Sunday, November 22, 2009

Käytetty kirja kiertoon - viikko 29

Voiko käytettyä antaa lahjaksi? Vastaus taitaa riippua lahjan kunnosta ja lahjan saajasta. Tunnen ihmisiä, jotka ottavat mielellään käytettyä vastaan, kun tärkeintä ei ole tavaran uutuus vaan käyttöarvo.

Päätin siis romuprojektiini liittyen antaa yhden kirjan lahjaksi. Olen joskus ostanut kirjan kirpputorilta, joten lahjavalintani voisi joku kyseenalaistaa. Onko lahjani ällö, liian monen käden kautta kulkenut? Kirja on suorastaan uuden näköinen lukuunottamatta hintalapusta jäänyttä länttiä, joten mitään rähjäistä en todellakaan ole lahjaksi antamassa. Kyllähän lahjan täytyy olla siisti. Kirjastonkin kierrätyspisteeseen vien vain siistejä kirjoja.

Toiseksi tämän viikon poistokseni valitsin ilmaisjakeluna saadun kirjan. Minusta on harmillista, että painetaan (ilmeisesti) valtavat läjät jotakin opusta, jota suurin osa ei kuitenkaan lue (tämä sama pätee puhelinluetteloihin). Melkoista haaskausta, kun muuta vaihtoehtoa ei jää kuin kärrätä paperikasa roskiin.

9 comments:

trina said...

Onko kirjastoissa jokin kirjojen kierrätys? Olen aina pähkäillyt mihin laittaisin hyllystäni kirjoja, kun ovat enemmänkin rasite, kun muutetaan aika usein, enkä yleensä lue kirjaa kahta kertaa. Mikä ettei luettuja kirjoja voisi lahjoittaa, vielä jos on siistissä kunnossa.

Anonymous said...

Minusta kyllä käytetty, mutta siisti kirja on ihan hyvä lahja. Kirjan arvohan on kuitenkin sisällössä.

Yksi tapa päästä eroon ylimääräisistä kirjoistaan on www.bookmooch.com . Olen saanut lähes kaikki sinne listaamani kirjat menemään.

Anonymous said...

noita kierrätyspisteitä on kirjastoissa ja muuallakin, esim. Helsingin Kampissa on kierrätyshylly.

Hmm. minusta riippuu vähän henkilöstä, kenelle voi antaa "käytetyn" kirjan lahjaksi, siis vaikka syntymäpäivä- tms. lahjana. (Jos antaa kirjan muuten vaan, minusta silloin sen voi antaa kenelle tahansa tyyliin "ajattelin että tämä kirja voisi kiinnostaa sinua, en tarvitse sitä enää itse).

Jos lahjan saaja on siis itse ekohenkinen, silloin tuntuisi ettei ole mitään ongelmaa antaa hänelle käytettyä kirjaa. Itse en mielelläni ehkä ottaisi vastaan käytettyä, tai mitä tahansa antajalleen ylimääräiseksi käynyttä varsinaisena lahjana. Koska tulisi jotenkin olo, että jaaha, ei viitsinyt sitten käyttää aikaa ja vaivaa valitakseen minulle hyvän ja mieleisen lahjan, vaan antoi vaan jotain, mitä ei itse enää tarvitse.

Olen joskus saanut joltain ex-kaverilta useammankin kerran jotain (kylläkin ihka uusia tavaroita ja kirjoja), joista näki selvästi, että hän on itse saanut ne jostain, eikä itse halunnut pitää niitä. Tulee todella ikävä olo saada sellaisia vaikka joululahjana. Yksikin oli joku todella ahdistavan oloinen, jostain mielisairaalasta kertova kirja.. Kaveri tunsi sen kirjoittajan ja oli selvästi itse saanut sen häneltä ilmaiseksi.. Teki mieli heittää se suoraa päätä roskiin..

t. Maria

Päivänsäde said...

Kyllä käytetty kirja on ihan oiva lahja ainakin silloin jos se on sellainen jota ei ole itse vielä lukenut, mutta joka kiinnostaisi. Kiertoon se jokatapauksessa menisi, kun ei samaa kirjaa tule montaa kertaa luettua.

Pellon pientareella said...

Minun on vähän vaikea kuvitella, että se kirja nyt kauheasti siitä kuluisi ja huononisi, jos sitä on siististi luettu kerran tai pari tai enemmänkin. Ihan hullua, jos kirjan pitäisi olla kertakäyttökapine! Sehän jos joku, sopii kierrätettäväksi, usean nautittavaksi. Tämä kerskakulttuuri on jotenkin sumentanut asenteita. Mitä ihmeen hienoa siinä on, että kirjaa ei ole kertaakan luettu? On sitä moni voinut siellä kaupassa kuitenkin hypistellä ja selailla, eivät ne muovissa ole.

www.bookcrossing.com
kirjat kiertoon hallitusti, kansainvälinen "lukupiiri"

Anonymous said...

Itse ottaisin mielelläni käytetyn kirjan lahjaksi. Kirjastostakin olen poistomyynnistä tehnyt hyviä löytöjä.

Mutta uskon että se tosiaan riippuu ihmisestä, miten hän käytettyyn kirjaan suhtautuu. Jotkut saattavat kovastikin ottaa itseensä, jos saavat jotain käytettyä lahjaksi.

Tässä olisi muutama kirjavinkki sinulle luettavaksi, vaikka sivupalkista huomasin että sinulla on kirjoja vielä kesken. :)

1.Historiantutkija: Elizabeth Kostova. Nimen takia meinasin jättää tämän ostamatta, mutta todella jännittävä kirja!

2. Kirjastokissa: Vicky Myron – Bret Witter. Kirja kertoo kirjaston palautusluukkuun hylätyn Dewey-kissan tarinan.

3. Goddess-The Secret Lives Of Marilyn Monroe: Anthony Summers. Jos tykkäät lukea englanninkielisiä kirjoja ja olet kiinnostunut elämänkerroista. Mielestäni yksi parhaista Marilyn kirjoista, muistaakseni tämä on myös suomennettu!

t. Kirsi

Anonymous said...

Summa summarum: minusta pointti tässä keskustelussa siitä, voiko käytetyn kirjan antaa lahjaksi vai ei, on juuri se, että riippuu täysin lahjan saajasta! Vaikka omasta mielestä kierrätetty kirja olisi kuinka OK ja "kuin uusi" ja mielellään ottaisi lahjaksi sellaisen, eivät kaikki koe tai ajattele niin. Jotkut haluavat lahjaksi nimenomaan uutta - vartavasten häntä varten ostettua /tehtyä.

Minusta lahjan antaminen on aina herkkä ja delikaatti asia, jossa on syytä olla tarkkana - varsinkin, jos lahjan saaja on itselle tärkeä ja erityinen henkilö. Lahjan antaminen viestii aina antajasta ja kys. ihmissuhteesta. En esim. ikinä antaisi rakkaalle ystävälle jotain parissa minuutissa jostain kioskista repäistyä. Ja vastaavasti loukkaantuisin, jos saisin itse hyvänä ystävänäni pitämältä ihmiseltä jotain sen oloista. Tulisi tunne, että "jaaha, hän ei ole viitsinyt vaivautua ajattelemaan minua ja mieltymyksiäni, vaan on viime tingassa lähinnä omaa syyllisyyttään lieventääkseen repäissyt kaupasta mukaansa jotain - ihan mitä vaan".
Ja läheisen ihmisen yleensä kyllä tunteekin niin hyvin, että tietää, tykkääkö hän saada myös kierrätettyä lahjaksi vaiko ei missään nimessä..

t. Maria

Nan said...

Kiitos kommenteista ja ajatuksistanne :)


Trina: riippuu kai ihan paikkakunnastakin. Oman paikkakuntani kirjastossa on tuollaisia laatikoita, joista voi ottaa kirjoja vapaasti ja joihin voi viedä omia kirjojaan. Kiva idea, kun näyttää siltä, että tuo toimiikin. En ole huomannut huonokuntoisia tai muuten omituisia kirjoja noissa laatikoissa.


Korianteri: en ole uskaltautunut kokeilemaan tuota bookmoochia vielä :) Tosin ei minulla ole kirjoja mitenkään ongelmaksi asti. Haluan vain luopua sellaisista, joista koen voivani luopua. Olen samaa mieltä tuosta, että kirjan tärkein arvo on sisällössä, vaikka toki siisti ulkoasukin on tärkeä.


Maria: ymmärrän hyvin ajatuksesi. On tosiaan tilanteita, joihin kierrätetty tai muuten aiheeltaan omituinen kirja ei lahjaksi sovi. Minusta on tullut tosi harkitsevainen kirjalahjojen suhteen: minun täytyy olla aivan varma, että saaja pitää kirjasta, jotta sellaisen voin lahjaksi antaa.

En minäkään välttämättä haluaisi saada sellaista kirjaa lahjaksi, josta näkee, että toinen vain haluaa päästä siitä eroon. Kyllä lahjakirjassa täytyy olla ideaa. Tämä lahjaksi valitsemani kirja on mielestäni varsin viaton, kun se on satukirja ja menee kierrätyshenkiselle lapsiperheelle, joka todennäköisesti aikanaan laittaa kirjan taas kiertoon. En myöskään aio tehdä siitä ainoaa lahjaa, vaan laitan sen varsinaisen lahjan mukana. Rakastan satukirjoja, joten niitä minulla on useampikin :)


Päivänsäde: näinhän se on. Ehkä käytetyn kirjan kohdalla on tärkeää olla varma, että vastaanottaja on kiinnostunut kirjan aihepiiristä.


Pellon pientareella: siisti kirja tosiaan sopii hyvin kierrätettäväksi! Minulla on ystävä, joka mielellään antaa halvimpia pokkareitaan eteenpäin luettuaan ne. Se on mielestäni varsin järkevää silloin, kun itsellä ei ole enää niille käyttöä. Tuhruista kirjaa en laittaisi jakoon.Kirsi: olen samaa mieltä tuosta, että vastaanottaja on hyvä tuntea! Kaikki eivät arvostaisi käytettyä.

Kiitos kivoista kirjavinkeistä! Niitä otan aina mielelläni vastaan :) Ikävä kyllä minulla on ollut nyt niin paljon opiskelujuttuja luettavana, että en ole ehtinyt kirjoja lukea. Ne odottelevat nyt joulua... Kirjavinkkisi kuulostavat mielenkiintoisilta! Kirjaston palautusluukkuun hylätyn kissan tarina..? Voi, kuulostaa mielenkiintoiselta! Englanniksi lukeminen minulla vielä tökkii, ei niinkään osaamisen vuoksi, vaan keskittymiskyvyn puutteen vuoksi, mutta ehkäpä joskus paremmalla ajalla paneudun englanninkielisiinkin opuksiin :)

Nan said...

Maria: kiitos ajatuksistasi! Viimeisessä kommentissasi onkin hyvin yhteenvetona se, mitä itsekin ajattelen. Vähänkään tuntemattomalle en tosiaan käytettyä antaisi - en uskaltaisi.

Kun kirjoitin blogikirjoitustani, niin en huomioinut sitä, että olen jo vuosia antanut lahjoja vain ihmisille, jotka tunnen todella hyvin. Sikäli minun on helppo arvioida se, miten paljon käytettyä ja kierrätettyä voi toiselle antaa. Silti en välttämättä laittaisi ainoaksi lahjaksi käytettyä, ellei kyseessä ole jotenkin erityinen esine. Tavoitteenani on kuitenkin se, että joka lahjassani olisi jotain pientä erityistä juuri kyseiselle henkilölle, mutta osa lahjasta voi sitten olla jotain käytettyä/oma tekemää hassua/tms.

---

Hyvää viikon jatkoa teille! :)