostin akryylipipon ja se vain kutitti järkyttävästi.

Minusta on mukavaa, että meitä tekokuituvastaisia ihmisiä on :) Tuntuu nimittäin, että nykyään niin moni vaate on keinokuitua - saahan siitä halvalla tehtyä, mutta ei sellaista viitsi arjessa pitää! Nuo urheilu- yms. erikoistilanteet ovat toki sitten erikseen.

Minäkin katson kaupoissa aina ensimmäisenä vaatteen materiaalin ;) Se on tosi ratkaiseva ostosteni kannalta, kun etsin kestävyyttä, mukavuutta ja käytönnöllisyyttä. Minusta on yllättävää, miten monelle vaatteen materiaali on kutakuinkin yhdentekevää.