Monday, January 05, 2009

Haaveeni nukkumisesta

Minusta tuntuu usein, että minulla ei ole montaa sellaista haavetta, joilla olisi oikeastikin mahdollista toteutua. Hyvin nukkuminen kuuluu kuitenkin noihin harvoihin, vaikka joskus uskoni horjuukin. En ymmärrä, miksi tuollaisen maailman luonnollisimman asian täytyy olla niin uskomattoman vaikeaa. Mikä siinä on, että uni ei tule illalla, kun silmät sulkee, pää painuu tyynyyn ja on miellyttävän lämmin olo peiton alla? Miksi uni ei kestä koko yötä? En ymmärrä.

Stressi ja mielessä painavat asiat selittävät minulla unettomuuden suurelta osin. Sunnuntain ja maanantain välinen yö on melkein poikkeuksetta huono (lomat ovat ainoa poikkeus): en nukahda illalla ja heräilen pitkin yötä. Aamulla kampean itseni väkisin ylös ihan tokkurassa. Tuo on suorastaan "normaalia" jo. Viikko alkaa siis aina vähän heikosti. Jos minulla olisi loputtoman paljon nukahtamis- tai unilääkkeitä, ottaisin joka sunnuntai-ilta yhden. Voisi helpottaa suunnattomasti arkea pelkästään se, että sen voisi aloittaa vähemmän tokkurassa ja vähemmän väsähtäneenä.

Viikon edetessä väsymys kasvaa koko ajan, ja viimeistään torstai ja perjantai menevät taas heikommissa tunnelmissa ja laahustavassa vireessä. Viikonloppujen kohokohta on nukkuminen: on pakko suoda aikaa nukkumiselle, jotta edes jotenkin tokenee seuraavaan viikkoon. Tämä on ärsyttävä kierre, jonka haluaisin katkaista ja muuttaa siten, että nukkuminen olisi tasaisempaa pitkin viikkoa, ja terve vireys pysyisi yllä.

Oli ihan käsittämätön tunne nukkua kunnolla joulun aikaan. Tajusin, että edellisistä kunnon unista taitaa olla jo useampi kuukausi. Inhottavaa, että tuollainen virkeys ei voi olla normaalitila, vaan minun on hyväksyttävä normaaliksi inhottava, päätäpuristava uupumus ja jatkuva ajattelun pinnistely, mikä johtuu siitä, että itselläni pää ei toimi ihan täysillä väsyneenä, vaan minun on tosi paljon keskityttävä, jotta en vaikuttaisi tosi tyhmältä (ja saisin ylipäätään jotain tehtyä). Jatkuva pinnistely lisää myös stressiä, mikä taas vaikuttaa negatiivisesti nukkumiseen.

Haluaisin tehdä uuden vuoden lupauksen nukkumisesta: "lupaan suoda enemmän aikaa nukkumiselle". On kuitenkin vaikea uskoa, että se toimisi... kun aina on jotain huolta ja murhetta, mutta voisinhan siihen pyrkiä. Sen tiedän, että jatkan edelleen haaveiluani riittävistä yöunista. Loputtomalta tuntuvaa haaveiluani...

3 comments:

Hehkuvainen said...

Huonosti nukkuminen on hirveää :/. Joskus selviää vähemmilläkin unilla, ja jos unet jäävät vähiin jonkin erikoisen kivan tapauksen takia, niin eihän niitä unia niin kaipaakaan. Mutta jos huolet ja murheet valvottavat, niin se on tyhmää ja kuluttavaa :(.

Onneksi en ole kärsinyt varsinaisista univaikeuksista kuin satunnaisesti. Mitään unilääkkeitä ei ole tarvinnut edes harkita, onneksi.

Yksi kotikonsti on osoittautunut kohdallani varsin tehokkaaksi. Minulla on yöpöydän laatikossa aina paperia ja kynä, ja jos päässä pyörivät ajatukset estävän unen tulon, pistän valon päälle ja kirjoitan ne ajatukset ylös. Silloin ne jutut saa päästään pois, ainakin toisinaan.

Toivotan sinulle parempia unia!

Nan said...

Kiitos :) Ei minuakaan haittaa, jos unet jäävät vähiin jonkin mukavan asian vuoksi, mutta jos jatkuvasti nukkuu liian vähän ja on väsynyt liian vähäisen unen vuoksi, niin se käy tosi raskaaksi ajan myötä. Väsymys ja sen aiheuttama stressi vievät mielialaakin alas, työteho laskee, voi huonosti jne. Onhan niitä huonoja puolia :(

Olet kyllä tosi onnekas, että saat enimmäkseen nukuttua hyvin! Olenkin kuullut tuosta kirjoittamastasi vinkistä, mutta en ole "jaksanut" sitä toteuttaa. Pitäisi, koska ajatukset minua hereillä pitävät. Voisi auttaa, jos saisi illalla kirjoitettua esim. aamulla muistettavia asioita ylös.

Ränsistyneen kalamajan haltija said...

Jos menisit naimisiin ja ostaisit miehellesi laadukkaan parisängyn häälahjaksi, niin unen pituus ja laatu paranisivat.