Olen lukenut masennuksesta paljon. Silti näyttää siltä, että siitä riittää edelleenkin luettavaa - tuorein lukemani masennuskirja Masennus antoi minulle edelleen uutta tietoa. Kirjan kirjoittaja on Mehiläisen johtava psykologi.
Kirja on tarkoitettu masentuneille ja heidän läheisilleen kannustavaksi ja rohkaisevaksi tietopaketiksi. Kirjan sävy on vahvasti positiivisen kannustava ja melko tiiviissä paketissa monenlaista tietoa antava. Painopiste näyttäisi olevan asioissa ja keinoissa, joita masentunut itse voi käyttää oman toipumisensa tukena, kirja sisältää mm. erilaisia harjoituksia.
Kirjassa käsitellään mm. masennuksen fysiologista perustaa, masennuksen ilmenemistä, erilaisia masennuksia, stressin ja sosiaalisen hierarkian yhteyttä masennukseen, lääkitystä, hoitoja ja parannuskeinoja. Minulle suurimpana yllätyksenä oli erilaisten vitamiinien ja ravintolisien tutkittujen vaikutuksien esitteleminen masennukseen liittyen. Mäkikuismaa esiteltiin vaihtoehtona siinä kun taas lääkitystä ei mielellään suositeltu lievään ja keskivaikeaan masennukseen. Tänä medikalisoituneena aikana tämä on hämmentävää (ja todella toivottavaa) luettavaa!
Kirjassa käydään läpi myös rentoutumis- ja muita harjoituksia ja liikunnan ja sosiaalisen elämän hyvää tekeviä vaikutuksia. Siinä myös kannustetaan läheisiä välittämään masentuneista läheisistään, mutta myös pitämään huolta itsestään.
Kirjan takakannessa sanotaan: " Toivottomaltakin tuntuvasta masennuksesta pystyy nousemaan!". Lause kuvaa hyvin kirjan toivoa herättävää sävyä, joka voi toisaalta jotakuta tosi masentunutta ärsyttääkin, sellaista, jolle sängystä nouseminenkin on kova ponnistus. Lievemmin masentuneet saavat varmasti kirjasta ainakin jotain irti - toivottavasti ainakin toivoa paremmasta.
Minä sain kirjasta vinkkejä vitamiinien ja ravintolisien käytön kokeilemiseen ja rentoutusharjoituksiin. Lisäksi se auttoi minua ymmärtämään masennusta laajemmin, aina aivokemiasta lähtien. Hätkähdin myös alhaisen sosiaalisen statuksen vaikutusta masennuksen yleisyyteen, vaikka tarkemmin ajateltuna yhteys on looginen.
Jos kaipaa lisää tietoa masennuksesta, tämä kirja kannattaa lukea!
9 comments:
Minäkin olen törmännyt jossain eri linkeissä masennuksen hoitoon vitamiineilla. Aika kiehtovaa. Olenkin miettinyt mistä aiheeseen löytyy lisäinfoa. Kiitos vinkistä!
Vitamiinit tuskin ovat ihmelääke kaikkiin ongelmiin, mutta varmasti tärkeä apuväline masennuksen hoidossa. Onhan se selvä, ettei merkittävissä puutostiloissa jaksa miettiä mitään, varsinkaan positiivisia asioita vaan olo on voimaton ja ankea.
Niin, tuskinpa vitamiinit mikään ihmelääke on, mutta niitä on turvallista kokeilla! Tuon kirjan "vitamiiniosio" ei tosiaan ole kovin laaja, mutta siinä on kuitenkin kivasti yhteenvetona ehkäpä kaikki masennukseen mahdollisesti vaikuttavat vitamiinit ja muut aineet. Se on mielenkiintoista. Nappasin heti itselleni osan kokeiluun :)
Uskon täysin, että puutostilat voivat aiheuttaa psyykkisiäkin "vaivoja". Miksipä ei, kun aiheuttaahan ne fyysisiäkin oireita.
Kiitos vinkistä, täytyypä lukean kunhan tuo luettavien vuori vähän pienenee :). Itse olen huomannut pitkälti juuri tuon masennuksen kemiallisen luonteen ja löytänytkin sopivat tropit siihen. Olen nyt käyttänyt mm. mäkikuismatippoja pari kuukautta ja se tosiaan toimii!
Pellon pientareella: Kiva kuulla, että olet löytänyt toimivat tropit :) Minä etsin vielä. En ole löytänyt mäkikuismatippoja, vaan vain pelkkiä tablettimuotoisia valmisteita. Mitä nuo tipat ovat ja mistä niitä saa? Tiedä sitten, onko siinä mitään eroa, missä muodossa tuota napsii...
Terve, teen jossain vaiheessa koosteen noista jutuista. Mäkikuismahan meni apteekkikamaksi (ai miten niin monopoli...) kun sen toimivuus todistettiin tieteellisesti ja siitä tuli Lääkelaitoksen hyväksymä lääkeaine. Mutta tippoina sitä saa vielä myydä luontaistuotekaupoissa, pillerit ovat apteekeissa. Itse otan tippoina sen vuoksi, että se on halvempaa, tehokkaampaa ja luonnollisempaa - miksi syödä jotain pillerien täyteaineita turhaan. Joistain luontaistuotekaupoista siis niitä saa, ei kaikista. Itse tilasin nyt niitä isomman satsin Iherb.comista, sieltä saa luomuna ja edullisemmin. Samalla tilasin mm. vahvempaa (riittävän vahvaa) ja rutkasti edullisempaa D-vitamiinia ym. Jos haluat tietää tarkemmin, laita vaikka sähköpostia.
Pellon pientareella: olisi tosi mielenkiintoista lukea tuollainen kooste. Kiitos tiedoista, huomasin jo, että mäkikuismaa on vaikea löytää. Itsekin kaipaisin mahdollisimman luonnollista ja tehokasta valmistetta.
Kiitos positiivisesta arvioinnista!
Lämmitti.
Tutkimuksissa yleisimmillä masennuslääkkeillä ei ole löydetty merkittävää hoitavaa vaikutusta ainakaan tyypillisissä masennustapauksissa. Se että ne ovat vakiintunut hoitomuoto on syynä siihen miksi niin moni kroonistuu ja eläköityy.
Oikealla hoidolla saavutetaan hyviä tuloksia ja kohtuu halvalla. Hyvää hoitoa on olemassa mutta sen yleistyminen ei ole taloudellisesti suurten toimijoiden intressissä. - Ei, kyseessä ei ole salaliitto, vaan sillä tavalla vaan asiat tapahtuvat, valitettavasti.
Terveydenhoidossa ei yleensäkään käytetä tehokkaimpia ja edullisimpia hoitomenetelmiä vaan logiikka on toinen.
Vitamiineilla ja ravinnolla kokonaisuudessaan on ihan merkittävä rooli mieliala kysymyksissä - syömällä vaikkapa rutkasti vikkeliä hiilareita saa nopeasti aikaan mielialan hetkellisen kohoamisen ja sitä seuraavan lamaannuksen. Mutta ravintonäkökulma ei yleensä ole ihan riittävä akuutin masennuksen hoidoksi.
Sirkadisen vuorokausirytmin korjauksella sensijaan on nopea ja tehokas vaikutus. Ei muuta sosiaalista todellisuutta eikä korjaa ihmissuhdeharmeja, mutta lamaannuttava väsymys ja elämän epätoivoinen raskaus hälvenee päivissä. Käytän sitä arkityössäni ja tulokset on erinomaisia. Tästä kirjoitan ehkä joskus kirjan.
Vielä kiitos arviosta! Hyvää jatkoa.
Mielenkiintoinen tuo Kopakkalan ajatus, että lääkehoito on tehotonta. Itse kyllä koen, että mäkikuisma, D- ja B-vitamiini ja E-EPA (ja kala, omega-3 ylipäätään) terveellisen ravinnon, liikunnan ja ajattelumallin muutosten ohella toimii mainiosti. Olen ehdottomasti myös huomannut, että vuorokausirytmin sekaisin meneminen (minulla vahvaa taipumusta valvoa öisin) masentaa, samoin liian lyhyt yöuni. Nyt kun joskus nukkuu esim. vain 4 tuntia yössä, on ihan pihalla ja ihmettelee vain, miten on kestänyt sellaista elämää vuosikausia! Ei ihme, että masentui ja sai burnoutin siinä entisessä kiireisessä, stressaavassa elämässä. Mielellään kuulisi enemmän Kopakkalan näkemyksiä esim. ravinnon vaikutuksista.
Aku Kopakkala: kiitos vierailustasi ja mielenkiintoisista ajatuksistasi. Tuo masennuslääkkeiden tehottomuus on hämmentävä ajatus, koska niitä tyrkytetään ihmisille niin kovin helposti tutkimatta sen tarkemmin, minkälaisesta masennuksesta on kyse. Lääke on helppo ratkaisu ja potilas harvemmin kyseenalaistaa.
Niin, hoitotavat ovat muotoutuneet aikojen kuluessa ja voin kuvitella, että muutoksen aikaansaaminen on vaikeaa. Tuntuu, että vaatii melkoista tuuria, että löytää itselleen sopiva, ymmärtävä lääkäri ja huomata, mitkä hoitokeinot sopivat juuri itselle... kunhan ensin niistä hoitokeinoista tietäisi, tietysti.
Pitääkin kiinnittää huomiota tuohon vuorokausirytmiasiaan, en ole kuullut kenenkään erityisesti painottavan sen tärkeyttä - vaikka toki olen kokenut oloni parantuvan, kun rytmini on kunnossa. Toisaalta en vielä tiedä omaa luonnollista rytmiäni, vaan se helposti "seilaa" (mikä ei tietenkään tee ololle hyvää), joten tässä on vielä tekemistä... Kiitos tosiaan mielenkiintoisesta kirjasta.
Pellon pientareella: niin minkäkin kuulisin mielelläni lisää näistä asioista. En minäkään käsitä, miten joskus jaksoin kiirehtiä ja nukkua vähän. Ne ajat ovat todellakin takana. Nuo perusasiat kyllä toimivat mainiosti: ruoka, liikunta, uni, vitamiinit ja mäkikuisma. Niitä pitäisi painottaa paljon enemmän ihmisille ihan oikeina vaihtoehtoina!
Post a Comment