Friday, November 13, 2009

Kauppa käy ja raha puhuu...

Rokotteissa nimittäin. En oikein tiedä, mitä siitä pitäisi tuumia, että sikainfluenssarokotteita on kuulemma myynnissä. Eräässäkin paikassa hintana on 28 euroa. Jotenkin olen ymmärtänyt, että rokotteita ei voisi saada mihinkään myytäväksi, mutta ilmeisesti kun raha riittävästi puhuu, mitä vain voi tapahtua. Kuulostaa niin kyseenalaiselta, että toivoisin ihmisten miettivän, mistä maksavat.

Olen alkanut nykyään tuntemaan vastenmielisyyttä rahaa kohtaan. Raha ei periaatteessa ole huono asia, mutta siitä on tehty isäntä, joka hallitsee kaikkia ja kaikkea. Ihminen on pohjimmiltaan ahne ja itsekäs olento, ja raha näyttää nimenomaan saavan tämän puolen ihmisessä oikein hehkumaan. En silti tyhmäksi sano sitä, joka tyrkyttää kaikenlaista roskaa (en ota nyt kantaa itse rokotteeseen), vaan sitä, joka ostaa. Kuluttajathan ostokäyttäytymisellään vaikuttavat jossain määrin siihen, mitä tarjotaan.

Nykyään minun on varsin vaikea ostaa mitään, kun mieleeni piirtyy kuva siitä ketjusta, jonka tuote on mahdollisesti käynyt, eli mihin kaikkialle roposeni ropisevat. Haluan tukea reilua tuotantoa ja työntekoa, kestäviä ja laadukkaita tuotteita ja perustuotteiden tuotantoa mahdollisimman lähellä. Valitse siinä nyt sitten, kun iso osa tuotteista tulee Kiinan suunnasta ja on jotain muovista roskaa.

On ikävää katsella, kun yleisenä poliittisena suuntauksena näyttää olevan se, että tuloerot kasvakoon. Ahneet käärivät entistä enemmän hilloa kukkaroonsa, vaikka eivät tarvitse enää loppuelämäkseen lanttiakaan ja yhä kasvava työttömyys tarkoittaa vain sitä, että yhä suurempi osa putoaa kärryiltä kokonaan. Samalla mietitään, millä kepillä (tai giljotiinilla) työttömiä aktivoitaisiin. Reilua? No ei. Mutta raha puhuu.

6 comments:

Pellon pientareella said...

Ihan kuin omia ajatuksiani, taas kerran. Täytyy vain sitten yrittää itse omassa elämässään tehdä pieniä mutta silti tärkeitä päätöksiä ja valintoja.

trina said...

Samaa mieltä täälläkin. Raha hallitsee liikaa kaikkia asioita nykyään, kaikki pyörii rahan ympärillä. Tuloerot kasvavat ja niitä syyllistetään, jotka eivät pysty tai kykene tekemään työtä ja parantamaan elintasoaan, tulotasoaan. Isekkyys ja ahneus vaan lisääntyvät.

Hyvää viikonloppua sinulle Nan :)

Heikki said...

Rahan merkitys on mielenkiintoinen aihe. Minäkin intouduin puntaroimaan sitä blogissani.

Nan said...

Kiitos kommenteistanne! :)


Pellon pientareella: siitä tulee hyvä mieli, kun voi itse tehdä omien arvojen mukaisia valintojaan.


Trina: raha voisi olla hyväkin asia, hyvinvointia tasaava ja kannustava, mutta näin ei vain nykyään ole. Kurjaa.


Heikki: kävinkin lukemassa. Sehän se onkin, että miksi emme osaa suhtautua rahaan kuin johonkin arkiseen hyödykkeeseen, vaan siitä on kehitelty arvon, kilpailun yms väline.


Oikein hyvää viikonloppua teille! :)

AAMU said...

Rahan valta on yhtä kuin ahneus, jota oudosti tarjotaan niiden motiiviksi, jotka arvostelevat isotuloisia jättimäisistä tuloista ja yhtä käsittämättömän pienistä veroista. Yhteisessä veneessä ei olla. Mutta vakavinta tässä kaikessa erojen kasvussa on historian valossa se, että edessä on väistämätön yhteiskunnan hajoaminen ja väkivalta. Tilanne, jota ei soisi rikkaille eikä köyhillekään. Maksamme tästä edelleen.

Nan said...

Aamu: sehän se tässä huolestuttaakin, kun historian mukaan kovin suuret tuloerot eivät yksinkertaisesti toimi. Silti tuloerot vain kasvavat... vaikka järkeilemällä voisi kuvitella, että miljoonista puhuttaessa jokin miljoonan palkankorotus vuodessa ei olisi enää mitenkään ratkaisevaa. Köyhemmälle pienikin summa tuntuu.

Niin, taitaa se historian lasti painaa vielä tänäkin päivänä.