Saturday, November 07, 2009

Liiallinen hysteria

En ymmärrä pahasti yli lyövää hysteriaa. En oikeastaan halua ottaa kantaa sikainfluenssa-asiaan, mutta siihen liittyvä hysteria on kieltämättä alkanut jo ihmetyttää. Hysterialla tarkoitan sitä, kun näyttää olevan ihmisiä, jotka haluavat etuilla rokotusjonoissa tai muuten käyttäytyä tilanteessa huonosti, liioitella asian vakavuutta tai syytellä toisia heidän tekemistään valinnoista sikainfluenssaan liittyen.

Onhan noita influenssoja ollut ja varmasti aina tulee olemaan. Mistä lie tulevat ja minne lie menevät. Onhan niitä sitten muitakin sairauksia ja pöpöjä, ja kaikille niille yhteistä lienee se, että ne eivät ole varsinaisesti kivoja kohdalle osuessaan. Joskus ne ovat jopa äärimmäisen inhottavia ja suorastaan tuhoisia. Mutta mitä me ihmiset olemme? Eräänlaisia eläimiä ja niin julmaa kuin se onkin, luontoon kuuluvat myös bakteerit ja virukset eikä niiden käyttäytymistä voi kontrolloida kuin rajoitetusti.

Minä huolehdin itsestäni parhaani mukaan, otan vitamiinini ja pesen käteni. Mitä muuta voisin tehdä pitääkseni ei-toivotut virukset loitolla? Vältellä ihmisjoukkoja? No joo, teen sitäkin, mutta en varsinaisesti tarkoituksella. Siinä kuitenkin kaikki. Enempää en voi tehdä. Jos pöpö nyt iskee, se iskee ja sitten sairastellaan. Jos sairaus yltyy tosi pahaksi voi henki lähteä. Kurjaa, mutta voinhan jäädä auton allekin koska tahansa.

Ei influenssaa hysterialla häädetä. Elämä on mitä on, arvaamatonta ja joskus julmaakin. En halua vähätellä seurauksia, koska onhan oma tai läheisen kuolema tosi iso asia, mutta kun ei sille välttämättä mitään voi, vaikka kuinka sätkisi ja huutaisi, joten antaa olla. Oma asenteeni on elää parhaani mukaan ja tulevat haasteet kohdataan sitä mukaa, kun niitä eteen osuu.

Vielä kun oppisi arkisen elämän keskellä elämään siten, että eläisi joka päivä mahdollisimman täyttä, omaa elämäänsä muistaen sen, että elämänsä pituutta ei kukaan tiedä. Elämässä on ainoastaan tämä hetki, mennyt on mennyttä ja tulevaa voi vain arvailla, mutta sitä ei vielä ole. Pitäisi siis olla hyvä olla juuri nyt, tässä, koska oikeastaan sillä on väliä. Tämän päivän valinnoilla valitsen itselleni huomisen.

4 comments:

Tilda said...

Oli kyllä niin hyvin kirjoitettu, että voisin vetäistä nimeni alle! Täysin samaa mieltä.

Pellon pientareella said...

Hieno kirjoitus. Näin se on.

trina said...

Samaa mieltä täälläkin. Suomalaiset asuvat lintukodossa, suurin osa maailman ihmisistä elää joka päivä suurempien terveyshaasteiden edessä kuin mitä yksi sikaflunssa meillä. Olemmeko parempia kuin esim. köyhien Afrikan maiden ihmiset, jotka kuolevat pelkkään ruuan puutteeseen yms. meidän mittakaavan mukaan itsestään selvyytenä pidettäviin asioihin.

Nan said...

Kiitos teille :) Tottahan se on, että melkoisessa lintukodossahan me asumme. Se on enimmäkseen mielestäni hyvä asia, mutta joskus harmittaa, kun sen myötä unohtuu laajempi elämän kokonaisuus haasteineen. Oikeastihan meillä on täällä asiat varsin hyvin. Pahimmat taudit uupuvat, sotia ei ole, meillä on lämpimät kodit ja jonkinlainen toimeentulokin taattu. Mikäpä tässä on ollessa.